METFORIX 850 mg Film Tablet

Endikasyon Bilgisi :

METFORIX 850 mg Film Tablet‘in etken maddesi Metformin hidroklorür, kandaki şeker oranının fazla olduğu durumlarda, şeker seviyesini normale düşüren bir maddedir. Vücuttaki kan şekerini dengelemek için pankreas bezi tarafından insülin adı verilen bir hormon üretilir. Pankreas insülin hormonunu düzenli olarak salgılayamadığında şeker hücrelere gidemez ve kanda birikir. Dolayısıyla kandaki şeker oranının yükselmesine sebep olur. Kandaki şeker oranının yükselmesi böbrek, kalp hastalığı, amputasyon (organ kesilmesi, organ kopması), körlük gibi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Kan şekerinde yükselmeyi önlemek, şeker hastalığına bağlı bu  rahatsızlıkların oluşumunu geciktirmek veya engellemek açısından önemlidir. METFORIX tablet, insüline bağımlı olmayan diyabette (tip 2) özellikle vücut ağırlığı fazla (şişman) olan kişilerin, kan şekeri oranlarının normale düşürülmesini sağlayan bir antidiyabetiktir.

 

METFORIX 850 mg Film Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacınızı düzenli bir şekilde atlamadan kullanınız. Tamamen bitmeden hekiminize tekrar  reçete ettiriniz.
  2. Bu ilaçla tedavinin, durumunuzu  iyileştirdiğinden emin olabilmek için belirli aralıklarla kan tahlilleri yapılması gerekmektedir. Ayrıca böbrek fonksiyonlarınızı da kontrol ettiriniz.
  3. Bu ilaç, diyet, egzersiz ve kilo kontrolünü içeren  tedavi şeklinin yalnızca bir parçasıdır. Diyet, egzersiz ve kilo kontrolüne sıkı şekilde uymalısınız.
  4. Uzun süreli veya şiddetli ishal ya da kusma veya yeterli olmayan miktarda sıvı alımı nedenlerinden dolayı şiddetli derecede dehidrasyonunuz (vücudun çok miktarda sıvı kaybı), böbrek veya karaciğer problemleriniz,  ciddi bir enfeksiyonunuz varsa veya kalp yetmezliği tedavisi görüyorsanız, kalp krizi öykünüz varsa ya da çok miktarda alkol kullanıyorsanız; bu ilacı kullanmayınız.
  5. İlacın kullanımı sırasında bazı kişilerde laktik asidoz durumu gelişmiştir. Laktik asidoz belirtileri ile kendini gösteren  güçsüzlük, halsizlik, artan uykusuzluk, düşük kalp hızı, üşüme hissi, kas ağrısı, nefes darlığı, mide ağrısı, baş dönmesi hissi ve bayılma gibi rahatsızlıklardan  herhangi biri ile karşılaşırsanız acilen hekiminizi  arayınız ya da bir sağlık kuruluşunun acil servisinden tedavi desteği isteyiniz.
  6. Eğer damardan enjeksiyon ile renkli tomografi veya herhangi bir x-ray taramasından geçecekseniz ya da büyük bir ameliyat geçirecekseniz; bu ilacı ne kadar süredir kullandığınızı hekiminize söyleyiniz. İşlemler öncesi ve sonrası bir süreliğine kullanımına ara verilmelidir.
  7. İlacın, durumunuzu  iyileştirdiğinden emin olabilmek için belirli aralıklarla kan tahlilleri yapılması gerekmektedir. Ayrıca böbrek fonksiyonlarınızı da kontrol ettiriniz.
  8. Alkol kullanma, çok fazla egzersiz yapma, aşırı stres ve öğün atlama gibi durumlar kan şekerinizin normalin altına düşmesine yol açar. Bundan dolayı günlük yaşamınızda bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Kan şekeri seviyesinin düştüğünün belirtileri olan açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassaslık, uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler, terleme, hızlı kalp atışları, nöbet (istem dışı kasılmalar), bayılma veya koma durumları için yanınızda daima şeker ya da şeker içeren bir yiyecek bulundurmalısınız.
  9. Hamilelikte ve emzirme dönemlerinde kullanılması öngörülmemektedir.

 

METFORIX 850 mg Film Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. METFORIX  ilacı hekiminiz nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız faydalı olur.  Tedavi süresince mutlaka hekiminizin direktiflerine tamamıyla uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığınız üzerinde zararlı etkiler oluşturur. Hekim tarafından belirlenen doz miktarını ve süreyi dikkate almalısınız.
  2. İlacın her bir tabletini 1 bardak dolusu suyla yutunuz. Yan etkilerine maruz kalmamak için yemek esnasında veya yemekten hemen sonra yutmanız tavsiye edilmektedir.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, hasta hissetme, bulantı, kusma, gaz, hazımsızlık, tat almada bozukluk ilacın geçici yan etkileridir.
  2. Nefes almada güçlük, şiddetli karın ağrısı , kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi alerjiyi işaret eden bir durumda hiç vakit kaybetmeden hekiminizi haberdar ediniz.

 

İlaç Etken Maddesi: Metformin hidroklorür
İlaç Marka İsmi: METFORIX 850 mg Film Tablet

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir