COSOPT Oftalmik Solüsyon

Endikasyon Bilgisi :

İlacın Etken Maddesi  Dorzolamid Hidroklorür, Timolol maleat‘ tır.  COSOPT Oftalmik Solüsyon, gözden akan sıvı miktarını arttırarak, gözdeki yüksek basınç seviyesini azaltan bir damladır. Göz merceği ile kornea arasındaki sıvının dışarıya akışının azaldığı veya fazla sıvı oluşumu durumlarında göz içi basıncı yükselir, bu da gözdeki sinirlere, damarlara kalıcı zararlar verir. Gözde sulanma, büyüme, korneada bulanıklık, ışık duyarlılığı, Descemet zarında yırtıklar göz içindeki basıncın artması neticesinde oluşur. Eğer, düzenli tedavi yapılmazsa körlüğe varan sonuçlar ortaya çıkar.  COSOPT, gözün iç kısmındaki yüksek basıncı azaltmak için yalnızca timolol  ya da yalnızca Dorzolamid içeren göz damlalarının tedaviye cevap vermediği durumlarda etki mekanizmalarıyla birbirini tamamlayan bu iki etken maddeli damla göz içindeki basıncı azaltır.

 

COSOPT Oftalmik Solüsyon Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. COSOPT damla, gözden akan sıvı miktarını arttırarak, göz içindeki basıncı düşüren bir ilaçtır.
  3. Eğer diğer bir göz ilacı ile aynı zamanda kullanılacaksa, damlayı uyguladıktan  on dakika önce veya sonra diğer ilacı  kullanmalısınız. Göz merhemi veya göz jeli en son sürülmelidir.
  4. Düzenli bir şekilde atlamadan uygulayınız. İlacınız tamamen bitmeden hekiminize tekrar yazdırmalısınız.
  5. İlacın uygulamasını hekiminizle görüşmeden bırakmayınız ve doz atlaması yapmayınız. Uygulamayı aniden durdurmak, gözünüzde geri dönüşü olmayan ciddi sorunlar meydana getirir.
  6. Eğer lens kullanıyorsanız, damlayı uyguladıktan asgari on beş-yirmi dakika sonra lensinizi kullanmanız tavsiye edilir.
  7. Damlatıcıyı eller ve göz de dahil olmak üzere hiç bir yere değdirmeyiniz. Eğer damlalık kirlenirse gözde iltihaplanma meydana gelebilir ve bu durum gözünüzde ciddi hasarlar meydana getirebilir.
  8. Bu ilacı kullanırken diş de dahil olmak üzere herhangi bir ameliyat bilhassa göz ameliyatı olma durumunuz varsa, ameliyat öncesi hekime veya anestezi uzmanına bu damlayı kullandığınızı bildirmelisiniz. Ameliyattan önce kısa bir süreliğine ilacı kullanmamanız istenebilir.
  9. Nezle, nefes darlığı, amfizem veya KOAH rahatsızlığınız ya da kalp atımlarınızda düzensizlik veya ciddi bir kalp hastalığınız varsa bu damlayı kullanmanız sakıncalıdır.
  10. Eğer kalp  ile ilgili sorunlar veya konjestif kalp yetmezliğiniz, felç (inme), kan pıhtısı ve dolaşım sorunlarınız varsa ya da  karaciğer veya böbreklerinizde fonksiyon bozukluğu, diyabetiniz veya tiroid düzensizliğiniz, çizgili kas zayıflığı gibi rahatsızlıklarınız varsa bu ilacı kullanmadan önce durumunuzu hekiminize anlatınız.
  11. İlacı damlattığınızda geçici puslu görme gelişebilir. Araba veya alet kullanmak gibi dikkat gerektiren çalışmaları görmeniz düzeldikten sonra yapabilirsiniz.
  12. Hamilelik döneminde ve emzirme dönemlerinde bu damlayı kullanmanız sakıncalıdır. Eğer damlayı kullanırken hamile kalırsanız derhal hekime durumunuzu bildirmelisiniz. Gebeliği önlemek için doğum kontrol yöntemi uygulamalısınız.

 

COSOPT Oftalmik Solüsyon’ un kullanım Şekli:

  1. Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedaviniz süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz. Yanlış veya size tavsiye edilenden fazla kullanıldığı takdirde hastalığınızda  bir iyileşme sağlanmaz, aksine sağlığınıza ciddi zararlar verebilir.
  2. Başınızı arkaya doğru hafifçe kaldırınız, alt göz kapağını aşağıya doğru çekip, yukarıya bakınız. Damlayı damlattıktan sonra gözünüzü kapayınız. Aynı zamanda damlayı damlatırken parmağınızı gözünüzün iç kenarına hafifçe bastırınız. Bir dakika kadar böyle beklemelisiniz. Böylece damlanın gözyaşı kanalından içeri akması engellenmiş olacaktır. Eğer aynı göze birden fazla damla damlatacaksanız, bu işlemi beş dakika ara ile tekrarlayınız. Damlayı iki gözünüz için uygulayacaksanız aynı işlemi diğer gözünüze de aynı şekilde uygulayınız.
  3. İlacınızı her gün günün aynı saatlerinde damlatmaya özen gösteriniz.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen hekiminizle görüşünüz.
  2. Yavaş ya da düzensiz kalp atımları, nefes darlığı, soluk alma güçlüğü, hırıltılı nefes alma, depresif ruh hali, halüsinasyonlar, göğüs sıkışması, ışığa hassasiyet, gözde şişme, kızarma, kaşınma, ağrı durumlarında ilacın kullanımını durdurup tıbbi destek için acilen hekiminize başvurmalısınız.

 

İlaç Etken Maddesi: Dorzolamid Hidroklorür, Timolol maleat
İlaç Marka İsmi: COSOPT Oftalmik Solüsyon

COSOPT Oftalmik Solüsyon kullanma talimatı


COSOPT Oftalmik Solüsyon kullanma talimatı

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir