ACMEL 500 MG/5 ML IM/IV/SC ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ

Endikasyon Bilgisi :

Askorbik asit (C vitamini) etken maddesini içinde bulunduran ACMEL 500 MG/5 ML IM/IV/SC ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ, C Vitamininin akut eksikliğinde veya oral yoldan ilaç alması mümkün olmayan hastalarda (yara veya yanık iyileşmesi, enfeksiyon oluşturan mikrobik hastalıklar, travma, tiroid zehirlenmesi veya cerrahi operasyondan sonra) C vitamini takviyesinde kullanılmaktadır. ACMEL aynı zamanda bir çeşit kan hastalığı olan idyopatik methemoglobinemi tedavisine yardımcı olarak da kullanılabilir.

 

ACMEL 500 MG/5 ML IM/IV/SC ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ  Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. Askorbik asit’e ya da ilacın içindeki yardımcı maddelere karşı alerjiniz var ise bu ilacı kullanmanız önerilmemektedir.
  2. İdrarınızda  oksalik asit seviyesi normalin üzerindeyse ya da asidüri veya normal idrar pH’ sı ve oksalüri ile birlikte görülen böbrek taşı durumu sizde var ise; ACMEL’i kullanmamanız gerekmektedir.
  3. İleri evre kanser hastasıysanız, kalbiniz ya da akciğerlerinizde bir rahatsızlık var ise veya sigara(tütün) kullanıyorsanız veya kalp hastalığı, G6PD-glukoz-6-fosfat dehidrogenaz eksikliği (bu eksiklik kan şekeri metabolizmasında hayati önem taşıyan bir enzimin eksik olması veya yeterince aktif olamama durumu), sideroblastik anemi, orak hücreli anemi ve akdeniz anemisi gibi bir kan hastalığınız var ise, lösemi hastasıysanız,  karaciğer başta olmak üzere vücudun diğer organlarında demir toplanması durumu var ise;  ACMEL’i almadan önce hekiminize bu hususları anlatınız.
  4. Diyabet hastasıysanız; ACMEL, idrarda şeker tahlillerinde yanlış verilere sebep olabileceğinden, tahlil öncesinde hekimin tavsiye ettiği sürece bu ilacın alımı bırakılmalıdır.
  5. Enjeksiyon yoluyla  kullanıldığından yiyeceklerle ve içeceklerle bir etkileşimi yoktur. Ancak ACMEL ilaçla tedavi görürken, alkollü içecekler kullanmaktan kaçınınız. Alkol, C vitamininin kandaki düzeyini düşürmektedir.
  6. Gebelikte ve emzirme dönemlerinde kullanılması: ACMEL, doğmamış bebeğe ve emzirilen bebeğe geçebileceğinden bu dönemlerde hekime danışmadan kullanılmamalıdır.
  7. ACMEL’in her 5 mL’lik dozunda 69 mg sodyum bulunmaktadır.  Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan kişilerde gözardı edilmemelidir.
  8. Bu ilacın yardımcı maddelerinden propil paraben (E216) ve metil paraben (E218) alerjik durumlara ve beklenmedik şekilde bronşlarda daralmaya neden olabilir.
  9. ACMEL, metil paraben (E218) ve propil paraben (E216) içeriğinden dolayı alerjik tepkilere (muhtemelen gecikmiş) ve beklenmedik biçimde bronşların daralmasına sebebiyet verebilir.
  10. böbrek problemleriniz var ise

 

ACMEL’in diğer ilaçlarla etkileşimi : aşağıda sıralanan ilaçlardan herhangi biriyle tedavi görüyorsanız ACMEL’i almadan önce hekiminize bilgi veriniz.

  1. Epilepsi tedavisi için kullanılan fenitoin, antibiyotik bir ilaç olan tetrasiklin, iştah azaltıcı ilaçlar, gebeliği önlemek için kullanılan haplar, aspirin, aşırı demir yükü hastalığında kullanılan Desferrioksamin, kansızlığı tedavi etmek için kullanılan demir ilaçları, alkolizm tedavisi ilacı Disülfiram, kan pıhtılaşmasını önleyici oral yoldan kullanılan Varfarin, dikumarol, sempatik sinir sistemini uyarıcı İzoprenalin ve Amfetamin, kalp ritim bozukluğu ilacı Meksiletin,
  2. Primidon gibi yatıştırıcı ve uyku verici barbitüratlar, ruhsal çöküntü tedavisinde kullanılan trisiklik antidepresanlar, şizofreni ve psikotik depresyon gibi psikiyatrik hastalıklarda kullanılan Flufenazin ve diğer fenotiyazinler.

 

ACMEL 500 MG/5 ML IM/IV/SC ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ’ nin Kullanım Şekli :

  1. ACMEL’i hekiminiz nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız faydalı olur.  Tedavi süresince mutlaka hekiminizin direktiflerine tamamıyla uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığınız üzerinde zararlı etkiler oluşturur. Hekim tarafından rahatsızlığınıza bağlı olarak belirlenen doz miktarını ve süreyi dikkate almalısınız.
  2. Bu ilaç kas içine (IM), deri altına (SC) ya da damar içine (IV) uygulanır. Kas içine (IM) uygulama tercih edilir. Damar içine (IV) uygulanırken yavaş infüzyonla uygulanmalıdır. Zira hızlı intravenöz enjeksiyon geçici olarak sersemlik hali yaratabilir. ACMEL ilacın uygulaması hekim veya hemşire tarafından yapılacaktır.
  3. Erişkinlerde günlük doz : 1 veya 2  defa 100 ila 250 mg ACMEL  kullanılması öngörülür. Hastalığın ciddiyetine göre bu dozlar 1-2 grama yükseltilebilir.
  4. İdyopatik methemoglobinemide, bölünmüş halde günlük 300-600 mg dozlar önerilmektedir.
  5. Çocuklarda C vitamini eksikliğini tedavi etmede günlük doz: 100 mg ila 300 mg ‘dır.
  6. Kronik olarak hemodiyalize giren hastalara önerilen doz 100-200 mg/gün’dür. Böbrek işlevleri bozulmuş veya böbrek taşı hikayesi olan kişilerde  ACMEL kullanılırken tedbirli davranılmalıdır.

 

ACMEL 500 MG/5 ML IM/IV/SC ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ’ nin Yan Etkileri :

  1. Vücutta kızarıklık, al basması, uyku düzensizliği, yorgunluk ve sersemlik hissi, başağrısı, baş dönmesi ACMEL’in geçici yan etkileridir.
  2. ACMEL kullanırken nefes alamama, göğüste sıkışma, şiddetli karın ağrısı , kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi alerjiyi işaret eden belirtilerde hiç vakit kaybetmeden hekiminizi haberdar ediniz.
  3. ACMEL,  kullanılması gerekenden daha fazla kullanılırsa ishal ve idrarınızın asidik olması durumunda böbrek taşı oluşmasına neden olabilir. 600 mg ve üzerindeki dozlar normalden daha sık idrar yapmanıza neden olabilir. Bu belirtiler size rahatsızlık veriyorsa lütfen hekiminize danışınız .
  4. İdrarda oksalat miktarında artış (Hiperoksalüri), idrar itrah hızında artış (diürez) veya idrar yapmada zorluk ya da böbrek taşı oluşması ACMEL’in ciddi  fakat seyrek görülen yan etkilerindendir. Şayet bu durumlarından herhangi birisi ile karşılaşırsanız ilacın kullanımı  durdurulmalı ve tıbbi destek alınmalıdır.
  5. Kol ve bacaklarda hassasiyet, şişlik, ağrı veya ateş; ilacın uygulandığı bölgede şiddetli reaksiyon, şişlik ve ağrı; mide bulantısı, kusma, ishal ve mide krampları ACMEL’in seyrek rastlanan yan etkileridir. Bu yan etkilerden biri ile karşılaşırsanız hekiminizi arayınız.

 

İlaç Etken Maddesi: Askorbik asit (C vitamini)’dir.
Yardımcı maddeler: Sodyum hidroksit, Propil parapen (E216), Metil paraben (E218) ve enjeksiyonluk su.
İlaç Marka İsmi: ACMEL 500 MG/5 ML IM/IV/SC ENJEKSİYONLUK ÇÖZELTİ

 

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir