DUOLANS 15/30 mg SR Kapsül

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etkin maddesi  Lansoprazol (15 mg) ve Domperidon (30 mg)’ dur. İlacın içeriğinde bulunan  etkin madde Lansoprazol, midede üretilen asit miktarını azaltan bir proton pompası inhibitörüdür. Midede üretilen asit miktarını azaltıcı etki gösterir. Domperidon ise üst sindirim sistemindeki kas kasılmalarını normal hale getirerek, midenin bağırsaklara boşalmasını sağlar. Böylece midenin yemek borusuna doğru faaliyet göstermesini engeller. Mide bulantısı ve kusmayı önleyici etki gösterir. Bu iki etkin maddeyi içeren DUOLANS SR Kapsül, aşırı mide asidinin meydana getirdiği gastroözofajeal reflü (kusma ya da zorlama olmaksızın asit ve mide içeriğinin yemek borusundan ağıza gelmesi)  ve eroziv özofajit (mide asidi ve mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasından dolayı yemek borusu yüzeyinde zamanla doku hasarı ve iltihaplanma oluşması) ile birlikte görülen mide veya göğüs alt bölgesinde rahatsızlık hissi, yanma, ağrı, yemekten sonra karnın üst bölgesinde şişkinlik, fazla yemek yenilmediği halde tokluk hissi, ağızda acımsı-asitli tat, geğirme, gaz çıkarma, mide bulantısı, kusma şikayetlerini içeren halk arasında hazımsızlık olarak da bilinen dispepsi tedavisinde kullanılmaktadır.

DUOLANS 15/30 mg SR Kapsül Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. DUOLANS, gastroözofajeal reflü ve eroziv özofajit ile birlikte görülen dispeptik semptom kompleksi tedavisinde kullanılmaktadır.
  3. Midenizde ciddi bir problem varsa ya da mide kanaması veya bağırsak kanaması geçirdiğinizi ya da bağırsaklarınızda tıkanma olduğunu düşünüyorsanız,  HIV enfeksiyonu için atazanavir  içeren ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız, Prolaktin salgılayan hipofiz bezi tümörünüz varsa veya karaciğer fonksiyon bozukluğunuz, tanısı konmuş kalp ritim bozukluğunuz (uzun QT sendromu veya Torsades de Pointes) varsa;  DUOLANS‘ ı kullanmayınız.
  4. Depresyon veya yüksek tansiyon nedeniyle MAO inhibitörü ilaçlarından herhangi birini kullanıyorsanız, karaciğerinizde veya böbrek fonksiyonlarınızda azalma ya da yetmezlik varsa, ailenizde veya sizde meme kanseri hikayesi varsa; DUOLANS ‘ ı kullanmadan önce, doktorunuza hastalıklarınız hakkında bilgi veriniz ve kullandığınız tüm ilaçları söyleyiniz.
  5. Kemik erimesi ve zayıflaması varsa veya kortikosteroid adlı ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız,  DUOLANS ‘ ı kullanmadan önce doktorunuzu durumunuz hakkında bilgilendiriniz.
  6. Şeker içermektedir. Eğer daha önce bazı şekerlere karşı tolerans bozukluğunuz olduğu söylenmişse, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz. Kullanımı sizin için uygun olmayabilir.
  7. Tedaviniz tamamlanmadan da hastalık belirtilerinizde iyileşmeler görülebilir. Ancak ilacınızı doktorunuzun size reçete ettiği süre boyunca kullanmaya devam ediniz. Doktorunuz söylemedikçe ilacın kullanımını kesmeyiniz.
  8. İlacın kullanımı, mide ve bağırsak yolunda vücutta var olan bazı bakterilerin sayısını ve dolayısıyla enfeksiyon riskini arttırabilir. Tedaviniz sırasında ishal gelişirse, doktorunuza başvurunuz.
  9. •12 yaşından küçük ve 35 kg altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
  10. Baş dönmesi, baş ağrısı, yorgunluk ve görme problemleri gibi  yan etkilere sahiptir. Araç veya makine kullanmak gibi dinç ve uyanık olmayı gerektiren aktivitelerde dikkatli olunuz.
  11. Hamilelik döneminde iseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız  ya da  emziriyorsanız veya emzirmeyi planlıyorsanız; kullanmayınız.

DUOLANS 15/30 mg SR Kapsül’ ün İlaç Etkileşimleri

Bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere bazı ilaçlar DUOLANS ’ ın etkilerini zayıflatabilir. Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız DUOLANS ‘ ı kullanmadan önce doktorunuza ya da eczacınıza danışınız:

Digoksin (kalp hastalığı ilacı)
Teofilin (astım ilacı)
Takrolimus (organ naklinden sonra reddi önleyici ilaçlar)
Fluvoksamin (depresyon ve diğer psikiyatrik hastalıkları ilaçları)
Antasidler (mide yanması veya asit düzenleyici ilaçlar)
Sukralfat (ülser (yara) ilacı)
Rifampisin (tüberküloz [verem] ilacı)
St. Johns otu (hafif depresyon ilacı)
Azol grubu mantar ilaçları (örn: ketakonazol, itrakonazol),
Makrolid grubu antibiyotik ilaçlar (örn: Eritromisin),
AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsüne karşı geliştirilmiş ilaçlar (Ritonavir gibi.),
Antikolinerjik,
Kalp ritim bozukluğu ilaçları (QT aralığını uzatan ilaçlar)

DUOLANS 15/30 mg SR Kapsül’ ün Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacınızın her dozunu yeterli miktarda su ile birlikte kahvaltıdan en az 30 dakika önce aç karnına  alınız.
  3. İlacınızı düzenli bir şekilde atlamadan kullanmalısınız. Tamamen bitmeden doktorunuza tekrar  reçete ettiriniz.

Yetişkinlerde kullanımı:

Gastroözofageal Reflü tedavisi için yetişkinlerde günlük önerilen doz : Günde 1 defa DUOLANS SR 15/30 mg lık 1 kapsüldür. Tedavi süresi yaklaşık 8 haftadır. Doktorunuz gerekli gördüğünde dozunuzu DUOLANS SR 30/30 mg lık 1 kapsül’e yükseltebilir.
Erozif Özofajit (yemek borusu iltihabı) tedavisi için yetişkinlerde günlük önerilen doz : Günde 1 defa DUOLANS SR 15/30 mg lık 1 kapsüldür. Tedavi süresi yaklaşık 4-8 haftadır. 8 haftalık tedaviye yanıt vermeyen hastalarda 8 haftalık ek bir tedavi uygulanabilir. Doktorunuz gerekli gördüğünde dozunuzu DUOLANS SR 30/30 mg lık 1 kapsül’e yükseltebilir.

12-17 yaş arası çocuklarda kullanımı :

Gastroözofageal Reflü tedavisi için çocuklarda günlük önerilen doz : Günde 1 defa DUOLANS SR 15/30 mg lık 1 kapsüldür. Tedavi süresi yaklaşık 8 haftadır.
Erozif Özofajit (yemek borusu iltihabı) kısa süreli tedavisi için çocuklarda günlük önerilen doz : Günde 1 defa DUOLANS SR 15/30 mg lık 1 kapsüldür. Tedavi süresi yaklaşık 8 haftadır. Doktorunuz gerekli gördüğünde dozunuzu DUOLANS SR 30/30 mg lık 1 kapsül’e yükseltebilir.

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuza başvurunuz.
  2. Baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, kusma, gaz, karın ağrısı, ağız veya boğaz kuruması, ishal, deride kızarıklık, kurdeşen, karaciğer enzimlerinde artış yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi:   Lansoprazol, Domperidon
İlaç Marka İsmi: DUOLANS 15/30 mg SR Kapsül

DUOLANS 15/30 mg SR Kapsül kullanma talimatı


DUOLANS 15-30 mg SR Kapsül kullanma talimatı

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir