VOMEPRAM 10 mg/2ml I.M./I.V. ampul

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Metoklopramid hidroklorür, kusma ve bulantıyı önler, midede asit artışı sebebiyle oluşan rahatsızlıkları giderir. VOMEPRAM 10 mg/2ml I.M./I.V. ampul, kusma sinir merkezlerini etkileyen bir dopamin reseptör antagonistidir ve aynı zamanda gastrointestinal sistem üzerine  direkt etki ederek  kusmaya ve mide bulantısına karşı (anti-emetik) bir tedavi sunar.  VOMEPRAM, gastroözofajeal reflünün yol açtığı midedeki asit artışı sebebiyle oluşan mide ekşimesi, göğüste ağrılı yanma, hazımsızlık gibi rahatsızlıkların azaltılmasında;  şeker hastası olan kişilerde görülen akut ve tekrarlayan diyabetik gastroparezde (mide tembelliği); mideye zarar verme riski bulunan ilaçlarla tedavi sırasında, migren ataklarında, ameliyattan sonra veya kanser kemoterapisi/radyoterapisi sırasında ortaya çıkan kusma ve bulantıları önlemede kullanılmaktadır.

 

VOMEPRAM 10 mg/2ml I.M./I.V. ampul Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine veya diğer bileşenlerden birisine karşı daha önce bir hassasiyet yaşadıysanız; hekiminize bunu mutlaka bildirmelisiniz.
  2. VOMEPRAM Ampul, bulantı-kusmanın kontrolünde kullanılır.
  3. VOMEPRAM Ampul, gebeliğe bağlı mide bulantısı ve kusmalarda hekime danışmadan kullanılmamalıdır.
  4. Eğer mide ya da bağırsaklarınızda tıkanıklık, kanama veya delik varsa ya da son zamanda mide-bağırsak ameliyatı geçirdiyseniz veya böbrek üstü bezinde tümör varsa ya da parkinson veya sara hastası iseniz; VOMEPRAM Ampul kullanımı sizin için uygun değildir.
  5. Eğer karaciğer veya böbrek hastalığınız var ise veya kalp hastalığınız ya da kalp ritminizde düzensizlik,  kanınızdaki potasyum, magnezyum, sodyum düzeylerinde anormallik, norolojik bir hastalık, yüksek tansiyon, astım, alerji veya porfiri adı verilen kan hastalığınız varsa; VOMEPRAM Ampul‘ü kullanmadan önce hekiminize durumunuz hakkında bilgi veriniz.
  6. Tedaviniz sırasında alkol almaktan kaçınınız. Alkol veya alkollü içeceklerle birlikte kullanılması ilacın yan etkisi olan uykululuk halini daha da arttırmaktadır.
  7. Kullanımı halsizlik ve uyuşukluğa sebebiyet verebileceğinden, araç veya  makine kullanmak gibi dikkatli olmayı gerektiren aktivitelerden uzak durunuz.
  8. VOMEPRAM Ampul, 12 aylıktan küçük bebeklere uygulanmamalıdır.
  9. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde hekime danışmadan kullanmayınız.
  10. Eğer, ağrı kesici ilaçlar, narkotik ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, nöbet ilaçları, depresyon ve anksiyete ilaçları gibi uyku veren ilaçlarla tedavi görüyorsanız,  bu ilacı kullanırken mutlaka hekiminize söyleyiniz.
  11. İlacın kullanımını bıraktıktan sonra, baş dönmesi, baş ağrısı ve asabiyet gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. İlacı bırakırken bu durumlarla nasıl baş edebileceğinizi hekiminizle görüşünüz.

VOMEPRAM 10 mg/2ml I.M./I.V. ampul’ün Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz VOMEPRAM ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz.
  2. Bu ilaç kas içine (intramüsküler) enjekte veya damar içine (intravenöz) en az 3 dakika süresince yavaş enjeksiyon şeklinde kullanılır. Kullanımı dikkat gerektirdiğinden bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanmalıdır.
  3. Bu ilaçla tedavi kısa süreli olmalıdır. Bulantının kontrol altına alınmasından sonraki en kısa zamanda ağızdan alınan ilaçlarla tedaviye devam edilmelidir.
  4. 18 yaşından büyüklerde tavsiye edilen VOMEPRAM dozu: Ameliyattan sonra bulantı ve kusmayı önlemede 10 mg’lık tek bir doz ; radyoterapiye  ve migrene bağlı bulantı ve kusmanın semptomatik tedavisinde tavsiye edilen tek bir doz 10 mg VOMEPRAM‘dır. Ancak gerekli görüldüğünde bu doz 3 defaya kadar çıkarılabilir.
  5. Tavsiye edilen en yüksek doz 30 mg veya 0.5 mg/kg vücut ağırlığı şeklindedir.
  6. 1 ila 3 yaş aralığındaki (10-14 kg) çocuklara günlük tavsiye edilen doz : Günde maksimum 3 defa 1 mg;
  7. 3 ila 5 yaş aralığındaki (15-19 kg) çocuklara günlük tavsiye edilen doz : Günde maksimum 3 defa 2 mg;
  8. 5 ila 9 yaş aralığındaki (20-29 kg) çocuklara günlük tavsiye edilen doz : Günde maksimum 3 defa 2,5 mg;
  9. 9 ila 18 yaş aralığındaki (30-60 kg) çocuklara günlük tavsiye edilen doz : Günde maksimum 3 defa 5 mg;
  10. 15 ila 18 yaş aralığındaki 60 kilonun üzerindeki gençlere günlük önerilen doz : Günde maksimum 3 defa 10 mg şeklinde kullanılır.
  11. Kemoterapi kaynaklı kusma ve bulantıyı önlemede ikincil seçenek olarak, en fazla 5 gün kullanılmalıdır. Ameliyattan sonra gelişen kusma ve bulantının tedavisinde ikincil seçenek olarak, en fazla uygulama süresi 48 saat olarak sınırlandırılmalıdır.

 

VOMEPRAM 10 mg/2ml I.M./I.V. ampul’ün Olası Yan Etkileri

  1. VOMEPRAM Ampul kullanırken karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda hekiminizi bilgilendiriniz.
  2. VOMEPRAM Ampul kullanımına bağlı olarak uyku hali çok yaygın, huzursuzluk, sersemlik, yorgunluk ve halsizlik  yaygın görülen yan etkilerdir.
  3. Tedaviniz süresince kaslarda gerginlik, istemsiz kas hareketleri, kalp atışlarında düzensizlik veya hızlılık, depresif ruh hali, anksiyete, ajitasyon, titreme, nöbet, sarılık gibi yan etkilerden  herhangi biri ya da birkaçının meydana gelmesi halinde, acilen hekiminize haber veriniz.

 

İlaç Etken Maddesi: Metoklopramid hidroklorür’dür.
İlaç Marka İsmi: VOMEPRAM 10mg/2ml I.M./I.V. enjeksiyonluk çözelti içeren ampul
Farmakoterapötik grubu ve ATC kodu: Fonksiyonel gastrointestinal hastalıklarda kullanılan ilaçlar, propülsifler-A03FA01
Etki Mekanizması: Metoklopramidin etkisi normal peristaltik hareketi desteklediği yer olan üst gastrointestinal sistemin parasempatik sinir kontrolü ile yakından ilişkilidir. Bozulmuş gastrointestinal motilitenin genel altta yatan sebep oluşturduğu durumların kontrolünde önemli bir yaklaşım sağlamaktadır. Metoklopramid, üst gastrointestinal kanal aktivitesini uyarır, kanalın normal koordinasyon ve tonusunu geri kazandırır. Gastrik boşalma hızlanır ve gastroözofageal sfinkterin dinlenme tonusu artar. Metoklopramid, medullar kemoreseptör triger zon (CTZ) üzerinde doğrudan anti-emetik özelliğe sahip bir dopamin reseptör antagonistidir.
Ruhsat sahibi: VEM İLAÇ San. ve Tic. A.Ş
Adresi : Söğütözü Mahallesi 2177. Cadde No:10B/49 Çankaya/ANKARA
Üretim yeri: İDOL İLAÇ DOLUM SAN. ve TİC. A.Ş.
Adresi : Davutpaşa Cad. CebeAli Bey Sok. No:20  Topkapı 34010 / İstanbul

VOMEPRAM 10 mg-2ml I.M.-I.V. prospektüsü (kullanma talimatı)

VOMEPRAM 10 mg-2ml I.M.-I.V. prospektüsü (kullanma talimatı)

VOMEPRAM 10 mg-2ml I.M.-I.V. kısa ürün bilgisi

VOMEPRAM 10 mg-2ml I.M.-I.V. kısa ürün bilgisi

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir