PAUSED 15 mg Sert Kapsül

Etken maddesi Lenalidomid olan PAUSED 15 mg Sert Kapsül,  sırasıyla; Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar, İmmünosüresanlar, Diğer İmmünosüresanlar ve Lenalidomid şeklinde sınıflandırılmış olup, L04AX04 ATC koduyla İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundaki ruhsatlı ilaçlar arasında yer alır. Eczaneden normal reçeteyle temin edebileceğiniz PAUSED 15 mg, ARVEN İLAÇ SANAYİ  firmasının ürünüdür.

PAUSED 15 mg için kısa bilgilendirme ve prospektüs belgeleri (Endikeleri, PAUSED ne ilacıdır; PAUSED ‘e başlamadan önce uyulması gerekenler, PAUSED dozajı; kullanımının emziren veya hamile olanlarda uygun olup olmadığı; etkileşme, sakıncaları; faydaları, saklama koşulları; PAUSED kullanım şekli; yan etkileri, istenmeyen-yan etkilerde yapılacaklar ve tavsiyeler vb. PAUSED 15 mg ile ilgili bilinmesi gereken hususlar)

PAUSED 15 mg Sert Kapsül ne için kullanılır

Etken maddesi Lenalidomid olan PAUSED 15 mg sert kapsül, bazı tümör hücrelerinin üzerine direk etki ederek büyüme veya çoğalmalarını durdurucu ve kanser hücrelerini öldürücü, bağışıklık sisteminin işlevlerini düzenleyici bir maddedir.  PAUSED , multipl miyelom, mantle hücreli lenfoma ve miyelodisplastik sendromda kullanılır. Kötü huylu bir kan hastalığı olan kemik iliği kanseri denilen Multipl miyelom hastalığı sebebiyle daha önce en az bir kemoterapiyle en az 2 kür tedavi edilmiş dirençli veya tekrarlayan multipl miyelomda ve kemik iliği nakli sonrası dirençli veya multipl miyeloma dair belirtilerin devam ettiği durumlarda PAUSED kapsül; deksametazon ile beraber kullanılır, miyelodisplastik sendromu teşhisi konmuş hastalarda tek başına kullanılabilir.

 

PAUSED 15 mg Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

  1. Hamile olduğunuzu veya olabileceğiniz şüphesini taşıyorsanız; PAUSED kapsül kullanımı hemen bırakmalı ve hekimle irtibata geçmelisiniz.
  2. PAUSED Kapsül almaya  başlamadan önce; 4 hafta evvel, tedavi aralarında ve tedavi sonlandırıldıktan sonraki 1 ay süresince gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol medodu ile korununuz.
  3. Anne karnındaki bebeğe zarar vereceğinden hamilelik döneminde; PAUSED kesinlikle kullanılmamalıdır.
  4. Eğer PAUSED‘i kullanan erkek ise ve bu ilaçla tedavi görürken eşi hamile kaldıysa; acilen hekime başvurulmalıdır.
  5. PAUSED Kapsül tedaviye başlarken hamile olmadığınız kanıtlanmalıdır. Tedavi öncesi ve tedavi süresince hamile olup olmadığınızdan emin olmak için belli aralıklarla gebelik testi yaptırmanız; hekiminiz tarafından istenecektir.
  6. Emzirme döneminde iseniz ve PAUSED kullanıyorsanız; kesinlikle bebeğinizi emzirmemelisiniz.
  7. PAUSED yemekten önce veya sonra ya da  öğün aralarında da kullanılabilir.
  8. Bulanık görme, uykululuk, yorgunluk, baş dönmesi ve sersemlik haline sebebiyet verebileceğinden, PAUSED Kapsül alırken, araç veya makine kullanmaktan uzak durunuz.
  9. PAUSED ve Dexamethason ilaçlarıyla kombinasyon halinde tedavide karaciğer fonksiyon değerlerinde anormallikler ve bazı durumlarda karaciğer yetmezliği de ortaya çıkabilir. Bundan dolayı bu ilaçlarla tedavi sırasında karaciğer işlevleriniz yakinen takip edilecektir.
  10. PAUSED erkek hastalarda; ilacın etken maddesi Lenalidomid  sperm sıvısına geçtiğinden, tedavi süresince ve tedavi sona erdikten sonra 1 hafta süresince cinsel birliktelik sırasında muhakkak kondom kullanılması gerekmektedir.

 

PAUSED 15 mg sert kapsül’ün kullanım Şekli:

  1. PAUSED sadece hekim reçetesiyle verilebilir. Aynı hastalık belirtilerini taşıyan başka birisiyle  kesinlikle paylaşılmamalıdır.
  2. Multipl miyelom tedavisinde önerilen PAUSED dozu: Tedaviye başlarken günde 1 kere 25 mg PAUSED kapsüldür. PAUSED , her biri 28 gün süren kürler şeklinde uygulanır. PAUSED ile tedavi kürü :1 – 21 arası günler: günde 1 kez 25 mg kullanılır. 22-28 arası günler : PAUSED alınmamalıdır. Her bir kürün bitmesinden sonra yeni bir küre başlanılır.
  3. Deksametazon dozu: Tedaviye başlarken günde 1 kere 40 mg Deksametazon kullanılır. Deksametazon, her biri 28 gün süren kürler şeklinde uygulanır.
    İlk 4 tedavi kürü:
    —1-4, 9-12 ve 17-20 günler arası: günde 1 kere 40 mg deksametazon kullanılır;
    —21-28 günler arası: deksametazon kullanılmamalıdır.
    Sonraki 5. tedavi küründen itibaren:
    • 1-4 günler arası: günde 1 kere 40 mg deksametazon kullanılır
    • 5-28 günler arası: deksametazon kullanılmamalıdır.
    Her bir kürün bitmesinden sonra yeni bir küre başlanılır. Hastanın durumuna göre hekim deksametazon dozunu düşürebilir.
  4. Miyelodisplastik sendrom tedavisinde önerilen PAUSED dozu: Tedaviye başlarken günde 1 kere 10 mg PAUSED kapsüldür. PAUSED, her biri 28 gün süren kürler şeklinde uygulanır.
    1 – 21 arası günler: günde 1 kez 10 mg kullanılır. 22-28 arası günler : PAUSED kullanılmamalıdır. Her bir kürün bitmesinden sonra yeni bir küre başlanılır.
  5. Hekiminiz kan testlerinizin sonuçlarını ve mevcut sağlık durumunuzu değerlendirip ilacın doz miktarını  düzenleyebilir veya tedaviyi sonlandırabilir.
  6. Hekiminiz PAUSED ‘le tedavi süresini size bildirecektir. Tavsiye edilen bu süreyi dikkate dikkate alınız ve PAUSED kullanmayı zamanından önce bırakmayınız.
  7. Her bir kapsülü bir bardak su ile birlikte alınız.
  8. PAUSED Kapsüller kırılmadan, açılmadan ve çiğnenmeden bir bütün halinde yutulmalıdır.
  9. PAUSED kapsülü hergün hep aynı saatlerde kullanınız.
  10. PAUSED , 18 yaşın altındaki çocuklara verilmemelidir.
  11. Yaşlılara ancak tıbbi zorunluluk halinde, PAUSED dozaj ayarlaması yapılarak verilebilir.
  12. Almanız gereken günlük PAUSED  dozunu  her zamanki saatinde almadıysanız ; eğer 12 saatten daha kısa süre geçtiyse: kapsülü hemen yutunuz. Eğer 12 saatten fazla süre geçtiyse: bu dozu atlayınız ve sonraki kapsülü her zamanki saatinde yutunuz.

 

PAUSED 15 mg sert kapsül’ün diğer ilaçlarla etkileşimi:

PAUSED tedavisinde iken, aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle tedavi oluyor iseniz, dikkatli olunmalıdır. Kullandığınız ilaçlar konusunda hekiminizle görüşmelisiniz.
PAUSED ‘in etkisini azaltabileceğinden  oral kontraseptifler gibi hamilelik önleyici ilaçlar; kan sulandırıcı ilaçlar (varfarin vb.); kalp hastalığı ilaçları (digoksin vb.).

PAUSED tedavisinde iken, aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle tedavi oluyor iseniz, dikkatli olunmalıdır. Kullandığınız ilaçlar konusunda hekiminizle görüşmelisiniz.

 

PAUSED sert kapsül’ün Olası Yan Etkileri :

PAUSED ‘in oldukça yaygın görülebilecek yan etkileri : PAUSED, beyaz kan hücrelerinin (enfeksiyona karşı savaşır) ve kolay çürük oluşumu ve burun kanaması gibi kanama bozukluklarına sebebiyet veren kanda pıhtılaşmayı sağlayan kan hücrelerinin sayısının azaltabilir. Damarlarda (venlerde) kan pıhtılarına (tromboza) da sebep olabilir.
PAUSED ‘le tedavi olurken, boğaz ağrısı, öksürük, ağız ülseri, titreme, ateş ya da diğer enfeksiyon semptomları veya  bacak ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, sebepsiz çürük oluşumu, kolay kanama vakalarından herhangi biri sizde ortaya çıkarsa; ilacı kullanmayı bırakıp, acilen hekiminizle haber veriniz ya da bir sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.
PAUSED ‘in çok yaygın yan etkileri : Baş ağrısı, bulanık görme, baş dönmesi, titreme, tat alma bozukluğu, iştahta azalma, kanda düşük potasyum seviyeleri, kabızlık, ishal, karın ağrısı, bulantı, kusma, deride kızarıklık, deri döküntüsü, deride kuruma, kaşıntı, kas krampları, kas ağrısı, kemik ağrısı, eklem ağrısı, yorgunluk, kol ve bacaklar dahil tüm vücuda yayılan şişlik,  akciğer ve üst solunum yolu enfeksiyonu, göğüs ağrısı veya nefes darlığı (akciğerlerde kan pıhtılarının belirtisi olabilir), nazofarenjit (burun, boğaz ve yutak iltihabı), farenjit (boğaz ve yutak iltihabı), bronşit (bronş iltihabı), burun kanaması, enfeksiyonlar, uyuşukluk, deride karıncalanma veya yanma hissi, el ve ayaklarda ağrı,  beyaz kan hücre sayısının anormal derecede azalması
(nötropeni), kırmızı kan hücresi sayısında düşme ile kendini gösteren kansızlık (yorgunluk ve güçsüzlüğe yol açabilen anemi), kanama bozuklukları.
PAUSED’in sık olarak görülebilecek yan etkileri : Zayıflama, susuzluk, duygu durum değişikliği, zihin karışıklığı, diş ağrısı. sırt ağrısı, depresyon, katarakt, görme zayıflığı, sağırlık, kulak çınlaması, kas zayıflığı, bayılma, eklemlerde şişlik, ereksiyon zorluğu, halsizlik, göğüs ağrısı, solunum güçlüğü, burnu çevreleyen sinüslerin (hava boşluklarının) enfeksiyonu, diş etinde kanama, mide veya bağırsak kanaması; ciltte morarma, yüksek ya da düşük kan basıncı, yavaş, hızlı veya düzensiz kalp atımları, aşırı demir yükü, bölgesel kan birikmesi (hematom); kan tiroid hormonunda değişiklikler, kanda düşük kalsiyum, fosfat veya magnezyum oranları; karaciğer test sonuçlarında anormallikler; hareket zorluğu, denge bozukluğu; kollara, boyna, çeneye, sırta ve mideye doğru yayılan göğüs ağrısı, terlemiş ve soluk soluğa hissetme, hasta olma veya kusma hissi (kalp krizi/miyokart infarktüsü belirtileri olabilir);
düzeyleri, febril nötropeni (vücuttaki savunma hücreleri sayısının düşüşüne bağlı gelişen durum), pansitopeni (kandaki tüm hücrelerde azalma); yatar vaziyette iken nefes darlığı (kalp yetmezliğinin belirtisi olabilir); normalden daha fazla ya da daha az idrara çıkma (böbrek yetmezliği belirtisi olabilir) ya da idrarda kan bulunması;  ciltte renklenmede artış, deride kabarıklık, çatlama, pullanma, ürtiker, terlemede artış, su kaybı, ağızda yanmalı yara, ağız kuruluğu, hazımsızlık, mide yanması, yutma güçlüğü.
PAUSED ‘in nadiren görülebilecek yan etkileri : Karın ağrısı, şişkinlik ya da ishal ile görülebilen kalın barsak iltihabı; kan hücreleri yıkımı, kansızlık (hemolitik anemi gibi), kanın pıhtılaşma yeteneğinde hızlı artış, pıhtılaşma bozukluğu,; kalp ritminde düzensizlik; deride bazı tümör tiplerinin belirmesi; karaciğer işlevlerinde yetersizlik; fanconi sendromunun (bir böbrek hastalığı) semptomları kemik ağrısı ve güçsüzlükle beraber fazla idrara çıkma; cinsel isteksizlik; kafa içi kanama; renal tübüler nekroz (normalden daha fazla veya daha az idrara çıkma ile seyreden böbrek fonksiyon bozukluğu); görme kaybı; aşırı hassasiyet/Anjiyoödem (ürtiker, döküntü, gözlerde, ağızda veya yüzde şişme, nefes almada zorluk veya kaşıntı şeklinde görülebilen alerjik reaksiyon tipleri); dolaşım sorunları; ciltte renk kaybı, güneşe duyarlılık, kurdeşen, döküntü, gözlerde, ağızda veya yüzde şişme, nefes almada zorluk veya kaşıntı şeklinde görülebilen alerjik reaksiyon tipleri (anjiyoödem). 
PAUSED ‘in çok nadir görülebilecek yan etkileri :
— Tümör lizis sendromu [kanser tedavisi esnasında ve bazen tedavi olmaksızın ortaya çıkan metabolik rahatsızlıklar. Bu rahatsızlıklar ölen kanser hücrelerinin yıkım ürünleri nedeniyle oluşmaktadır ve şunları içerir: kan içeriğinde değişiklikler (yüksek potasyum, fosfor, ürik asit ve düşük kalsiyum) sonucunda böbrek işlevlerinde, kalp atışında, epileptik nöbetlerde değişikliklere ve bazen ölüme neden olmaktadır]
—Ciltte içi sıvı dolu kabarcıklar ( toksik epidermal nekroliz);  ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla ilerleyen iltihabi durum (Stevens-Johnson sendromu). 
PAUSED ‘in sıklığı bilinmeyen yan etkileri :
—Mide veya bağırsak duvarında parçalanma (belirtileri şiddetli karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma, dışkıda kan veya bağırsak alışkanlığında değişiklik görüldüğünde hemen hekiminizi arayınız)
—Ateş, kusma, mide bulantısı, nabızda artış ile seyreden ve birkaç gün devam eden, üst karın bölgesinde, sırtta anide ve hafiften başlayıp ancak gitgide şiddetlenen ağrı. Bu şikayetler  pBulantı, kusma, ateş ve hızlı nabız ile birlikte görülebilen, birkaç gün süren, üst karın ve/veya sırtta ani veya hafif derecede ortaya çıkan;  gittikçe kötüleşen ağrı. Bu şikayetler pankreas iltihabına bağlı olabilir. 
PAUSED, bir statin (bir tip kolesterol düşürücü ilaç) ile kullanıldığında oluşan böbrek sorunlarına sebep olabilecek kaslarda güçsüzlük, şişlik ve ağrı bildirilmiştir.
—Kabarcıklarla seyreden ağrılı deri döküntüsüne sebep olan Herpes zoster -zona gibi viral enfeksiyonlar ve deride ve gözlerde sararmaya, koyu kahverengi idrara, midenin sağ yanında ağrıya, ateşe, bulantı hissine ve kusmaya neden olan enfeksiyonun tekrarlaması (Hepatit B enfeksiyonu).
—Eklemlerde ağrı ve ateşle birlikte, lökositoklastik vaskülit (küçük kan damarları iltihabının neden olduğu deriyi
etkileyen bir durum).
—Deride, mukoz membranda ya da gözlerde sarılık, soluk renkli dışkı, koyu renkli idrar, deride kaşıntı, döküntü veya karında ağrı veya şişlik (karaciğer hasarının belirtileri olabilir).
—Kalp, böbrek gibi katı organ nakli reddi.
—Hırıltılı, nefes darlığı ya da kuru öksürük gibi akciğerler iltihabı belirtileri.
—Karaciğer enzimlerinde artış, kanda anormallikler, vücut ısısında artış, döküntü, genişlemiş lenf düğümleri ve ve diğer vücut organlarının tutulumu.
Eğer bunlardan biri gerçekleşirse, PAUSED kullanmayı kesip, hiç vakit kaybetmeden tıbbi yardım almak için hekiminizi arayınız.

PAUSED 15 mg Sert Kapsül’ün  kısa ürün bilgilendirmesi

PAUSED 15 mg Sert Kapsül'ün kısa ürün bilgilendirmesi

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir