BRUPREX 200 mg / 5 ml süspansiyon

BRUPREX süspansiyon nedir ve Endikasyon Bilgisi :

BRUPREX 200 mg / 5 ml süspansiyon‘un etken maddesi İbuprofen, vücutta ağrıya ve iltihaba sebep olan hormonları azaltan iltihap önleyici, ağrı kesici ve ateş düşürücü bir maddedir. İltihabı giderici (çözücü) etkisinin ardından ateşin düşmesini ve ağrının geçmesini sağlar. BRUPREX, ağrı ve ateşle birlikte görülen gribal enfeksiyonlar, soğuk algınlığı, larenjit, yutak iltihabı (farenjit), yüz sinüslerinin iltihabı (sinüzit), soluk borusu iltihabı gibi  kulak-burun-boğaz enfeksiyonlarında gözlenen vücut ağrısı, adale ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi hastalık bulgularının tedavisi ve migren, diş ağrısı, diş eti apsesi ağrıları,  bayanlarda regl sancısı, ameliyat sonrasındaki şişlik ve ağrı, yumuşak doku zedelenmeleri, kaza ve spor yaralanmalarına bağlı şişlik ağrı ve iltihabi durumlarda kullanılır. BRUPREXbaşkaca çocuklarda ve yetişkinlerde iltihaplı romatizma, osteoartrit (kireçlenme), ankilozan iltihabı, gut (damla hastalığı) iltihabı, tendon iltihabı, burs iltihabı gibi iltihabi hastalıklarda görülen ağrı, şişlik, tutukluk gibi şikayetlerin iyileştirilmesinde ve vücut kırgınlığı, sırt, bel, boyun, bacak, kalça ağrısı gibi ani gelişen ağrı ve tutukluk durumlarında kullanılır. BRUPREX, sözü edilen rahatsızlıklarda iltihaba bağlı şişliği azaltır, eklemlerde ağrı ve sertlik halini hafifletir, tutma gücünü ve eklemlerin esnekliğini (fleksiyon-bükülme yeteneğini) arttırır.

 

BRUPREX süspansiyon Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

  1. BRUPREX Süspansiyon,  6 yaşından büyük çocuklar, ergenler ve sıvı ilaçları tercih eden erişkinlerin tedavisi için hazırlanmıştır.
  2. BRUPREX Süspansiyon‘un içindeki etken maddeye ya da bileşenlerden birine hassasiyetiniz var ise;  bu ilacı kullanmanız öngörülmemektedir.
  3. BRUPREX, kortizonlu bir ilaç değildir. BRUPREX gibi kortizonsuz iltihap giderici özelliğe sahip ağrı kesiciler, içinde mikrop bulunmayan iltihabın baskılanmasında etki göstemektedir.
  4. BRUPREX’le tedavi sırasında hekiminize danışmadan ağrıya karşı başka bir ilaç kullanmayınız. Halihazırda kullandığınız diğer ilaçların etiket veya prospektüsünü okuyarak kullanılım amaçlarının aynı olup olmadığına bakınız.
  5. Midenizde veya bağırsağınızda herhangi bir sorun ya da kalbiniz ve damarlarınız ile alakalı sorunlarınız varsa BRUPREX‘i kullanmadan önce muhakkak hekiminize rahatsızlıklarınızı ve hangi ilaçlarla tedavi gördüğünüzü anlatınız.
  6. Ciddi böbrek, karaciğer veya kalple ilgili hastalıklarınız varsa ya da daha önceden geçirmiş olduğunuz felç,  kanama  veya pıhtılaşma sorunlarınız varsa,  asetilsalisilik asitlere karşı bir alerjiniz varsa, bronşiyel astımınız varsa, son iki hafta içerisinde MOA inhibitörü kullanmışsanız veya halen kullanıyorsanız, süregelen iltihaplı bağırsak hastalığınız, mide ve bağırsak delinme öyküsü, geçmişte yaşanmış veya şu an var olan  mide veya bağırsakta yara veya midenizde doygunluk hissi, mide ekşimesi gibi sindirim sistemi sorunlarınız  varsa; BRUPREX ilacı kullanmanız sakıncalıdır.
  7. BRUPREX‘i önceden yaşanmış mide kanaması öyküsü veya sindirim organlarınızda süregelen bir hastalığınız varsa ya da önceden yaşanmış  kalp krizi, felç veya kan pıhtılaşması öykünüz varsa ya da vücudunuzda şişlik varsa, psikiyatri ilaçları alıyorsanız, karaciğer veya böbrekleriniz yeterli çalışmıyorsa, üreme probleminiz varsa veya kısırlık testi yaptıracaksanız; tansiyonunuz yüksekse, diyabet, kalp atımlarında hızlılık,  aşırı aktif tiroid, böbrek üstü bezi tümörü durumlarından herhangi birine sahip iseniz hekiminizi haberdar ediniz.
  8. BRUPREX kalp ya da kan dolaşımı rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Bundan dolayı, hekimin belirlediği kullanım zamanını ve doz miktarını aşmayınız. İlacın neden olabileceği sorunlar arasında kalp krizi vardır.
  9. Kanda pıhtılaşmayı arttırabileceği olasılığına karşı; kalp ve kan damarlarında dolaşım rahatsızlığı olan veya bu hastalıklara yatkın olanlarda BRUPREX kullanımı; kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden kalp  ve dolaşım sorunlarını arttırabilir.  İlacın gereksiz yere ve tavsiye edilenden fazla kullanımı neticesinde bu olumsuz istenmeyen etkiler daha da artar.
  10. BRUPREX‘i By-pass ameliyatı öncesi ve sonrası ağrılarda kesinlikle kullanmamalısınız.
  11. BRUPREX kullanımına bağlı ciltte kızarıklık, döküntü başlarsa ya da bulaşıcı bir hastalık olan su çiçeği bulguları gelişirse; ilacın alımını kesiniz.
  12. BRUPREX‘i alırken görme veya konuşmada bozukluk, nefes alamama, güçsüzlük, denge bozukluğu,  kan basıncında yükselme gibi kalp ve dolaşım sorunlarından biri ile karşılaştığınızda tıbbi yardım için hiç vakit kaybetmeden hekiminize haber veriniz ve bir sağlık kurumuna gidiniz.
  13. BRUPREX‘i alırken ciltte nedeni belli olmayan mor lekeler, kolay kanama, halsizlik, vücutta ağrı, kas zayıflığı, ateş, nefes alıp vermede güçlük, şiddetli baş ağrısı, boyun tutulması, sarılık, iştah kaybı veya ani kilo alma, vücutta şişlik,  titreme, üşüme,  kırmızı deri döküntüsü, kaşıntı, ışığa karşı aşırı duyarlılık, irade dışı kasılma, asabilik, tedirginlik, çarpıntılı veya düzensiz kalp atışları, koyu  renkli idrar, normalden az idrar yapma ya da hiç yapamama durumlarından herhangi biri  görüldüğünde hemen ilacın alımını durdurup derhal hekiminizle  irtibata geçmelisiniz.
  14. Hekiminizin tavsiyede bulunduğu BRUPREX dozunu dikkate alınız. İlacın normal doz haricinde ekstra kullanımı sindirim organlarında kanama veya delinme gibi tehlikeler oluşturabilir. Siyah, kanlı ya da katranımsı dışkı ve kanlı öksürük ya da kahve telvesi görünümünde kusma gibi kanamayı işaret eden olgulardan herhangi biri görüldüğünde acilen doktorunuza veya bir sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.
  15. BRUPREX  enfeksiyon belirtilerini gizleyebilir. Rahatsızlık semptomlarının hafifletilmesinde etkili olan en düşük doz ve kısa süreli alınması, BRUPREX’in yan etkilerinin azaltmak bakımından önemlidir.
  16. Yaşlı kişilerin mide ve bağırsaklarında istenmeyen durumlara maruz kalma ihtimali daha fazla  olabileceğinden yaşlılarda BRUPREX’in olumsuz etkileri takip edilmeli ve dozaj ayarlaması mutlaka yapılmalıdır.
  17. BRUPREX’i aldığınızda alkol ve alkollü içeceklerden uzak durunuz. İlacın alkolle birlikte kullanımı midede kanama tehlikesi, uyuşukluk yaratabilir.
  18. BRUPREX araç ya da makine kullanımına engel teşkil etmez. Yine de üzerinizdeki etkisini görmeden araç ya da makine kullanmanız öngörülmemektedir.
  19. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde bu ilaç kullanılmamalıdır. BRUPREX, anne karnındaki bebeğe ve emzirilen bebeğe zarar verebilir.

 

BRUPREX süspansiyon’un kullanım Şekli:

  1. Renal, hepatik ya da kalp yetmezliği olan hastalarda tedbirli davranılmalıdır, zira ibuprofen gibi
    NSAİİ’lerle tedavide renal fonksiyonlarda bozulmaya yol açabilir. Bu hastalarda BRUPREX dozu
    mümkün olduğunca en düşük düzeyde tutulmalı ve böbrek işlevleri yakinen takip edilmelidir.
  2. BRUPREX aç karnına alındığında emilimi hızlanır, ama gastrointestinal yan etkileri en aza indirmek amacı ile tercihen yemek yedikten sonra kullanılması tavsiye edilir.
  3. Yetişkinler: Hafif ve orta şiddette ağrılarda normal doz 1200 mg BRUPREX’tir. Hastanın durumuna göre günlük doz 4 ila 6 saatte bir 200 mg- 400 mg BRUPREX şeklinde kullanılır.
  4.  BRUPREX‘i kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayınız.
  5. Pediyatrik kullanım (6-12 yaş):Yaş        Ağırlık (Ort.Ağırlık)   İbuprofen Dozu      Ölçek
    6               18-22 kg (20 kg)           200 mg                 5 ml
    7-10         22-26 kg (24 kg)           240 mg                  6 ml
    11-12       30-34 kg (32 kg)            320 mg                 8 ml
  6. Ateş 10 mg/kg/doz’u aşmayacak şekilde 3-4 doz halinde; ağrı 10 mg/kg/doz’u aşmayacak şekilde 3-4 doz halinde,  Juvenil artrit 30-40 mg/kg/gün 3-4 doz halinde.
  7. Geriyatrik hasta grubunda NSAİİ kullanımıyla ölümcül olabilecek gastrointestinal (Gİ) kanama ve
    perforasyon gibi istenmeyen etki sıklığı artmaktadır. Eğer yaşlı hastalarda NSAİİ kullanılması gerekiyor ise mümkün olabilecek en küçük etkin doz ve en kısa tedavi süresi tercih edilmelidir.

 

BRUPREX süspansiyon’ un diğer ilaçlarla etkileşimi:

BRUPREX tedavisinde iken, aşağıdaki ilaçlardan herhangi biriyle tedavi görüyorsanız dikkatli olmalısınız:
 Aminoglikozit sınıfı antibiyotikler (örn. gentamisin, kanamisin, streptomisin)
 Yüksek tansiyon ilaçları
 Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar (örn. varfarin)
 Pıhtılaşmayı sağlayan kan pulcuklarının faaliyetini engelleyen ilaçlar (antitrombosit ajanlar, örn. aspirin, dipiridamol, klopidogrel) ve depresyon için kullanılan selektif serotonin gerialım inhibitörleri (örn. fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin)
 Aspirin
 Ginkgo biloba bitkisel ekstresi
 İdrar söktürücüler (örn. furosemid)
 Kalp yetmezliğinde kullanılan kalp glikozidleri (örn. digoksin, digitoksin)
 Kinolon sınıfı antibiyotikler (örn. siprofloksasin)
 Yüksek kolesterol tedavisinde kullanılan kolestiramin
 Kan şekeri seviyesini düşürmek için kullanılan sülfonilüre türü ilaçlar
 Diğer ağrı kesiciler (COX-2 inhibitörleri dahil diğer steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar (NSAİİ); örn. aspirin, naproksen, selekoksib, nimesulid)
 Kortizon grubu ilaçlar
 Ruhsal hastalıkların tedavisinde kullanılan lityum tuzları ve romatizmal eklem hastalıklarında ve bazı kanser türlerinde kullanılan metotreksat adlı ilaç
 Düşük ilacı mifepriston
 Bir antibiyotik olan siklosporin
 Organ nakli ameliyatlarından sonra vücudunuzun nakil edilen organı reddetmesini önlemek için kullanılan takrolimus adlı ilaç
 AIDS hastalığı (HIV enfeksiyonu) tedavisinde kullanılan zidovudin
 İlaçları etkisiz hale getiren karaciğer proteinlerini durduran CYP2C9 inhibitörleri adlı ilaç grubuna ait ilaçlar.

BRUPREX süspansiyon’un Olası Yan Etkileri :

BRUPREX Süspansiyonun Yaygın görülebilen yan etkileri :
 Uykusuzluk, yorgunluk
 Baş ağrısı ve baş dönmesi
 Bulanık görme
 Sindirim bozukluğu (dispepsi)
 İshal (diyare)
 Bulantı, kusma, karın ağrısı
 Mide ve bağırsakta aşırı gaz (flatulans)
 Bağırsak hareketlerinde seyrelme veya olmaması (konstipasyon)
 Mide bağırsak kanaması
 Kanamaya bağlı katran renkli, kötü kokulu dışkı (melena)
 Kan veya kahve telvesi gibi kusma (hematemez)
 Deri döküntüsü
BRUPREX Süspansiyonun Yaygın olmayan yan etkileri :

 Görme bozukluğu
 Oniki parmak bağırsağında meydana gelen yara (duodenal ülser)
 Mide ülseri (gastrik ülser)
 Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması (gastrit)
 Küçük yaralarla belirgin ağız iltihabı (oral ülserasyon)
 Sarılık
 Karaciğer iltihabı (hepatit)
 Karaciğer fonksiyon bozukluğu
 Telaş hali, huzursuzluk
 Uyuşma (parestezi)
 Duyma bozukluğu (duymada azalma, artma)
 Nezle (rinit), grip
 Astım, astımda ağırlaşma, solunum yolu kanallarında daralma (bronkospazm) ya da sıkıntılı soluk alıp verme (dispne) gibi solunum yolu reaksiyonları
 Kurdeşen (ürtiker)
 Kaşıntı (pruritus)
 Deri ve mukozalardaki küçük kanamalar (purpura)
 Yüz ve boğazda şişmeye (ödem) neden olan aşırı duyarlılık (anjiyoödem)
 Işığa duyarlılık (fotosensitivite)
 Ağrılı idrar yapma
 Erkek hastalarda idrar yapmada zorluk (üriner retansiyon)
 Böbrek yetmezliği (ayak bileklerinde şişme gibi)
 Beyaz kan hücreleri (lökosit) sayısında azalma (lökopeni)
 Kan pıhtılaşmasına aracılık eden hücrelerin (trombositlerin) sayısında azalma
(trombositopeni)
 Ani gelişebilen beyaz kan hücrelerinin sayısında aşırı azalma (agranülositoz)
 Kan hücreleri sayısında ciddi azalma (aplastik anemi)
 Bir tür kansızlık olan hemolitik anemi
 Uykululuk hali (somnolans)
 Uyarılabilirlik artışı ve endişe hali (kaygı, anksiyete)

BRUPREX Süspansiyonun seyrek görülebilen yan etkileri :
 Kandaki bir beyaz kan hücresi çeşidi olan nötrofillerin sayısının aşırı derecede azalması
(nötropeni)
 Kulak çınlaması (tinnitus)
 Olmayan şeyleri görme, hissetme veya duyma (halüsinasyon)
 İç kulak rahatsızlığından kaynaklanan baş dönmesi (vertigo)
 Beyin zarı iltihabı (ense sertliği, baş ağrısı, bulantı, kusma, ateş, ışığa dayanıksızlık ya da oryantasyon (yer, zaman, mekan algısı) kaybı) (aseptik menenjit)
 Yaygın, şiddetli allerjik reaksiyon (anafilaksi)
 Hezeyan
 Kalp atışında artış (taşikardi)
 Yüksek kan basıncı (hipertansiyon)
 Kalp ritminde bozukluk
 Göz sinirlerinde iltihaplanma (optik nevrit)
 Zehirli bir madde nedeniyle göz sinirlerinde iltihaplanma (toksik optik nöropati)
 Ağız kuruluğu
 Mide, bağırsakta delinme (gastrointestinal perforasyon)
 Karaciğerde hasar
 Ödem
 Alerji sonucu ciltte görülen döküntüler (alerjik dermatit)

BRUPREX Süspansiyonun çok seyrek görülebilen yan etkileri :
 Pankreas iltihabı (pankreatit)
 Karaciğer yetmezliği
 Ciltte, ağızda, gözlerde, cinsel organ çevresinde; cilt soyulması, şişmesi, kabarcıkları ve ateş ile seyreden Stevens-Johnson sendromu dahil ciddi büllöz deri iltihabı
 Ağızda ve vücudun diğer alanlarında su toplaması şeklinde veya farklı büyüklüklerde kırmızı döküntülerle seyreden hastalık (eritema multiforme)
 Deride içi sıvı dolu kabarcıklarla, deri soyulmaları ve doku kaybı ile seyreden ciddi bir hastalık (toksik epidermal nekroliz)
 Kalp atardamarlarının bir kan pıhtısı ile tıkanması Bilinmiyor:
 Alerjik reaksiyon ve yüz ve boğazda şişmeye (ödem) neden olan aşırı duyarlılık reaksiyonu (anjiyoödem)
 İştahsızlık
 Kalın bağırsak iltihabı (kolit) ve bir çeşit iltihabi bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığının alevlenmesi
 Kan bozukluğu (diskrazi)
 Balgamda koyulaşma
BRUPREX ve benzeri ilaçlar, özellikle yüksek dozda (2400 mg/gün) kalp krizi (miyokard enfarktüsü) veya inme riskinde küçük bir artışa sebep olabilmektedir.  Seyrek olarak da BRUPREX ile kan bozuklukları ve böbrek bozuklukları ortaya çıkabilir.

 

İlaç Etken Maddesi: İbuprofen
İlaç Marka İsmi : BRUPREX 200 mg / 5 ml süspansiyon

Ruhsat sahibi: Generica İlaç San. Ve Tic. A.ş
Yıldız Posta Cd. 48/4 34349 Esentepe / İstanbul
Tel(212) 376 65 00
Fax(212) 213 53 24

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir