VECTİBİX 20 mg/mL, 20 mL IV İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon

Endikasyon Bilgisi:

İlacın aktif maddesi Panitumumab’dır. Bu madde, bir memeli hücre dizisinde (CHO) rekombinant DNA teknolojisi ile üretilen bütünüyle insan monoklonal IgG2 antikorudur. Monoklonal antikorlar, seçici olarak vücuttaki diğer özgün proteinleri tanıyan ve onlara bağlanan (yapışan) proteinlerdir. Panitumumab. bazı kanser hücrelerinin yüzeyinde bulunan epidermal büyüme faktörü
reseptörü olarak bilinen proteini seçici olarak tanır ve bağlanır. Büyüme faktörleri (diğer vücut proteinleri) EGFR’ye bağlandığında, kanser hücrelerinin büyümesini ve bölünmesini uyarır. Panitumumab EGFR’ye bağlanarak, kanser hücrelerinin büyüme ve
bölünmeleri için gerekli mesajları almalarını engeller. VECTİBİX IV Flakon, mutant olmayan (genetik değişime uğramamış – yabanıl tip) RAS tümörü olarak bilinen belirli tümör tipine sahip yetişkin hastalarda metastatik kolorektal kanserin (bağırsak kanseri) tedavisinde kullanılır. Bu ilaç, diğer anti-kanser ilaçlarıyla beraber de kullanılabilir.

 

 VECTİBİX 20 mg/mL, 20 mL IV İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa kullanmanız önerilmez.
  2. Oksaliplatin içeren kemoterapide, eğer RAS testi mutant (genetik değişime uğramış) RAS tümörüne sahip olduğunuzu gösterirse veya eğer RAS tümör durumunu bilmiyorsanız, RAS tümör durumunuzdan emin değilseniz hekiminizle görüşünüz.
  3. Geçmişte veya halen devam etmekte olan interstisyel pnömonitis (akciğerlerin şişmesine bağlı öksürük ve solunum güçlüğü) veya pulmoner fibrozis (akciğer dokusunda yara veya kalınlaşma olmasına bağlı nefes darlığı) ile ilgili belirtilerin olması durumunda VECTİBİX uygulanmamalıdır.
  4. Deri reaksiyonları veya şiddetli şişlik ve doku hasarı gelişebilir, eğer bunlar kötüleşirse ya da dayanılmaz hale gelirse acilen hekiminize bildiriniz. Hekiminiz  VECTİBİX dozunda düzenleme yapabilir.
    Eğer şiddetli enfeksiyon veya ateş gelişirse, hekiminiz VECTİBİX kullamayı durdurabilir.
  5. VECTİBİX kullanırken ve eğer deri reaksiyonları ortaya çıkarsa güneş ışığı bunları kötüleştirebileceğinden, güneşe maruz kalmamaya dikkat ediniz. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa; VECTİBİX kullanırken dışarı çıkmanız gerekiyorsa; güneş kremi ve şapka kullanınız. Hekiminiz, VECTİBİX kullanımı ile ilişkili toksisitelerin  kontrolüne yardımcı olacak nemlendirici, güneş kremi (SPF > 15), topikal (bölgesel) steroid ve/veya oral antibiyotikleri kullanmanızı isteyebilir.
  6. VECTİBİXile tedavi edilirken, derinizde sıcaklık veya hassaslık hissi veren şişkin, kırmızı bölge meydana gelirse hemen hekiminizle görüşünüz.
  7. VECTİBİX’e başlamadan önce, hekiminiz magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi çeşitli maddelerin kanınızdaki düzeylerini kontrol edecektir. Ayrıca tedavi sürerken ve tedavi bittikten sonraki 8 hafta boyunca doktorunuz magnezyumun ve kalsiyumun
    kanınızdaki düzeylerini düzenli olarak izleyecektir. Eğer bu düzeyler çok düşükse, hekiminiz uygun takviyeleri reçete edebilir.
  8. VECTİBİX tedavisi boyunca ve son dozun uygulanmasından sonraki 2 ay süresince bebek emzirilmemeli ve etkili bir doğum kontrol metoduyla korunulmalıdır.

 

VECTİBİX 20 mg/mL, 20 mL IV İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon’un Kullanım Şekli :

  1. VECTİBİX de dahil hekimle görüşmeden rastgele ilaç almaktan sakınınız. Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz. Lamictal DC ile tedaviniz hekiminizin  kararıyla değiştirilmeli veya son verilmelidir.
  2. VECTİBİX, infüzyon pompası (yavaş enjeksiyon (zerk) sağlayan bir cihaz) ile intravenöz (bir toplardamar içine) uygulanır. Tedavi, genellikle takriben 60 dakikadan uzun bir periyotta verilir. VECTİBİX, bir sağlık merkezinde, anti-kanser ilaçların kullanılmasında tecrübeli bir doktor gözetiminde uygulanacaktır.
  3. Tavsiye edilen  VECTİBİX dozu 2 haftada 1 defa verilen 6 mg/kg’dır (1 kilogram vücut ağırlığı başına miligram).
  4. VECTİBİX, sulandırıldıktan sonra 2°C – 8°C arasında buzdolabında saklanarak 24 saat içinde kullanılmalıdır.
  5. VECTİBİX IV Flakon, 18 yaşından küçüklere uygulanmamalıdır.
  6. VECTİBİX, bevacizumab (bağırsak kanserinde kullanılan başka bir monoklonal antikor) veya “IFL” kemoterapisi ile birlikte uygulanmamalıdır.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda hekiminizi bilgilendiriniz.
  2. Anemi; hipokalemi; hipomagnezemi; konjonktivit), kaşıntılı, kırmızı veya pullanan döküntü; uçuk, ağız ülseri, ağızda enfeksiyon, iştah kaybı, zayıflama, kusma, bulantı, karın ağrısı, ishal, yorgunluk, yüksek ateş, asteni, vücutta ödem, uykusuzluk, sırt ağrısı, dispne ve öksürük VECTİBİX’in  çok yaygın görülebilen yan etkileridir.
  3. ağızda kuruluk, hazımsızlık, sindirim bozukluğu (dispepsi); makattan kan gelmesi; dudak iltihabı (şilit); mide ekşimesi;  göğüs ağrısı; ağrı; titreme; sersemlik, uzuvlarda ağrı; tırnaklarda kırılma, immün reaksiyon; kalp atımının hızlanması; baş ağrısı; kaygı, endişe; iltihaplı deri döküntüsü; saçlarda dökülme; saç köklerinde iltihaplanma; selülit; vücutta su kaybı; akut nefes darlığı, pulmoner embolizm; kanda pıhtılaşma; aşırı gözyaşı; kirpiklerde uzama; göz kapağı iltihabı; gözlerde kızarıklık, kuruluk, kaşıntı;  göz iritasyonu;  lökopeni; hipokalsemi; hipofosfatemi; yüksek şeker, hiperglisemi; dermatit aşırı kıllanma ve terleme VECTİBİX’in  yaygın görülebilen yan etkileridir.
  4. Kornea iltihabı (ülseratif keratit); deri ve mukoz membranlarda mavi renklenme (siyanoz); deride hücre ölümü, akciğer hastalığı, göz kapaklarında tahriş; dudaklarda kuruluk ve çatlama; göz enfeksiyonu; göz kapağı enfeksiyonu; burun kuruması; tırnakların gevşemesi (onikoliz); ete doğru büyüyen tırnak; aşırı kıllanma; deride, ağızda, gözlerde ve genital organlarda kabarcıklar ile görülen şiddetli deri reaksiyonu VECTİBİX’in yaygın olmayan yan etkileridir.

 

İlaç Etken maddesi: Panitumumab
İlaç Marka İsmi: VECTİBİX 20 mg/mL, 20 mL IV İnfüzyon İçin Çözelti İçeren Flakon
İlaç ruhsat sahibi: Amgen İlaç Tic. Ltd. Şti.
Adres: İş Kuleleri, Levent Mah.,Meltem Sok. No: 10 Kule: 2 Kat: 25, 4. Levent, Beşiktaş, İstanbul
VECTİBİX IV Flakon sırasıyla; Antineoplastik ve immünomodülatör ajanlar, Antineoplastikler, Monoklonal antikorlar ve panitumumab
olarak sınıflandırılmış şekilde,  L01XC08 ATC koduyla İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundaki ruhsatlı ilaçlar arasında yer alır. Eczaneden normal reçeteyle alabileceğiniz VECTİBİX’in üretimini Amgen Technology Ireland (ADL), Pottery Road, Dun Laoghaire, Co. Dublin, İrlanda yapar, ruhsatı da Amgen İlaç’a aittir. VECTİBİX kullanma talimatı (ilaç prospektüsü) ve VECTİBİX’e ait kısa bilgi (ne ilacıdır; ilaca başlamadan önce bilinmesi gerekenler; kullanımının emziren veya hamile olanlarda uygun olup olmadığı;  ilaç etkileşimi, kontrendikeleri; saklama koşulları; uygulama biçimi; dozaj bilgileri; istenmeyen (yan) etkilerde yapılacaklar ve tavsiyeler)

VECTİBİX IV Flakon kullanma talimatı (ilaç prospektüsü)

VECTİBİX IV Flakon kullanma talimatı (ilaç prospektüsü)

VECTİBİX IV Flakon kısa ürün bilgisi

VECTİBİX IV Flakon kısa ürün bilgisi

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir