SELKAP 200 mg Sert Kapsül

Endikasyon Bilgisi :

Selekoksib adlı etken maddeyi içinde bulunduran SELKAP 200 mg Sert Kapsül, vücutta doğal olarak üretilen, özellikle romatizmal hastalıklarda daha da çok üretilen yangı ve ağrının ortaya çıkmasında önemli rolü olan prostaglandin denilen kimyasalların üretimini yavaşlatıcı etkiye sahiptir. İlacın bu etkisi vücutta yangıyı ve ağrı hissini rahatlatır.  SELKAP, romatoid artrite (eklemlerde ısı artışı, sertlik, ağrı, şişlik ve hareket yeteneğinin kaybolması gibi belirtilerle kendini gösteren, başlangıçta el parmakları gibi küçük eklemlerde başlayan, yavaş yavaş ilerleyerek diğer eklem bölgelerine yayılan, aynı zamanda eğer tedavi edilmezse vücuttaki tüm doku ve damar, böbrekler, akciğer, kalp gibi iç organlarda da  iltihabik olgular meydana getirebilen yangılı, sürekli, bir otoimmün rahatsızlıktır); ankilozan spondilite (omurlarla kaburgalar arasındaki eklemler ve omurga ile leğen kemiği arasındaki eklemlerin katılaşması neticesinde hareket kısıtlılığına, ağrıya sebep olan, bilhassa erkeklerde daha çok rastlanılan romatizmal bir rahatsızlık) ve Osteoartrite (el parmağı, dizler ya da kalça kemiklerinin kıkırdağında incelme ve tahribat sonucu kemiklerde tutulma, şekil bozukluğu, şişlik ve ağrıyla belirgin bir eklem rahatsızlığı) bağlı ağrılarda; kas-iskelet sisteminde ani gelişen ağrılarda kullanılmaktadır. Başkaca adet dönemi ağrısı, diş ağrısı ve diş çekimi de dahil herhangi bir ameliyattan sonra görülen yangı varlığında ve ağrılarda da kullanılabilir.

 

SELKAP 200 mg Sert Kapsül Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

•İlacın etken maddesine karşı bir alerji hassasiyetiniz var ise; kullanmanız önerilmez.
•Eğer, geçirmiş olduğunuz mide ülseri ve mide kanaması gibi sindirim sistemindeki organlarınızdan herhangi birinde kanama, yara var ise, karaciğerinizde veya böbreklerinizde ciddi fonksiyon yetersizliği, kalp krizi veya felç öykünüz, yüksek tansiyon, kalpte konjestif yetersizlik, kanda pıhtılaşma bozukluğu, kontrol altına alınmamış düzensiz nöbetler ya da kalple ilgili bir operasyon geçmişiniz var ise, tütün kullanmak, burnunuzda polip, nefesinizde daralma gibi solunum sistemi ile ilgili bir rahatsızlığınız var ise; SELKAP’ ın hekime sorulmadan kullanılması güvenli olmayabilir.
•Dıştan alınan darbeye bağlı olmadan cildinizde benek benek morartılar görüldüğünde, ilacı kullanmayı kesip acilen hekiminizle görüşünüz.
•Kanda pıhtılaşmayı tetikleyebileceği ihtimali sebebiyle kalp ve kan damarlarında dolaşım sorunları olan veya bu hastalıklara maruz kalmaya yatkın olanlarda bu ilacın kullanılması başta kalp krizi ve felç olmak üzere insan hayatını tehdit eden kalp ve dolaşımla ilgili olumsuzluklarda artışa neden olabilmektedir. SELKAP’ın hekimin önerdiği dozdan ve süreden daha çok alınması neticesinde bu olumsuz etkiler daha da artar.
•SELKAP alırken, vücutta şişlik,  titreme, ateş, üşüme,  ciltte mor lekeler, kolay kanama, halsizlik, kas zayıflığı, denge kaybı, nefes alıp vermede zorluk, şiddetli baş ağrısı, ciltte veya gözlerde sararma, iştahsızlık veya ani kilo artışı,  ışığa hassasiyet, irade dışı kasılma, sinirlilik, çarpıntılı kalp atımları, normalden az idrar yapma ya da hiç yapamama, koyu  renkli idrar durumlarından biri veya birkaçı  görüldüğünde hemen ilacın alımını kesip, hekiminize durumu bildirmelisiniz.
SELKAP aldıktan sonra derinizde kızarıklıklar ve şiddetli kaşınma başlarsa;  ilacın kullanılması durdurulmalıdır.
SELKAP’ın normal doz haricinde kullanılması sindirim organlarında kanama veya delinme gibi tehlikeleri doğurabilir. Bu sebeple, hekiminizin önerdiği dozu dikkate almanız çok önemlidir. Siyah, kanlı ya da katranımsı dışkı ve kanlı öksürük ya da kahve telvesi görünümünde kusma gibi kanama varlığı işaretlerinden biri görüldüğünde acilen bir sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.
Hiçbir trombotik risk faktörü bulunmayan, bu açıdan sağlıklı olan bireylerde SELKAP verildiğinde hastalar olası vasküler yan etkiler yönünden uyarılmalıdır.
Aktif trombozu olmayan ancak kalıtsal ya da kazanılmış trombotik risk faktörleri bulunan hastalarda SELKAP reçete edildiğinde koruyucu dozda antiagregan tedavi (düşük doz asetil salisilik asit) gastro intestinal sistem yan etkileri de dikkate alınmak kaydıyla eklenmeli ve trombotik vaskülopati yönünden hastalar yakınen takip edilmelidir.
Aktif trombozu bulunan (angina pektoris, miyokard enfarktüsü, son bir yıl içinde koroner by-pass öyküsü, strok, transiyel iskemik atak, kontrolsüz hipertansiyon, trombozla birlikte konjestif kalp yetmezliği gibi) hastalarda SELKAP kullanılmamalıdır.
•Eğer hamile iseniz veya hamile olmayı tasarlıyorsanız öncelikle hekime danışmadan bu ilaç kullanılmamalıdır. SELKAP kapsül hamilelikte kullanıldığında doğumsal kusurlara sebebiyet verebilir. Eğer tedavi sırasında gebelik söz konusu olursa hemen hekiminize söyleyiniz. Ayrıca bu ilacı kullandığınız sürece bebeğinizi emzirmeyiniz. Anne sütü aracılığıyla emzirilen bebeğe zarar verme olasılığı çok yüksektir.

SELKAP 200 mg Sert Kapsül’ ün Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedaviniz süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz. SELKAP, yanlış veya size önerilenden  fazla kullanıldığı takdirde hastalığınızda  bir iyileşme sağlanmaz, aksine sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. SELKAP alımı, yalnızca hekiminizin  kararıyla değiştirilmeli veya son verilmelidir.
  2. SELKAP, günde 1-2 defa 100-200 mg
  3. İlacınızın her bir dozunu bir bardak dolusu su ile beraber yutunuz. Yemek öncesi, sonrası ya da öğün aralarında kullanılabilir.

İlacın Olası Yan Etkileri

•SELKAP kullanırken şiddetli karın ağrısı, nefes almada zorluk, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumla karşılaştığınızda acilen hekiminize başvurunuz.

SELKAP yan etki: peptik ülser, anjina, hipertansiyon, karaciğerde fonksiyon bozukluğu, ödem, idrar tutukluğu, kas gerginliği, soluk alıp vermede zorluk, hasta hissetme, uykusuzluk.

İlaç Etken Maddesi: Selekoksib
İlaç Marka İsmi: SELKAP 200 mg Sert Kapsül
SELKAP, sırasıyla; Kas İskelet Sistemi, Antienflamatuar ve Antiromatikler, Antienflamatuar ve Antiromatikler (nonsteroid), Coksibler ve selekoksib  şeklinde sınıflandırılmış olup, M01AH01 ATC koduyla İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundaki ruhsatlı ilaçlar arasında yer alır. Eczaneden normal reçeteyle temin edebileceğiniz SELKAP, WORLD MEDICINE İLAÇLARI firmasının ürünüdür .

SELKAP 200 mg Sert Kapsül’e ait kullanım talimatı (ilaç prospektüsü)

SELKAP 200 mg Sert Kapsül'e ait kullanım talimatı (ilaç prospektüsü)

SELKAP 200 mg Sert Kapsül’ün kısa ürün bilgilendirmesi

SELKAP 200 mg Sert Kapsül'ün kısa ürün bilgilendirmesi

SELKAP da dahil hekimle görüşmeden rastgele ilaç almaktan sakınınız.

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir