LYRICA 20 mg/ml Oral Çözelti

Endikasyon Bilgisi :

İlacın Etken Maddesi Pregabalin‘ dir. LYRICA 20 mg/ml Oral Çözelti, hastalık nöbetlerine (epilepsi nöbeti ) ve ağrıya sebep olan beyindeki sinir uyartılarını yavaşlatarak, istem dışı kasılmaları durduran ve önleyen bir antiepileptiktir.  LYRICA, istem dışı kasılmalarla veya kasılma olmadan, vücudun belirli bölgelerini etkileyen basit parsiyel nöbetler ve bilinç bulanıklığı veya bilinç kaybına sebep olan kompleks parsiyel nöbetlerin kontrol altına alınmasını sağlar. Ayrıca beyindeki merkezi sinir sistemine giden ağrı sinyallerini yavaşlatıcı etkisiyle uçuk virüsü,  zona ve diyabet (şeker hastalığı) gibi rahatsızlıklardan kaynaklanan sinir ağrıları ve eklem dışı romatizmal ağrılar ile ilgilidir.

 

LYRICA 20 mg/ml Oral Çözelti Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. LYRICA, istem dışı kasılmaların eşlik ettiği veya etmediği  kompleks parsiyel nöbetlerin kontrol altına alınması ve sinirlerde oluşan hasarların sebep olduğu sinir ağrıları (zona gibi) ile ilgilidir.
  3. Eğer şeker hastası iseniz bu ilacı kullanırken kilo alabilirsiniz. Durumu hekiminizle görüşünüz.
  4. Hekiminize danışmadan ilacın kullanımını durdurmayınız ve doz miktarında değişiklik yapmayınız.
  5. İlacı kullanırken  kendine zarar verme ile ilgili düşüncelere sahip olma, davranışlarda ve ruh halinde değişiklikler, panik ataklar, uyku sorunları, alıngan, telaşlı, heyecanlı, sarılgan, huzursuz, agresif, ruhsal ve fiziksel olarak kendini hiperaktif hissetme gibi yeni yada daha da artan rahatsızlıklara sahipseniz acilen hekiminizle görüşünüz.
  6. Bu ilacı eğer hastalık nöbetleri tedavisi için kullanıyorsanız, durumunuzda iyileşme görülse bile kullanmaya devam ediniz. İlacın kullanımını  hekiminize danışmadan aniden kesmeyiniz. Aksi takdirde nöbetlerde  artış olabilir ve geri dönüş belirtileri yaşayabilirsiniz. İlacınızı tamamen kesmeden önce, yavaş yavaş bırakmanız gerekebilir.
  7. İlacın kullanımı, uyku hali ve baş dönmesine sebep olabileceğinden; yaşlı hastalar, düşmelere, yaralanmalara ve kazalara karşı tedbirli  olmalıdır.
  8. Böbrek hastalığınız varsa veya şeker hastasıysanız yada konjestif kalp yetmezliğiniz varsa, bu ilacı kullanmadan önce muhakkak hekiminize hastalıklarınızı ve kullandığınız ilaçları söyleyiniz.  İlacınızı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamalarına ve spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.
  9. Eğer süt ve süt ürünlerinde bulunan şekerin sindirilememesi durumu varsa veya laktaz eksikliğiniz ya da bağırsaklardan glukoz, galaktoz emilim yetmezliğiniz varsa bu ilacı kullanmamalısınız.
  10. Tedaviniz süresince alkol almaktan kaçınınız. Alkol ilacın olası yan etkilerini daha da artırmaktadır.
  11. Yanınızda acil durumlar için bu ilacı kullandığınızı belirten kimlik kartı ve bilgilendirme bilekliği taşımalısınız.
  12. Eğer düzenli olarak diğer uyku verici ilaçlardan kullanıyorsanız ( anksiyete ilaçları, depresyon ilaçları, soğuk algınlığı ilaçları,  alerji ilaçları, uyku ilaçları, ağrı kesiciler, narkotik ağrı kesiciler gibi) bu ilacı kullanmadan önce hekiminize söyleyiniz. İlacınızı bu ilaçlarla birlikte kullanmak uyku halini daha da artıracaktır.
  13. Tedaviniz süresince aileniz ya da sizinle ilgilenen kişiler, ruh hali değişiklikleriniz ve belirtileriniz konusunda hassas davranmalıdırlar.
  14. Düşünce ve reaksiyonlarınızı bozacak yan etkilere sahiptir. Baş dönmesi ve uyku haline sebebiyet verebileceğinden ilacın üzerinizdeki etkisini görmeden araç veya alet kullanmak gibi dinç ve uyanık olmayı gerektiren işleri yapmaktan kaçınınız.
  15. Gebelik döneminde ve emzirme dönemlerinde hekiminize danışmadan bu ilacı kullanmamalısınız. Hamilelik döneminde kullanıldığında doğmamış bebeğe zarar verebilir.Tedaviniz süresince hamileliği engellemek için kondom (prezervatif ) kullanınız.  Emzirme döneminde ise hekiminize danışmadan kullanmanız önerilmemektedir.

 

LYRICA 20 mg/ml Oral Çözelti’nin Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedaviniz süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz. Yanlış veya size tavsiye edilenden fazla kullanıldığı takdirde hastalığınızda  bir iyileşme sağlanmaz, aksine sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.
  2. İlacınızın her bir kapsülünü bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. Tercihen yemeklerle birlikte veya aç karnına alınabilir.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen hekiminizle görüşünüz.
  2. Baş ağrısı, iştah artışı, kas ağrısı, güçsüzlük, halsizlik, kol ve bacaklarda şişme, kolay kanama ve çürük oluşumu gibi yan etkilerden biri ya da bir kaçı görüldüğünde hekiminizi arayınız ve acil sağlık desteği isteyiniz.
  3. Sersemleme veya uykululuk, endişe, kaygı; bulanık görme; denge veya koordinasyon kaybı; hafıza veya konsantrasyon problemleri; ağız kuruluğu; cilt döküntüsü (isilik vb.) veya kaşıntı; kabızlık, gaz; iştah artışı;
    eklem veya kas ağrısı ilacın hafif yan etkileridir.

 

İlaç Etken Maddesi: Pregabalin
İlaç Marka İsmi:  LYRICA 20 mg/ml Oral Çözelti

LYRICA 20 mg – ml Oral Çözelti kullanma talimatı


LYRICA 20 mg – ml Oral Çözelti kullanma talimatı

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir