ORALAC Şurup

ORALAC Şurubun Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi  Laktüloz’dur. ORALAC 270 mg/ml Şurup, ağız yolundan kullanılan, berrak, renksiz veya soluk kahverengi-sarı, viskoz bir çözeltidir. Yüksek yoğunluklu polietilen şişelerde, ölçek kabı ile birlikte sunulmaktadır. ORALAC, kalın bağırsağın aşağı kesimini asitleyerek kalın bağırsağın aşağı kesimine su çekmek suretiyle dışkının yumuşamasını sağlar ve  aşağı kesimdeki basıncı arttırarak bağırsaktan çıkışını kolaylaştırır. ORALAC, ozmotik etkili laksatifler grubundan bir ilaçtır ve şu durumların tedavisinde kullanılır:
a)- Kronik kabızlıkta: kalın bağırsakların normal çalışma ritmini kazanmasını sağlamak amacıyla;
b)-Gaita (dışkı) kıvamının yumuşak olmasının tıbben arzulandığı durumlarda (hemoroid, kolon ya da anüse yönelik cerrahi girişimlerden sonra);
c)- Portal sistemik ensefalopati(PSE): Karaciğer koması veya koma öncesi, tedavi ve korunmasında kullanılmaktadır.

 

ORALAC Şurup Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. ORALAC Şurubun etken maddesine ( Laktüloza) ya da içindeki bir bileşenine karşı hassasiyetiniz olduğu söylenmişse; Oralac ilacı kullanmamalısınız.
  2. Eğer şeker hastalığınız var ise ya da kolonoskopi  gibi bir test yaptırmanız gerekiyorsa ORALAC ı almadan önce hekiminize bilgi veriniz.
  3. Laktozu tolere edememe durumunuz var ise, ilacı kullanmadan önce bu konuyu hekiminize söyleyerek ORALAC ın içindeki laktoz oranının dikkate alınmasını sağlamalısınız.
  4. Galaktozemi (galaktozu metabolize eden enzimin doğuştan eksik olması ) ya da bağırsak tıkanıklığı varlığında
    ORALAC Şurup kesinlikle kullanılmamalıdır.
  5. Sindirim sisteminde kabızlığa sebep olabilecek tıkanıklık, sindirim sistemi organlarında delinme veya delinme riski varsa; ORALAC Şurup kullanılmamalıdır.
  6. ORALAC ı kullandıktan sonra bağırsakların hareketlenmesi  48 saati bulabilir. Birkaç günlük ORALAC tedavisinden sonra istediğiniz etkiyi görmezseniz; hekiminizle irtibata geçiniz.
  7. Tedaviniz sırasında bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. (Günde ortalama   6-8  su bardağı)
  8. ORALAC dozunuzu ağzınıza aldığınızda hemen yutunuz. Ağızda bekletilmemelidir. Bilhassa uzun süreli kullanıldığında şeker içeriği diş çürümesine  neden olabilir.
  9. Kabızlık için kullanılan ORALAC’ın normal dozu diyabetikler için bir sorun yaratmamaktadır. Ancak karaciğer koması ve koma öncesinde kullanılan dozlar genellikle daha fazla olduğu için bu durum özellikle diyabet hastalarında dikkate alınmalıdır. Bundan dolayı diyabetikseniz bunu hekinize söylemelisiniz.
  10. Laksatif etkili preparatların çocuklara uygulanması yalnızca; kesinlikle gerekli olduğunda ve ancak
    hekim takibinde  olmalıdır.ORALAC şurupla tedavi sırasında dışkı kontrolü bozulabileceğinden küçük çocuklar için çocuk bezi kullanımı gibi önlemler alınmasına gerek duyulabilir.
  11. ORALAC Şurubun içinde laktoz, galaktoz ve küçük miktarlarda fruktoz bulunur. Bundan dolayı, galaktoz veya fruktoz intoleransı, Lapp laktaz eksikliği veya glukoz-galaktoz malabsorbsiyonu gibi nadiren görülen kalıtsal hastalığı olanlar  ORALAC Şurubu kullanmamalıdırlar.
  12. Laktülozun hamile kadınlardaki etkisi ihmal edilebilir düzeyde olduğundan, hamilelik döneminde fetusa herhangi bir etkisi olması beklenmez. Hamile kadınlardan elde edilen çok sayıda veri laktülozun fetus veya yenidoğan üzerinde toksik bir etkisi olmadığını kanıtlamıştır. ORALAC Şurup, hamilelik esnasında kullanılabilir.
  13. Laktülozun emzirenlerdeki etkisi ihmal edilebilir düzeyde olduğundan, emzirilen yenidoğana/bebeğe herhangi bir etkisi olması beklenmez. ORALAC şurubun, süt veren annelerde  kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
  14. ORALAC şurubun içinde laktoz monohidrat bulunduğundan; daha önce bazı şekerleri ve bilhassa
    laktozu tolere edemediğiniz belirlendiyse;  ORALAC’ı almadan önce hekime söyleyiniz.

 

ORALAC Şurup’un Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz ORALAC ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerini doğru şekilde yerine getiriniz.
  2. ORALAC Şurubun tercihen sabah kahvaltısı esnasında alınması tavsiye edilir. Doğru dozda aldığınızdan emin olmak için şurup kutusu içindeki  ölçek kabı ile alınmalıdır. Meyve suyu, süt veya suyla karıştırmak suretiyle seyrelterek ya da seyreltmeden kullanabilirsiniz.
  3. Ergenler ve erişkinlerde günlük başlangıç dozu:  15 ml veya 45 ml; idame dozu 15 ml veya 30 ml ye kadar;
    7-14 yaş arası çocuklarda günlük başlangıç dozu: 15 ml ; idame dozu 10 ml veya 15 ml ye kadar;
    1-6 yaş arası çocuklarda günlük başlangıç dozu: 5 ml veya 10 ml; idame dozu 5 ml veya 10 ml  ye kadar;
    1 yaşın altındaki bebeklerde günlük başlangıç dozu: 5 ml ; idame dozu 5 ml ye kadar kullanılabilir.
  4. ORALAC’ın kullanımından sonra bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. (Günde ortalama 6-8  su bardağı)
  5. ORALAC’ın etkisini göstermesi 2-3 günü bulur.
  6. ORALAC şuruptan hekimin tavsiye ettiği dozdan daha fazla doz almışsanız; bir hekim veya eczacıyla görüşünüz. ORALAC‘tan çok yüksek doz kullanılırsa, ishal ve karın ağrısı ortaya çıkabilir. Böyle bir durumda şikayetlerin gerilemesi için ORALAC‘la tedavi kesilmeli ya da ilaç dozu azaltılmalıdır. İshale bağlı dehidrasyon (sıvı kaybı) olduğunda veya kusma görüldüğünde tedaviye ihtiyacınız olabilir. Bu hususu hekiminizle görüşünüz.

 

ORALAC Şurup’un Olası Yan Etkileri :

  1. ORALAC‘ı kullanırken ciddi ya da sürekli ishal görülürse ilacın kullanımını kesip, tıbbi yardım için acilen hekiminizi arayınız.
  2. Tedavinin ilk birkaç gününde gaza bağlı şişkinlik (bu etki normalde tedavi sırasında bir iki gün içerisinde kaybolur), ishal, gaz, karın ağrısı, bulantı, kusma ORALAC’ın yaygın görülebilecek yan etkileridir.

 

İlaç Etken Maddesi:  1000 ml sulu çözeltide 670 gram laktüloz
Yardımcı maddeler: Oralac Şurup hiçbir yardımcı madde içermemektedir, ancak, üretiminde ortaya çıkan küçük miktarlarda şekerler (örn. laktoz, galaktoz, epilaktoz, fruktoz) içerebilir.
İlaç Marka İsmi: ORALAC 670 mg/ml şurup

Ruhsat sahibi :
Karfarma İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Konya Organize Sanayi Bölgesi Kırım Cad.
No:15/A 42300 Selçuklu – Konya

Üretim yeri
Berko İlaç ve Kimya San. A.Ş
Adil Mah. Yörükler Sokak No:2
Sultanbeyli – İstanbul

ORALAC şurup kullanım talimatı, prospektüs
ORALAC şurup kullanım talimatı, prospektüs

ORALAC şurup kısa ürün bilgisi
ORALAC şurup kısa ürün bilgisi

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir