ANTIPAR 100 mg/25 mg/200 mg Film Tablet

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Levodopa (100 mg), Karbidopa (25 mg), Entakapon (200 mg) ‘dır. ANTIPAR 100 mg/25 mg/200 mg Film Tablet‘ in etken maddesi Levodopa, beyinde üretilen doğal bir madde olan dopamin düzeyini yükseltir, Karbidopa  ve Entakapon ise Levodopa’nın daha etkili çalışmasını sağlar. ANTIPARParkinson hastalığının ve Levodopa dozunun etkisinin geçmeye başladığı dönemlerde kötüleşme gözlenen hastaların tedavisinde kullanılmaktadır.
Parkinson hastalığı: Yavaş ilerleyici, beyin hücrelerinde kayıp ile seyreden bir beyin hastalığıdır. İnsan beyninde belli bölgelerde dopamin üreten beyin hücreleri bulunur. Dopamin, beynin kas hareketlerini kontrol eden kısmında mesajları iletir,  kişinin akıcı ve koordine hareketler yapmasını sağlar. Dopamin üreten beyin hücrelerinin %60 ila %80’i kayba uğradığında yeterli miktarda dopamin üretilemez ve Parkinson hastalığının motor belirtileri ortaya çıkar. Hareketler yavaşlar, hareketleri yapmada zorlanma, düğme ilikleme veya iliklenmiş bir düğmeyi açma, yazı yazma gibi elin ince hareketlerinde beceriksizlik , vücutta dengesizlik, kolda ve bazı kas gruplarında katılaşma, yutkunma güçlüğü, normal salgılanan tükürüğü yutamama ve vücutta tremor denilen özellikle elde titremeler, sıçramalar meydana gelebilir. Eğer düzenli tedavi edilmezse kişi günlük aktivitelerini yapmakta zorlanır.

ANTIPAR 100 mg/25 mg/200 mg Film Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. ANTIPAR, Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılmaktadır.
  3. Eğer  karaciğer hastalığınız veya böbrek hastalığınız  varsa ya da  ciddi kalp sorunlarınız, kas hastalığınız veya depresyon tedavisi görüyorsanız, dar açılı göz tansiyonunuz varsa ;  bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza durumunuzu anlatınız.
  4. İlacı kullanırken kesinlikle alkol almayınız. Alkol kullanımı ilacın yan etkilerini daha da artırmaktadır.
  5. Parkinson hastalığı tedavisinde bu ilacın kullanımı, kumar alışkanlığı ve cinsel istekte artış gibi kontrol edilemeyen davranışlara yol açabilir. Bu davranışlar, genellikle yüksek doz alan hastalarda görülebilir.
  6. Tedaviniz süresince doktorunuza danışmadan doz miktarını değiştirmeyiniz ve kullanımını aniden bırakmayınız. Doktorunuzun önerdiği dozu ve kullanma süresini dikkate alınız.
  7. Demir içeren ilaçlardan herhangi biriyle aynı anda kullanmayınız. Eğer tedaviniz sırasında demir içeren bir ilaç kullanmanız gerekiyorsa, ANTIPAR‘ ı yuttuktan  2-3 saat önce veya sonra alınız.
  8. Tedaviniz sırasında, sakinleştirici etkisi sebebiyle günlük faaliyetler (örneğin yemek yeme, araba kullanma gibi) sırasında uyuklama ve ani uyku nöbetleri görülebilir. Bundan dolayı ilacın sizin bünyenizi nasıl etkilediğini anlayana kadar,  araba veya makine kullanmak  gibi tehlikeli olabilecek faaliyetlerden uzak durunuz.
  9. ANTIPAR, 18 yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
  10. Hamilelik ve emzirme döneminde doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Çok gerekli olmadıkça hamilelik döneminde kullanılmamalıdır. Emzirme döneminde, anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir.

ANTIPAR 100 mg/25 mg/200 mg Film Tablet’ in  Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir.
  2. İlacın her dozunu yeterli miktarda su ile alınız. Ağır bir öğünle birlikte almaktan kaçınınız.

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuzu bilgilendiriniz.
  2. Bulantı, ishal, kas ağrısı, kontrol dışı hareketler, idrar renginin kırmızımsı kahverengi olması çok yaygın görülen yan etkilerdir.

İlaç Etken Maddesi: Levodopa (100 mg), Karbidopa (25 mg), Entakapon (200 mg)
İlaç Marka İsmi: ANTIPAR 100 mg/25 mg/200 mg Film Tablet

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir