KAPTORIL 50 mg Tablet

Endikasyon Bilgisi :

Kaptoril 50 mg Tablet, yüksek kan basıncı durumunda kullanılan ACE inhibitörü (anjiyotensin dönüştürücü enzim) grubu ilaçlardan birisidir. İlacın etken maddesi Kaptopril, kan damarlarını daraltarak (büzerek) tansiyonu yükselten  anjiyotensin II  adlı maddenin vücutta oluşumunu durdurur, aynı zamanda  Anjiyotensin 2′ nin yol açtığı sodyum ve su tutulumunu engelleyerek de tansiyonun yükselmesine mani olur. Kaptoril ilacın hangi rahatsızlıklarda kullanıldığını kısaca anlatmak gerekirse Kaptoril, başlıca hipertansiyonda (yüksek tansiyonda) ve oluşabilecek yüksek tansiyon ataklarının önlenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca süreğen kalp yetersizliği (konjestif) ve kalp performansının azalması sonucu kalpte karşılaşılan belirli işlev bozukluklarının iyileştirilmesi amacıyla da kullanılabilir.

 

KAPTORIL 50 mg Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. Kaptoril, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve ataklarının geciktirilmesinde, süreğen kalp yetersizliği ve kalbin görevlerini yerine getirememesi sonucu kalpte karşılaşılan belirli işlev bozukluklarının iyileştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
  3. Böbrek hastalığı ya da  diyaliz tedavisi görüyor olmak, karaciğer hastalığı, kalp hastalığı,  konjestif kalp yetersizliği, şeker hastalığı, iltihaplı eklem romatizması rahatsızlıklarından herhangi birine sahipseniz; kullanmadan önce doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. İlacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için dozaj ayarlamaları, tahlil ve testler yapılması gerekebilir.
  4. Bu ilacı tansiyon tedavisi için kullanıyorsanız, kendinizi iyi hissetmeye başlasanız bile, Kaptopril kullanmaya devam etmelisiniz. Her gün düzenli bir şekilde atlamadan alınız. İlacınız tamamen bitmeden hekiminize tekrar  yazdırınız.
  5. Eğer yakın zamanda diş operasyonu da dahil olmak üzere bir ameliyat olma ihtimaliniz varsa, bu ilacı kullandığınız süreyi, ameliyattan belirli bir süre önce cerrahınıza söylemelisiniz. İlacı kullanmayı bir süreliğine bırakmanız gerekebilir.
  6. İlacın rahatsızlıklarınızı iyileştirdiğinden emin olabilmeniz için tansiyonunuzu belirli aralıklarla ölçtürmeniz gerekmektedir. ettirmelisiniz. Ayrıca böbrek ve karaciğer fonksiyonlarınızı da kontrol ettirmeniz gerekli görülebilir. Bu sebeple, hekiminizle olan randevularınızı aksatmayız.
  7. Eğer sürekli kusma-ishal veya aşırı terleme varsa vakit kaybetmeden hekiminize ya da bir sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.  İshal, kusma ve aşırı terleme sonucu vücudun olağandan fazla su kayetmesi düşük tansiyona, böbrek fonsiyonlarında bozulmalara ve  elektrolit dengesizliklere  yol açabilir. Bundan dolayı tedavi süresince her gün normalden daha fazla su içmenizde fayda var.
  8. Hekiminiz tarafından tavsiye edilmedikçe Kaptopril kullandığınız sürece  potasyum takviyeleri ya da  tuz türevleri kullanmamalısınız.
  9. Bu ilacı kullanırken alkol almamaya özen gösteriniz. Alkol kan basıncınızı daha da düşürebilir, ilacın muhtemel yan etkilerini artırabilir.
  10. Düşünce ve tepkilerinizi bozabilecek yan etkilerinden dolayı, ilacın kendi üzerinizde nasıl bir etki meydana getireceğini görmeden araba veya alet kullanmak gibi dikkatli olmanızı gerektiren aktivitelerden uzak durunuz.
  11. Eğer hamile iseniz veya hamile olmayı tasarlıyorsanız öncelikle hekime danışmadan bu ilaç kullanılmamalıdır. Kaptoril hamilelikte kullanıldığında bebekte doğum kusurlarına sebebiyet verebilir. Gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmanız faydalı olacaktır. Eğer tedavi sırasında hamile kalırsanız hemen hekiminize söyleyiniz ve ilacı kullanmayı olabildiğince en kısa zamanda bırakmalısınız. Emzirme döneminde kullanıldığında anne sütü aracılığıyla emzirilen bebekte ilacın istenmeyen tesirlerinin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

 

Kaptoril 50 mg Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. •Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedaviniz süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz. Yanlış veya size tavsiye edilenden fazla kullanıldığı takdirde hastalığınızda  bir iyileşme sağlanmaz, aksine sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.
  2. •İlacın her bir tableti dil altında biraz tutulup, eridikten sonra üzerine su içilebilir. Kaptoril dil altı hapını çiğnemeyiniz veya emmeyiniz. Yemek yemeden yaklaşık 1 saat önce mideniz  boşken almanız önerilir.

Kaptoril 50 mg Tablet’in Olası Yan Etkileri

  1. Yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişme, göğüs ağrısı, kalp atımlarında düzensizlik ve çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi ve bayılma duyusu, anjina, pankreas iltihabı, karaciğerde iltihaplanma (hepatit), olağandan fazla veya az idrar yapmak, kurdeşen, kırmızı kabartılar ve kaşıntılarla belirgin cilt  döküntüsü, deride solukluk-sararma, deri altında kanama veya morluk, kas zayıflığı  gibi bir durumda  tıbbi destek için  acilen hekiminize başvurmalısınız.
  2. Ağız tadında bozukluk, başağrısı, karında ağrı, burunda akma veya tıkanıklık, öksürük, yorgunluk hali, kabızlık, sulu dışkı, iştahta azalma, ışığa karşı hassasiyet, iktidarsızlık yan etki olarak rastlanabilir.

 

İlaç Etken Maddesi:  Kaptopril
İlaç Marka İsmi: KAPTORIL 50 mg Tablet

İlacın muadili (eşdeğerleri) : Kapril

KAPTORİL 50 mg Tablet kullanma talimatı

KAPTORİL 50 mg Tablet kullanma talimatı

KAPTORİL 50 mg Tablet kısa ürün bilgisi

KAPTORİL 50 mg Tablet kısa ürün bilgisi

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir