TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT 0,25 mg/ml IM/SC/IV Enjeksiyonluk Çözelti

Endikasyon Bilgisi :

Etken maddesi atropin sülfat olan TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT enjeksiyonluk çözelti, kalp ritmini, solunumu ve sindirim sistemini etkileyen vagus sinirinin uyarılmasının artışı ile ilgili kalp ritminde aşırı düşüş, cerrahi operasyon anında düşük tansiyon ve düzensiz kalp atımları gibi vagal etkilerin düzeltilmesi ve  kalp-akciğer canlandırması; anestezi esnasında hava yollarındaki salgı bezlerinden mukus (balgam ) salınımının önlenmesi ve yavaşlatılmasında; irritabl bağırsak sendromu veya mideden oniki parmak bağırsağına geçişteki darlık sebebiyle oluşan ya da idrar yollarında veya safra kesesindeki iltihaplanmaya bağlı oluşan spazmlarda kullanılır ayrıca asetilkolinin parçalanmasını sağlayan Asetilkolinesteraz enzimini inhibe eden ilaçlar, muskarin ve organofosfat böcek ilaçlarının zehir etkisine karşı bir tedavi sunar.

 

TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT enjeksiyonluk çözelti Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. Bu ilaçtaki etken maddeye ya da diğer bileşenlerine karşı alerjiniz var ise; bu ilacı kullanmayınız.
  2. Eğer dar açılı glukomunuz var ise;  tiroid beziniz fazla çalışıyorsa, kalp yetersizliğine bağlı aritminiz var ise; midenizde veya bağırsağınızda tıkanıklık ya da kanamanız var ise; bağırsak iltihaplanması, mide felci, bağırsak felci veya midenizde fıtık veya reflünüz var ise veya yutma güçlüğü çekiyorsanız ya da göğsünüzde ağrı, prostat bezinizde büyüme, idrar torbanızdaki  kaslarda gevşeme ve idrar kanalında darlık durumlarında bu ilaç kullanılmamalıdır.
  3. Tıbbi lüzumluluk olmadıkça hamile kadınlarda TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT kullanılmamalıdır. Emzirilen bebeğe zarar verebileceğinden emziren annelerde de kullanılması sakıncalıdır.
  4. TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT,  Down sendromlu hastalarda, kalp krizi, felç öyküsü olan kişilerde ve yüksek tiroidi, kalp ritim bozukluğu olanlarda kullanılırken; çok dikkatli olunmalıdır.

 

TURKTIPSAN ATROPIN SULFAT enjeksiyonluk çözelti ‘nin Kullanım Şekli :

  1. Hekiminiz TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT’ı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Bu ilaçla tedavi süresince lütfen hekimin  direktiflerine uyunuz.
  2. Bu ilaç kas içi, deri altı veya damar yoluyla kullanılır.
  3. Çocuklarda TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT kullanımı;
  4. 12 yaş altındakilerde 0.4 mg dan fazla kullanılmamalıdır.
  5. Bradikardi aritmide : Damar yoluyla 0.01 – 0.03 mg/kg (0.04 – 0.12 ml/kg) şeklinde kullanılır
  6. Preanestezik medikasyon: Deri altına enjeksiyonla; 3 kilonun altındaki bebeklere kadar olan bebeklerde 0.1 mg (0.4 ml) şeklinde;
  7. 7 ila 9 kilo arasındaki çocuklara 0.2 mg (0.8 ml); 12 ila 16 kilo arasındaki çocuklara 0.3 mg (1.2 ml); 20 ila 27 kilo arası çocuklara 0.4 mg (1.6 ml); 32 kilo çocuklara 0.5 mg (2 ml), 41 kilo olan çocuklara 0.6 mg (2.4 ml) şeklinde uygulanır.
  8. Tekrarlanan dozlar arasında en az 4 veya 6 saatlik bir zaman dilimi olmalıdır.
  9.  Erişkinlerde TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT kullanımı:
  10. Olağan başlangıç dozu intravenöz (i.v.) olarak 0.5 – 1.0 mg (2-4 ml)’dır. Az şiddetli vakalarda toplam doz 0.03 mg/kg’a (yaklaşık 2 mg) (8 ml) kadar tekrarlanabilir. Tavsiye edilen doz aralığı 3-5 dakika ile 1-2 saat arasında değişebilir. Ağır vakalarda ise 0.04 mg/kg’lık (yaklaşık 3 mg) (12 ml) total doz verilebilir. Bazı uzmanlar bu total dozun 3-5 dakika aralıklarda üçe bölünerek (1 mg) uygulanmasını tavsiye ederken bazıları da 3 mg’lık toplam dozun tek bir doz halinde uygulanmasını yeğlemektedirler.
  11. Preanestezik medikasyon: Genel anestezi indüksiyonundan önce kalbin vagal inhibisyon riskini ve tükürük ve bronş ifrazatını azaltmak amacıyla, anesteziden genellikle 30-60 dakika önce subkütan (s.c.) veya intramüsküler (i.m.) yolla 0.3 – 0.6 mg (1.2 – 2.4 ml) TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT (ortalama 0.5 mg) (2 ml) kullanılabilir. Alternatif olarak aynı doz anestezi indüksiyonundan hemen önce i.v. olarak verilebilir.
  12. Gastrointestinal radyografi: i.m. yolla 1 mg (4 ml) kullanılır.
  13. Antidot olarak: Parasempatomimetik ajanlarla doz aşımı tedavisinde s.c. veya i.m. yolla 1- 2 mg (4 – 8 ml) veya i.v. yolla 4 mg (16 ml)’a kadar dozlar kullanılır. Organofosfor insektisitleri gibi irreversibl antikolinesteraz zehirlenmelerde: Daha yüksek dozlara (en az 2-3 mg) ihtiyaç duyulabilir. Siyanoz belirtileri kalkıncaya veya kalp ritmi 80-90/dk oluncaya kadar bu dozlar tekrar edilir. İlaç uygulama aralıkları hastanın kalp atım hızı göz önünde bulundurularak belirlenir. Bu uygulamaya kesin iyileşme oluncaya kadar devam edilmelidir. Bu süre 2 gün veya daha fazla olabilir. İntoksikasyon semptomları çabuk ortaya çıkan mantar zehirlenmelerinde koma ve kardiyovasküler kollaps görülmeden önce parasempatomimetik işaretleri kontrol etmek için yeterli dozlarda uygulanması gerekmektedir.

 

TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT Enjeksiyonluk Çözelti Olası Yan Etkileri

  1. TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT kullanırken, ürtiker (kurdeşen); nefes almada zorluk; karın ağrısı, yüzde, dudaklarda, dil ya da boğazda şişkinlik gibi alerjik reaksiyon durumunda ilaç alımının acilen durdurulması ve hekime bilgi verilmesi gerekmektedir.
  2. Bu ilacın kullanımına bağlı olarak yaygın görülen herhangi bir yan etki bildirilmemiştir.

 

İlaç Etken Maddesi: atropin sülfattır.
İlaç Marka İsmi: TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT 0,25 mg/ml IM/SC/IV Enjeksiyonluk Çözelti

Ruhsat sahibi ve üretici firma : TURKTIPSAN SAĞLIK TURİZM EĞİTİM VE TİCARET A.Ş.
AKYURT/ANKARA
Tel: 0 312 844 15 08
e-posta: turktipsan@hs01.kep.tr

TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT IM-SC-IV Enjeksiyonluk Çözelti kullanma talimatı


TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT 0,25 mg-ml IM-SC-IV Enjeksiyonluk Çözelti kullanma talimatı

TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT IM-SC-IV Enjeksiyonluk Çözelti kısa ürün bilgisi


TURKTIPSAN ATROPİN SÜLFAT 0,25 mg-ml IM-SC-IV Enjeksiyonluk Çözelti kısa ürün bilgisi

 

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir