URSOMED 250 mg Kapsül

Endikasyon Bilgisi :

İlacın içindeki Ursodeoksikolik asit yapay safra asitidir. Ursodeoksikolik asit, safra taşlarının eritilmesinde, safra akışının düzenlenmesinde,  safra kanalları ve karaciğer fonksiyonlarının düzeltilmesinde, kolestatik karaciğer hastalığında kullanılmaktadır. Karaciğerin salgıladığı safra sıvısı, safra kanalı aracılığıyla karaciğerin alt tarafındaki safra kesesinde toplanır. Safra sıvısının içeriğinde kolesterol ve çeşitli organik tuzlar vardır. Bunlar birbirleriyle orantısız olduklarında safra taşı oluşmaya başlar. Tedavide taşın ebatı ve hangi kısımda olduğu tetkik edilerek, buna göre bir tedavi yoluna gidilir. Eğer tedavide gecikilirse taşlar, safra kesesinden kanala inip kanalı tıkayarak, tekrarlayan ani ağrılara neden olur. URSOMED 250 mg Kapsül, safra kesesinde safra taşı bulunmasına karşın safra kesesi işlevlerinin devam ettiği kişilerde, çapı 15 mm’den küçük, radyoopak olmayan kolesterol safra taşları ile safra kesesi ameliyatlarından sonra safra kanalında kalan taş parçacıklarının eritilmesinde; karaciğer nakli gerçekleşmiş kişilerde safra akışının düzenlenmesi ve safra taşı oluşumunun önlenmesinde; safra kanallarının işlevini yerine getirememesi neticesinde ortaya çıkan  Dekompanse siroz (karaciğer sirozunun son evresi) hariç, primer biliyer sirozun (PBS)  1. ve 2. evrelerinde karaciğer fonksiyonlarının ve hastalık belirtilerinin iyileştirilmesinde,  kistik fibroz ile alakalı karaciğer ve safra yolları hastalıklarının tedavisinde; hamilelik döneminde hormonal etkilere bağlı safra akışının durması ve azalması sonucu meydana gelen kaşıntı ve karaciğer enzimlerinde artış ile kendini gösteren Gebelik kolestazı denilen karaciğer hastalığında iyileştirici etkileri mevcuttur.

 

URSOMED 250 mg Kapsül Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine (Ursodeoksikolik asit) alerjiniz var ise bu ilacı kullanmayınız.
  2. URSOMED, bağırsaktan kolesterol emilimini engeller,  karaciğerde kolesterol sentezini ve safraya kolesterol atılımını azaltır.
  3. Hekime danışmadan URSOMED kapsül alımını kesmeyiniz ve doz atlaması yapmayınız. Bu ilacı kullanmayı  aniden keserseniz karaciğerinizle ilgili ciddi problemler yaşayabilirsiniz,
  4. URSOMED kapsül ile tedavide ilacın üzerinizdeki faydasını öğrenmek için hekiminiz sizden çeşitli tahliller ve testler yaptırmanızı isteyebilir. Hekiminizle olan randevularınızı takip ediniz.
  5. URSOMED kapsül, koletipol, alüminyum, Kolestiramin içeren antiasitlerle birlikte kullanmaktan kaçınınız. Antiasitlerle birlikte kullanıldığında ilacın etkinliğini azaltır.
  6. Safra kesesinde veya safra kanallarında kısa sürede gelişen iltihaplanma  ya da tıkanıklık var ise; 2 cm den daha büyük taş veya safra kesesinin yarıdan fazlasının taşla kaplanması ya da  iltihaba bağlı bağırsak hastalığınız var ise URSOMED kapsülü kullanmadan önce hekiminizle bu hususları görüşmelisiniz.
  7. Bu ilaca başlamadan önce hamilelik şüphesiniz var ise ilacı güvenli kullanmak için çok acil tahlil yaptırmalısınız. URSOMED kapsül kullanırken hamile kalırsanız, acilen hekiminize durumunuzu söyleyiniz.
  8. Hamilelikte safra taşı tedavisi:  hormonal doğum kontrol ilaçları taş oluşma riskini arttırabilir. Bundan dolayı tedaviniz süresince düşük doz östrojenin az olduğu bir doğum kontrol hapı ya da prezervatif, kondom gibi bir yöntemle korunmanız önerilir.
  9. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde ilacın zorunlu tıbbi gerekliliği durumunda URSOMED kapsülün anne ve bebek açısından yarar/zarar oranı hekiminiz tarafından değerlendirilerek, kullanmanızı önerebilir.

 

URSOMED 250 mg Kapsül’ ün Kullanım Şekli:

  1. Hekiminiz URSOMED Kapsülü nasıl reçete ettiyse o şekilde uygulayınız. Tedavi süresince mutlaka hekimin direktiflerini dikkate alınız.Tavsiye edilen miktardan daha fazla ya da bu ilacın bırakılmasını gerektirecek bir durumda devam etmeyi ısrarla uzatırsanız başka bir diğer rahatsızlık ortaya çıkabilir ve sağlığınız bozulabilir.
  2. İlacınızı bir bardak dolusu su  ile birlikte alınız. Midenize verecek zararı önlemek için yemeklerle birlikte almanız daha uygundur.

Vücut Ağırlığı—-(ilk 3 ay)  sabah—–Öğle —-Akşam—- Takiben  Akşam (1 x günlük)
47-62  kilo ——————–ı adet—– 1 adet—–1 adet—— 3 adet 250 mg kapsül
63-78  kilo——————–ı adet—– 1 adet—–1 adet—— 4 adet 250 mg kapsül
79-93  kilo——————-1 adet—– 1 adet—–1 adet—— 5 adet 250 mg kapsül
94-109 kilo——————1 adet—– 1 adet—–1 adet—— 6 adet 250 mg kapsül
110 kilo üstü—————–1 adet—– 1 adet—–1 adet—— 7 adet 250 mg kapsül şeklinde önerilir.

İlacın Olası Yan Etkileri:

  1. Zor soluk alma, kaşıntı, kırmızı döküntüler, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişme, karın ağrısı gibi bir durumda acilen hekiminize haber veriniz.
  2. Diyare URSOMED‘in sık gözlemlenen yan etkisidir.

 

İlaç Etken Maddesi: Ursodeoksikolik asit
İlaç Marka İsmi: URSOMED 250 mg Kapsül

URSOMED 250 mg Kapsül kullanma talimatı (ilaç prospektüsü)

URSOMED 250 mg Kapsül (ilaç prospektüsü)

URSOMED 250 mg Kapsül kısa ürün bilgisi

URSOMED 250 mg Kapsül kısa ürün bilgisi

 

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir