Siprosan 500 mg Film Tablet

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi  Siprofloksasin‘ dir. Siprosan 500 mg Film Tablet, vücuttaki bakterilerle savaşarak, siprofloksasine duyarlı patojen bakterilerin sebep  olduğu enfeksiyonları tedavi eden bir antibiyotiktir. Siprosan, yüz kemiklerinin içindeki hava boşluklarının iltihabı (akut sinüzit), orta kulak iltihabı (Akut otitis media), zatürre (akciğer iltihabı-pnömoni), akut ve kronik bronşitin akut alevlenmelerinin tedavisi;  göz enfeksiyonları;  idrar kesesi-idrar kanalı iltihabı, böbrek iltihabı gibi idrar yolu enfeksiyonları; yumurtalık iltihabı, bel soğukluğu (gonore), prostat iltihabı dahil genital organların enfeksiyonları; karın zarı iltihabı, safra yollarının iltihabı gibi karın içi enfeksiyonları; apse, çıban, tırnak kenarının iltihaplanması, kıl kökü iltihabı, selülit (deri altı dokusunun yaygın cerahatlı iltihabı) gibi deri ve yumuşak doku  enfeksiyonları, kemik ve eklem enfeksiyonları, kanda meydana gelen enfeksiyonlar (septisemi), bağışıklık sistemi zayıflamış olan hastalarda oluşabilecek enfeksiyonların önlenmesi  ve tedavisi; neisseria meningitidis adlı bakterinin sebep olduğu enfeksiyonların önlenmesinde ve tedavisinde , enfeksiyon riskinin yüksek olduğu durumlarda ve solunum yoluyla geçen şarbonun ortaya çıkışını azaltmak ve ilerlemesini yavaşlatmak için kullanılır.  Ayrıca, 1-17 yaş arası çocuklarda komplike idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek enfeksiyonlarının 2. ve 3. basamak tedavisinde, kistik fibrozisin P. aentginosa adlı bakteriye bağlı akciğer enfeksiyonlarının tedavisinde ve şarbonda kullanılmaktadır.

 

Siprosan Film Tablet 500 mg Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. Siprosan, vücuttaki bakterilerle savaşarak , bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonları tedavi eden güçlü bir antibiyotiktir.
  3. İlacın kullanımı vücutta enfeksiyonlarla savaşan kan hücrelerinin azalmasına sebep olabilir. Bu durum yaralanmalarda daha kolay kanamalara ve  etrafınızdaki hasta veya enfeksiyonlu kişilerden daha kolay hastalık kapmanıza sebep olabilir. İlacın kullanımı sırasında kan değerlerinizin çok fazla düşmediğinden emin olabilmek için düzenli aralıklarla kan tahlili yaptırınız.
  4. Tedaviniz sırasında ani bir ağrı, acı, şişlik ve eklemlerinizde hareket zorluğu gibi durumlarla karşılaşırsanız, doktorunuza başvurunuz.
  5. Tedaviniz süresince, süt ve süt ürünlerini tüketmeyiniz. Bu ürünler tedavinin etkinliğini azaltabilir.
  6. Eğer tizanidin kullanıyorsanız ya da antibiyotik alerjiniz varsa Siprosan‘ ı kullanmayınız.
  7. Eğer böbrek veya karaciğer yetmezliğiniz varsa ya da  diyabet (şeker hastalığınız), eklem rahatsızlığı, çizgili kas zayıflığı, daha önce geçirilmiş nöbet,  hipokalemi veya uzun QT sendomu rahatsızlığınız var ise; kullanmadan önce durumunuz hakkında doktorunuza bilgi veriniz.
  8. İlacın kullanımı ishale sebep olabilir.  Eğer sulu ve kanlı ishaliniz var ise acilen doktorunuza başvurunuz.
  9. Hazımsızlık tedavisinde kullanılan antiasitler ve multivitaminler, kalsiyum takviyeleri, demir içeren yiyecek veya ilaçlarla aynı anda almayınız. İlacınızı bu ürünlerle birlikte almanız ilacın emilimini azaltabilir. Siprosan‘ ı bu ilaçları almadan 2 saat önce veya bu ilaçları aldıktan en az 4 saat sonra alınız.
  10. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır. Eğer tedaviniz sırasında hamile kalırsanız veya hamilelik şüphesi varsa acilen doktorunuzu haberdar ediniz. Hamilelik döneminde kullanımı, doğmamış bebek için zararlı olabilir.  Emzirme döneminde, anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verir.

 

Siprosan 500 mg Film Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu suyla beraber yutunuz. Doz miktarını ve tedavi süresini hekiminiz durumunuza göre belirleyecektir. Siprosan, aç veya tok kullanılabilir.

 

İlacın Olası Yan Etkileri

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuza başvurunuz.
  2. Mide bulantısı ve ishal yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi:   Siprofloksasin
İlaç Marka İsmi: Siprosan 500 mg Film Tablet

 

SİPROSAN Film Tablet 500 mg (prospektüsü, nedir ne için kullanılır, nasıl kullanılır, kullanmadan önce dikkat edilmesi hususlar, yan etkileri)

SİPROSAN 500 mg Film Tablet
Ağız yoluyla alınır.
 Etkin madde: Her bir film tablet 500 mg siprofloksasin hidroklorür içerir.
 Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
 Bu ilacın kullanımı sırasında, doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu  ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
1. SİPROSAN nedir ve ne için kullanılır?
2.SİPROSAN ’ ı kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
3. SİPROSAN nasıl kullanılır?
4. Olası yan etkiler nelerdir?
5. SİPROSAN’ın saklanması
Başlıkları yer almaktadır.
1. SİPROSAN nedir ve ne için kullanılır?
• SİPROSAN, film kaplı tabletler şeklinde kullanıma sunulmuştur. Her bir film kaplı tabletin içinde 500 mg etkin madde (siprofloksasin) bulunmaktadır.
SİPROSAN ’ın etkin maddesi olan siprofloksasin, kinolonlar adı verilen bir antibiyotik grubuna aittir.
• SİPROSAN , yetişkinlerde solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde, orta kulak enfeksiyonlarında, sinüzit tedavisinde, göz enfeksiyonlarında, böbrek ve idrar yolları enfeksiyonlarında, adneksit (dölyatağı ekleri (adneks) olan yumurtalıklar ve tüplerin akut yada kronik iltihabı), bel soğukluğu (gonore), prostatit dahil genital organların enfeksiyonlarında, sindirim sistemi ve safra yolları enfeksiyonlarında, karın zarı iltihabı (peritonit) gibi karın boşluğu enfeksiyonlarında, cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarında, kemik ve eklem enfeksiyonlarında, kanda enfeksiyon bulunması (septisemi) durumunda, bağışıklık sistemi zayıflamış hastaların enfeksiyonlarında, Neisseria meningitidis adlı bakterinin neden olduğu enfeksiyonların önlenmesinde ve enfeksiyon riskinin yüksek olduğu durumlarda ve şarbonda kullanılır.
• SİPROSAN , 1-17 yaş arası çocuklarda ve ergenlerde komplike idrar yolu ve böbrek
enfeksiyonlarında 2. ve 3. basamak olarak, kistik fibrozis adlı hastalığı olanlarda akciğer enfeksiyonlarının tedavisinde ve şarbonda kullanılır.
2. SİPROSAN kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
SİPROSAN ’ i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ
Eğer,
 Siprofloksasine, diğer kinolon grubu antibiyotiklere veya SİPROSAN içindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız) var ise,
 Kas gevşetici olarak kullanılan tizanidin etkin maddesini içeren bir ilaç kullanıyorsanız
SİPROSAN aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ
Eğer;
 18 yaşından küçükseniz,
 İlk uygulamadan sonra alerjik reaksiyon görülürse,
 Ciddi ishal görülürse,
 Önceden karaciğer ve böbrek hastalığınız varsa,
 Eklem çevresinde ağrı, şişlik olursa,
 Önceden kortizon içeren ilaç kullandıysanız,
 Sinir sistemi hastalığınız, sara hastalığınız varsa,
 Depresyon veya psikoz durumu varsa,
 İlk uygulamadan sonra sinir sistemi reaksiyonları ortaya çıkarsa,
 Işığa duyarlılık varsa,
 P. aeruginosa adlı bakterinin neden olduğu bir enfeksiyonunuz varsa,
 Teofılin, metilksantin, kafein, duloksetin, klozapin etkin maddelerini içeren ilaçlardan birini kullanıyorsanız,
 Kalp ritminde bir bozukluk olan QT uzamasına neden olan ilaçlar kullanıyorsanız,
 Yaşlıysanız,
 Hem böbrek hem de karaciğer yetmezliğiniz varsa.
SİPROSAN kullanırken, ağrı, yanma, karıncalanma, uyuşma ve / veya güçsüzlük gibi nöropati belirtileri ile karşılaşabilirsiniz. Böyle bir durumda doktorunuza başvurunuz.
SİPROSAN karaciğer hasarına neden olabilir. Eğer, iştah kaybı, sarılık (cildin sararması) koyu renkli idrar, kaşıntı ya da midede hassasiyet gibi herhangi bir belirti fark ederseniz, SİPROSAN almayı durdurarak derhal doktorunuza başvurunuz. Eğer glukoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) eksikliğiniz varsa SİPROSAN kullanımı ile anemi riskiyle karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle glukoz-6-fosfat dehidrogenaz (G6PD) eksikliğiniz olup olmadığını doktorunuza bildiriniz. SİPROSAN kullanılırken yapılan Mycobacterium spp. kültür testinde yanlış negatif sonuçlar görülebilir. SİPROSAN, duyarlı ya da dirençli olan mikroorganizmalar konusunda doktorunuza danışınız. Myasthenia gravis’in (kas güçsüzlüğüne yol açan bir hastalık) şiddetlenmesi: SİPROSAN gibi florokinolonlar, kas güçsüzlüğü ve solunum problemleri gibi myasthenia gravis belirtilerinin kötüleşmesine sebep olabilir. Kas güçsüzlüğünde artış ya da solunum problemleri yaşarsanız acilen doktorunuza danışınız. Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız. SİPROSAN’ın yiyecek ve içecek ile kullanılması SİPROSAN ile süt ürünleri veya mineral katkılı içeceklerin beraber kullanılması, ilacın emilimini azaltabilir. Bu tür gıdalarla birlikte kullanılmamalıdır.
Hamilelik
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
SİPROSAN  hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Emzirme
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
SİPROSAN anne sütüne geçer ve eklemlerle ilgili olası hasar riskine bağlı olarak emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.
Araç ve makine kullanımı
SİPROSAN araç ve makine kullanımını olumsuz etkileyebilir. Bu durum özellikle alkolle birlikte alındığında görülür.
Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
SİPROSAN  aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz:
 Kalp ritmini düzenleyen Sınıf IA ya da Sınıf III ritm bozukluğunu önleyen ilaçlar,
 Probenesid (gut tedavisinde kullanılan bir ilaç),
 Metoklopramid (bulantı ilacı),
 Omeprazol (mide ilacı),
 Tizanidin (kas gevşetici),
 Teofilin (astım tedavisinde kullanılan bir ilaç),
 Ksantin türevleri olarak adlandırılan ilaç grubunda bulunan kafein ya da pentoksifilin,
 Metotreksat (romatizma ve kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç),
 Steroid olmayan antiinflamatuvarlar (NSAİİ) (kortizon dışı iltihap gidericiler),
 Siklosporin (bağışıklık sistemini düzenleyici bir ilaç),
 Kan sulandırıcı ilaçlar (Vitamin K antagonistleri ör, varfarin, asenokumarol, fenprokumon ya da fluindion),
 Glibenklamid (kan şekerini düşürücü bir ilaç),
 Duloksetin (depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç),
 Ropinirol (Parkinson hastalığında kullanılan bir ilaç),
 Lidokain (lokal anestezi ilacı),
 Klozapin (Psikiyatri hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaç),
 Erkeklerde sertleşme sorununda kullanılan sildenafil,
 Sara (epilepsi) için kullanılan fenitoin
SİPROSAN , aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanılması gerektiğinde diğer ilaçlardan 1-2 saat önce veya en az 4 saat sonra verilmelidir:
 Demir,
 Sukralfat (mide ilacı),
 Antasidler (mide asidi giderici ilaçlar),
 Magnezyum, kalsiyum, aluminyum içeren ilaçlar,
 Böbrek yetmezliği olan hastalarda, kandaki fosfat yüksekliğini kontrol etmek için kullanılan sevelamer, lanthanum karbonat (fosfor düşürücü ilaç)
Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.
3. SİPROSAN nasıl kullanılır?
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:
SİPROSAN  her zaman için tam olarak doktorunuzun söylediği şekilde alınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuza ya da eczacınıza sorunuz.
Kullanılması tavsiye edilen SİPROSAN dozu:
Kullanım alanı Yetişkinler için günlük ve tek dozlar
(SİPROSAN 500 mg)
Solunum yolu enfeksiyonları Günde iki kez 1 ya da 1,5 tablet
İdrar yolları enfeksiyonları
– akut, komplike olmayan
– kadınlarda sistit (menopoz öncesi)
– komplike olan
Günde iki kez yarım ya da 1 tablet
Günde bir kez 1 tablet
Günde iki kez 1 ya da 1.5 tablet
Bel soğukluğu (gonore)
– genital bölge dışında
– akut, komplike olmayan
Günde iki kez yarım tablet
Tek doz 1 tablet
Genital enfeksiyonlar
– Komplike olmayan bel soğukluğu (gonore) (ekstragenital enfeksiyon alanları da dahil)
– Adneksit (yumurtalıklar ve tüplerin iltihabı), prostatit (prostat bezi iltihabı), epididimoorşit (epididim ve/veya testisin iltihabı hastalığı)
Günde bir kez 1 tablet
Günde iki kez 1 ya da 1.5 tablet
Enfeksiyona bağlı ishal Günde bir ya da iki kez 1 tablet
Diğer enfeksiyonlar (endikasyonlara bkz) Günde iki kez 1 tablet
Özellikle ağır ve hayati tehlike söz konusu olan enfeksiyonlar, örneğin;
– Kistik fibrozda tekrarlayan enfeksiyonlar (5-17 yaş arası çocuklarda)
– Kemik ve eklem enfeksiyonları
– Kanda iltihap (septisemi)
– Karın zarı iltihabı (peritonit)
Günde iki kez 1.5 tablet
Solunum yoluyla geçen (Bacillus anthracis’e maruz kalma sonrası görülen) şarbon
Günde iki kez 1 tablet
Neisseria meningititis’e bağlı ilerleme gösteren enfeksiyonların önlenmesi
Günde bir kez 1 tablet
SİPROSAN‘ın ne kadar süre ile kullanacağınızı doktorunuz söyleyecektir.
Antibiyotiklere rağmen, bazen bazı bakteriler hayatta kalabilir ve hatta gelişebilirler. Bu duruma direnç denir ve bazı antibiyotik tedavileri bu nedenle etkisiz hale gelebilir. Antibiyotiklerin yanlış kullanımı direnci arttırır. Aşağıda belirtilenlere uygun hareket edilmemesi bakterilerin
dirençli hale gelmesine, antibiyotik etkinliğinin azalmasına ve bu nedenle de tedavinizin gecikmesine neden olabilir.
– alınacak olan doz
– tedavi programı
– tedavi süresi
Uygulama yolu ve metodu:
SİPROSAN tabletlerini bir miktar su ile yutunuz. Tabletler aç karnına ya da tok karnına alınabilir. Hastalığa bağlı veya diğer nedenlerle tablet alamayan hastalara intravenöz formda siprofloksasin verilmesi önerilir. İntravenöz uygulamadan sonra tedavi oral yolla sürdürülebilir.
Değişik yaş grupları:
Çocuklarda kullanımı:
SİPROSAN 5-17 yaş arası kistik fıbrozisi olan çocuklarda günde iki defa 20 mg / kg (en fazla 1500mg) ya da günde üç defa 10 mg / kg (en fazla 1200 mg) dozunda kullanılmalıdır. İdrar yolları ve böbrek enfeksiyonlarında 8 saate bir damardan 6-10 mg/kg (en fazla 400 mg) veya 12 saatte bir ağızdan 10-20 mg/kg (en fazla 750 mg) kullanılmalıdır. Şarbon için ise, önerilen kullanım dozu günde 2 defa 15 mg/kg’dır. Çocuklarda uygun doz için doktorunuza danışınız.
Yaşlılarda kullanım:
Yaşlı hastalar mümkün olduğunca düşük dozlar almalıdır.
Özel kullanım durumları
Böbrek yetmezliği: Orta derecede böbrek yetmezliğinde maksimum günlük doz 1000 mg ağızdan ya da 800 mg damardan, ciddi böbrek yetmezliğinde en fazla günlük doz 500 mg ağızdan ya da 400 mg damardan olmalıdır. Diyalize giren hastalarda diyaliz günlerinde ilaç diyalizden sonra verilmelidir. Böbrek bozukluğu olan çocuklarda doz çalışması yapılmamıştır.
Karaciğer yetmezliği: Karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması yapılmaksızın kullanılabilir.
Karaciğer bozukluğu olan çocuklarda doz çalışması yapılmamıştır. Eğer SİPROSAN  etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.
Kullanmanız gerekenden daha fazla SİPROSAN kullandıysanız:
SİPROSAN ’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.
SİPROSAN’ı kullanmayı unutursanız: Unutulan dozları dengelemek için çift doz kullanmayınız. Bu ilacın kullanımıyla ilgili başka sorularınız olursa, doktorunuza sorunuz.
4. Olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlar gibi, SİPROSAN’ın içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
Yaygın yan etkiler (10 hastanın 1’inden az, fakat 100 hastanın 1’inden fazla görülebilir.):
– Bulantı,
– İshal
Yaygın olmayan yan etkiler (100 hastanın 1’inden az, fakat 1000 hastanın 1’inden fazla görülebilir.):
– Mantar enfeksiyonları,
– Kandaki eozinofil adı verilen özel tip beyaz kan hücrelerinde artış,
– İştahsızlık,
– Hareketlilik,
– Sinirlilik
– Baş ağrısı,
– Baş dönmesi,
– Uyku bozuklukları,
– Tat bozuklukları,
– Kusma,
– Karın ağrısı,
– Hazımsızlık,
– Gaz şişkinliği,
– Karaciğer enzimlerinde artışı,
– Bilirubin artışı,
– Döküntü,
– Kaşıntı,
– Kurdeşen,
– Eklem ağrısı,
– Böbrek bozukluğu,
– Kronik yorgunluk,
– Ağrı,
– Rahatsızlık hissi,
– Ateş,
– Karaciğer enzimlerinden biri olan alkalen fosfataz artışı.
Seyrek yan etkiler (1000 hastanın 1’inden az, fakat 10.000 hastanın 1’inden fazla görülebilir.):
– Antibiyotiğe bağlı kalın bağırsak iltihabı (çok nadiren ölümle sonuçlanabilen),
– Beyaz kan hücrelerinin olmayışı,
– Kandaki beyaz kan hücrelerinin sayısında azalma veya artma,
– Kandaki pıhtılaşma hücrelerinin sayısının azalması veya artması,
– Kansızlık,
– Alerjik reaksiyon,
– Alerjik ödem,
– Ağız, dil ve boğazda şişme
– Nerede ve hangi zamanda olduğunu bilememe (bilinç bulanıklığı),
– Gerçek olmayan şeyleri görme (halüsinasyon),
– Anormal rüyalar (kabus),
– Depresyon
– Gerginlik
– Hissizlik, karıncalanma, yanma ve batma gibi anormal duygu,
– His azalması,
– His kaybı,
– Titreme,
– Nöbetler,
– Denge bozukluğu,
– Görme bozuklukları,
– Kulak çınlaması,
– İşitme kaybı,
– Kalp hızında artma,
– Kan damarlarında genişleme,
– Tansiyon düşüklüğü,
– Bayılma,
– Nefes darlığı (astımla ilgili durumlar dahil),
– Karaciğer yetmezliği,
– Sarılık,
– Karaciğer iltihabı,
– Işığa duyarlılık,
– Kas ağrısı,
– Eklem iltihabı,
– Kas gerginliğinde artış, kramp,
– Böbrek yetmezliği,
– İdrarda kan olması,
– İdrarda kristaller olması,
– Böbrek iltihabı,
– Ödem
– Terleme,
– Kan pıhtılaşmasında anormallik,
– Bir sindirim enzimi olan amilaz artışı,
– Kan şekerinde artma,
– Ciltte kabarcıklar.
Çok seyrek yan etkiler (10.000 hastanın 1’inden az görülebilir.):
– Kandaki kırmızı kan hücrelerinin yıkımı ile seyreden kansızlık,
– Tüm kan hücrelerinin sayısının azalması,
– Kemik iliği baskılanması (hayatı tehdit edici),
– Ölümcül alerjik reaksiyon,
– Alerjik şok (hayatı tehdit edici),
– Psikolojik reaksiyonlar,
– Migren,
– Yürüyüş bozukluğu,
– Koku bozuklukları,
– Duyu bozuklukları,
– His artışı,
– Sersemlik,
– Kafa içi basıncı artması,
– Görsel renk bozuklukları,
– İşitme azalması,
– Damar iltihabı,
– Pankreas iltihabı,
– Karaciğer hasarı (çok nadiren hayatı tehdit edici karaciğer yetmezliğine ilerleyebilir),
– Dudak, göz, ağız, burun ve cinsel bölgede oluşan şiddetli kabartılar ve kanama (hayatı tehdit edici),
– Ciltte kızarıklıklarla seyreden hastalıklar,
– Eritema multiforme, eritema nodosum ve Stevens-Johnson sendromu gibi deri nekrozu ve deride ciddi kızarıklıklarla seyreden hastalıklar (hayatı tehdit edici)
– Kas güçsüzlüğü,
– Kasları kemiklere bağlayan tendonlarda iltihap ya da kopma,
– Myasthenia gravis (kas güçsüzlüğüne yol açan bir hastalık) şiddetlenmesi. Bilinmiyor (Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.)
– Beyin ve omurilik dışındaki çevresel sinirin zedelenmesi ve çok sayıda çevresel sinirin zedelenmesi,
– Kalp ritminde görülen bir tür bozukluk (QT uzaması), kalp ritim bozukluğu, kalp hızında artışın görüldüğü kalp ritim bozukluğu (torsades de pointes)
Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi” ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne
bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
5. SİPROSAN’ın saklanması
SİPROSAN çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 30°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız. Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra SİPROSAN ’ı kullanmayınız. Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz SİPROSAN ’ı kullanmayınız.

SİPROSAN 500 mg Film Tablet’a ait kısa ürün bilgisi
SİPROSAN 500 mg Film Tablet'a ait kısa ürün bilgisi

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir