XYREM 500 mg/ml oral çözelti

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Sodyum oksibat’tır. Saf su, Sodyum hidroksit (pH ayarı için) ve malik asit (pH ayarı için) ilacın yardımcı maddeleridir.
XYREM oral çözelti, katapleksili narkolepsi tedavisinde kullanılmaktadır. Beyindeki özgün yolakların aktivitelerini baskılayarak (ve gece boyu uykuyu düzenleyerek) etki gösterir.

KATAPLEKSİ: Sinirlenme, gülme, şaşırma, korkma gibi ani duygusal reaksiyonlara cevap olarak ortaya çıkan, bilinç kaybı olmadan ani kas güçsüzleşmesi veya kas felcinin başlamasıdır.
NARKOLEPSİ : Katapleksi, uyku felci, halüsinasyonlar ve yetersiz uyku ile birlikte normal uyanık olunan saatlerdeki uyku ataklarını içeren uyku bozukluğu.

XYREM oral çözelti Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. XYREM Çözelti, berrak, hafif opak renkte bir çözeltidir. Çocuk emniyetli kapak ile kapatılmış 180 ml oral çözelti içeren 240 ml’lik amber renkli plastik şişede kullanıma sunulmuştur. Şişe açıldığı zaman şişenin tepesinde kapağın altında kalan bir plastik kaplı sızdırmaz folyo bulunur. Her bir kutu; bir şişe, bir basınçlı şişe adaptörü (PIBA), bir plastik ölçekli enjektör ve iki adet çocuk emniyetli kapaklı dozaj kabı içermektedir.
  2. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa; kullanmanız önerilmez.
  3. Kontrendileleri: alkol kullanmak, sakinleştirici ya da uyku ilacı kullanmak (bilhassa şişman olanlarda), Benzodiazepin, valproat, topiramat, diğer santral sinir sistemi baskılayıcı ilaçlar kullanmak, emzirenlerde, 18 yaşından küçüklerde, majör depresyon hastalığı, nöbet hastalığı, porfiri ya da süksinik semialdehit dehidrogenaz eksikliği varlığında; XYREM çözelti kullanılmamalıdır.
  4. Eğer, epilepsi, porfiri yada depresyon tedavisi görüyorsanız veya intihara teşebbüs ya da herhangi bir ilacı kötü amaçlı kullanım öyküsü yada akciğerlerinizde  bir rahatsızlık, nefes alıp vermenizde zorlanma varsa; XYREM’e başlamadan önce hekiminize söyleyiniz.
  5. XYREM ile beraber alkol veya diğer santral sinir sistemi baskılayıcıları kullanan hastalarda koma, bilinç kaybı, solunum depresyonu,  ve ölüm riski artmaktadır.
  6. Eğer uyku apnesi (uyku sırasında solunumun kısa süreliğine durması) ya da aktif bir akciğer rahatsızlığı gibi, solunumunuzu etkileyen tıbbi bir rahatsızlığınız var ise; XYREM kullandığınızda ciddi yan etkiler (bilinç kaybı, koma, ölüm gibi) görülme riskiniz daha yüksek olabilir. Bu durumda, XYREM kullanımının sizin için uygun olup olmadığından emin olmak için lütfen hekiminizle görüşünüz.
  7. XYREM alırken alkol içilmemeli, çünkü alkolle XYREM’ in beraber kullanılması, alkol ve sodyum oksibatın santral sinir sistemi baskılayıcı etkilerinin artması ile sonuçlanabilir. Bu sebeple hasta, XYREM Çözelti ile aynı anda alkollü içeceklerin tüketilmesine karşı sıkı sıkı uyarılması gerekmektedir.
  8. XYREM çözelti, sofra tuzunda bulunan sodyum maddesini içerdiğinden, eğer daha önceleri yüksek tansiyon, böbrek ya da karaciğer bozukluğu yaşadıysanız veya tuz kısıtlama diyetinde iseniz; aldığınız sodyum miktarının takip edilmesi açısından bu ilaçla tedaviye başlamadan önce bunları hekiminize bildiriniz. Eğer her gece iki 2,25 g XYREM dozu alıyorsanız, 0,82 g sodyum veya eğer her gece iki 4,5 g XYREM dozu alıyorsanız 1,6 g sodyum alacaksınız demektir. Sodyum alımını azaltmanız gerekebilir.
  9. XYREM Çözeltiyi yemeklerden 2-3 saat sonra alınız. Gıdalar XYREM’ in emilimini azaltabilir.
  10. Bu ilaçla tedaviye başlamadan önce ve tedavi devam ederken bu zamana kadar herhangi bir ilacı kötüye kullanıp kullanmadığınız  konusunda hekiminiz sizden bilgi alacaktır.
  11. XYREM Çözelti, hamilelikte ve emzirenlerde kullanılmaz.
  12. 18 yaşından küçük ergen ve çocuklara XYREM verilmez.
  13. XYREM çözeltiyi kullanırken, idrar veya dışkı kaçırma, yatak ıslatma, halüsinasyonlar, zihin karışıklığı, düşünce bozukluğu, uyurgezerlik ve benzeri bir durumda hekiminizi bilgilendiriniz.
  14. Etkileşim :Sedatif hipnotikler, opioidler, yatıştırıcı antipsikotikler, antidepresanlar ve antiepileptikler, trisiklik
    antidepresanlar, benzodiazepinler, kas gevşetici ilaçlar, genel anestezikler, topiramat, GHB dehidrogenaz inhibitörleri, alkol

XYREM oral çözelti’nin Kullanım Şekli :

  1. XYREM de dahil hekimle görüşmeden rastgele ilaç almaktan sakınınız. Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz yönde etkiler. XYREM ‘i size verilen dozlardan daha fazla kullanmayınız. Tedavi sürecinde lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz.
  2. XYREM ağızdan her gece iki defa kullanılır. Yatarken ilk doz alınır, ikinci doz 2,5-4 saat sonra alınır.
  3. Yatmadan evvel her iki dozu da hazırlayınız. Dozlar hazırlandıktan sonra 24 saat içinde alınız.

XYREM oral çözelti’nin yan etkileri

  1. Şiddetli karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, boğaz ve dilde şişlik gibi bir durumda hekiminizi bilgilendiriniz.
  2. Yan etki: Gece uykuda işeme, ishal, kusma, baş ağrısı, sersemlik, baş dönmesi, düşme, idrar kaçırma, karın ağrısı, eklemlerde ağrı, asteni, periferik ödem, bulantı, horlama, nazal konjesyon, nefes darlığı, görmede bulanıklık, yüksek tansiyon, çarpıntı, normalden daha fazla terleme, kilo kaybı, cilt döküntüsü

İlaç Marka İsmi: XYREM 500 mg/ml oral çözelti
XYREM sırasıyla; Sinir Sistemi, Diğer Sinir Sistem İlaçları ve sodyum oksibat şeklinde sınıflandırılmış olup, N07XX04 ATC koduyla İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundaki ruhsatlı ilaçlar arasında yer alır. Eczaneden kırmızı reçeteyle temin edebileceğiniz XYREM oral çözelti, UCB PHARMA A.Ş.’nin ürünüdür.

XYREM için kısa bilgi ve prospektüs belgeleri (Endikeleri, XYREM ne ilacıdır; XYREM’e başlamadan önce uyulması gerekenler, XYREM dozajı; kullanımının emziren veya hamile olanlarda uygun olup olmadığı; etkileşme, sakıncaları; faydaları, saklama koşulları; XYREM kullanım şekli; XYREM çözeltinin yan etkisi, istenmeyen-yan etkilerde yapılacaklar ve tavsiyeler)

XYREM Oral Çözelti’ye ait kullanım talimatı (ilaç prospektüsü)

XYREM oral çözelti kullanma talimatı (ilaç prospektüsü)

XYREM Oral Çözelti’nin kısa ürün bilgilendirmesi

XYREM Oral Çözelti'nin kısa ürün bilgilendirmesi

 

 

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir