VEGAFERON 50 mg/ml Oral Damla

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Demir III Hidroksit Polimaltoz kompleksidir. VEGAFERON damla, çeşitli nedenlere bağlı vücuttaki demir eksikliğinde ve bu eksikliğin sebep olduğu kansızlığın (anemi) tedavisi ve önlenmesinde; gebe ya da emziren kadınlarda, çocuklarda demir takviyesi için kullanılmaktadır.

 

VEGAFERON Oral Damla Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. VEGAFERON damla, bir demir ilacıdır.
  2. İlacın etken maddesine veya diğer bileşenlerden birine geçmişte bir hassasiyet durumu geliştiyse; bu durumu VEGAFERON damlayı almadan önce mutlaka hekime bildirmelisiniz.
  3. Hamilelik döneminde  ve emzirme dönemlerinde doktorunuzla görüşmeden kullanmayınız. Bu dönemlerde kesinlikle hekim gözetiminde kullanılmalıdır.
  4. Akdeniz anemisi başta olmak üzere diğer demir eksikliği dışında gelişen hemolitik kansızlıkta;  kurşun anemisi, sidero-akrestik anemide (demir kullanım bozukluklarında) ; demir yüklenmesi (hemokromatozis, kronik hemolizis) vakasında;  iltihaplı eklem  romatizması, HIV hastalığı veya ağır derecede böbrek yada karaciğer rahatsızlıklarında; VEGAFERON damla kullanmamalıdır.
  5. Alkol bağımlılığınız veya midenizde ülser var ise ya da bağırsaktan demir emilimini bozan bir rahatsızlığınız var ise; bu ilacı kullanırken dikkatli olunması gerektiğinden tedaviye başlamadan önce doktorunuzla bu konuları görüşünüz.
  6. VEGAFERON damla, kalsiyum ilaçlarıyla, sütlü mamüllerle ve Levotroksin etken maddeli ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır. Bu ürünlerle VEGAFERON damla kullanımı arasında mutlaka 2 saatlik bir aralık olmalıdır.

 

VEGAFERON Oral Damla’nın Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz VEGAFERON damla nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz.
  2. Yenidoğan bebeklere günlük tavsiye edilen doz miktarı: 1 damla/kg/gün şeklinde;
  3. 12 aylığa kadar olan bebeklere günlük tavsiye edilen doz: tedavi başlangıcında günde 5 damla; daha sonra bölünmüş dozlar halinde 20 damlaya kadar artırılabilir.
  4. 1 ila 12 yaşındaki çocuklara günlük tavsiye edilen doz miktarı : Günde 1 ya da 2 kere 20’şer damla; 12 yaşından büyük çocuklara günde 2 kere 20’şer damla;
  5. Erişkinlere günlük tavsiye edilen doz: Günde 1 ya da 2 kere 40 damla şeklinde kullanılır.
  6. Yemek esnasında ya da yemekten sonra hekiminizin tavsiye ettiği miktardaki ilacınızı bir kaşığa damlatıp yutunuz. Bebeğinize kaşığın ucuna az miktarda meyve suyu döküp  ve üzerine ilacı damlatıp verebilirsiniz.
  7. VEGAFERON damlayı doktorunuzun tavsiye ettiği süre boyunca kullanmaya özen gösteriniz. Hatta demir depolarının dolması için demir eksikliğine bağlı semptomların kaybolmasından sonraki 1 aylık süre boyunca kullanmanız gerekecektir.

VEGAFERON Oral Damla’nın Olası Yan Etkileri

  1. VEGAFERON damla kullanımı sırasında karın ağrısı, nefes almada güçlük, şok, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorla veya bir sağlık kuruluşuyla acilen irtibat kurulmalıdır.
  2. VEGAFERON damla kullanımına bağlı olarak yaygın görülen herhangi bir yan etki bildirilmemiştir. Doygunluk hissi, dişlerde geçici renk değişikliği, epigastrik ağırlık hissi, bulantı, kabızlık yada ishal, kusma, abdominal ağrı, kurdeşen, ciltte döküntü, kızarma, kaşıntı, baş ağrısı ilacın yaygın olmayan yan etkileridir. İdrarda renk değişikliği seyrek; nefes darlığı, alerji, alerjiye bağlı deri döküntüleri ilacın çok seyrek görülebilecek yan etkileridir.

 

İlaç Etken Maddesi: Demir III Hidroksit Polimaltoz kompleksi
İlaç Marka İsmi: VEGAFERON 50 mg/ml Oral Damla,Çözelti
Farmakoterapötik grubu ve ATC kodu:Trivalan Demir Preparatı, Antianemik- B03AB05
Ruhsat sahibi: FARMAKO ECZACILIK A.Ş.
Mahmutbey Mah. 2477. Sok. No:23 Bağcılar / İSTANBUL
Üretici firma: KOÇAK FARMA İlaç ve Kimya Sanayi A.Ş.
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Karaağaç Mah. 11. Sok. No:5 Kapaklı / TEKİRDAĞ

VEGAFERON Oral Damla prospektüsü (kullanma talimatı)

VEGAFERON Oral Damla prospektüsü (kullanma talimatı)

VEGAFERON Oral Damla’nın kısa ürün bilgisi

VEGAFERON Oral Damla'nın kısa ürün bilgisi

VEGAFERON Damlanın etki mekanizması
Demir vücutta bütün hücrelerde bulunur ve hayati fonksiyonlara sahiptir. İyonik demir enerji transferinde rol oynayan enzimlerin (sitokrom oksidaz, ksantin oksidaz, süksinik dehidrojenaz gibi) yapısında vardır. Demir eksikliği durumunda bu hayati fonksiyonların  eksiklikleri meydana gelmektedir. Demir III hidroksit polimaltoz kompleksi uygulaması ile demir III iyonu vasıtası ile demir eksikliğinin sebep olduğu anemilerde kan yapımındaki azalma ve bunun sonucunda oluşan etkiler ortadan kalkmaktadır.
VEGAFERON damla, demir eksikliğinin tedavi ve profilaksisi için geliştirilen bir ilaçtır.
VEGAFERON damla, iki değerlikli iyonize demir tuzu preparatları ile görülen diş boyanması ve ağızda metalik tat gibi istenmeyen etkilere sebep olmaz.
Demir için tavsiye edilen günlük sistemik dolaşıma girmesi gereken miktar (RDA):
0 ila 6 ay arası 6 mg; 6 ila 12 ay 10 mg;1 ila 3 yaş arası 10 mg; 4 ila 6 yaş arası 10 mg; 7 ila 10 yaş arası  10 mg; 11 yaşından büyükler 12 ila 15 mg; hamile kadınlar 30 mg, emziren kadınlar 15 mg’dır.

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir