TRAVAPRESS DUO Göz Damlası

Endikasyon Bilgisi :

İlacın Etken Maddesi Travoprost ve Timolol maleat‘ tır. TRAVAPRESS DUO Göz Damlası, göz tansiyonu ile ilgili bir damladır. Gözün iç kısmını besleyen sıvı sürekli olarak gözden boşalır ve yerine yeni sıvı oluşur. Göz içindeki sıvının dışarıya akışının azaldığı veya fazla sıvı oluşumu durumlarında göz içi basıncı yükselir ve bu da görmemizde hasar meydana getirir. İlacın içeriğinde bulunan etkin maddelerden Travoprost, gözden akan sıvının akışını arttırmak, Timolol maleat ise göz içindeki sıvı oluşumunu  azaltmak suretiyle her iki etkin madde beraber etki göstererek göz içi yüksek basıncını düşürürler.  TRAVAPRESS, açık açılı göz tansiyonu (açık açılı glokom)  ve oküler hipertansiyonu olan hastalarda artan göz içi basıncını düşürmek için kullanılır.
•oküler hipertansiyon : Göz içi basıncının 21 mm Hg’nın üzerinde olduğu ve gözde herhangi bir hasarın oluşmadığı ancak yakından takip edilmesi gereken klinik durum.

 

TRAVAPRESS DUO Göz Damlası Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. TRAVAPRESS, göz içindeki sıvı oluşumunu  azaltıcı ve gözden akan sıvının dışarıya akışını arttırıcı etkileriyle göz içi yüksek basıncını düşürür.
  3. Doktorunuz reçete etmedikçe, diğer bir göz damlası kullanmayınız.
  4. Diğer göz damlaları veya göz merhemi  ile birlikte aynı zamanda kullanılacaksa, iki ilaç kullanımı arasında en az 10 dakikalık bir süre olmalıdır. Göz merhemi veya göz jeli en son sürülmelidir.
  5. Düzenli bir şekilde atlamadan kullanınız. İlacınız tamamen bitmeden doktorunuza tekrar  reçete ettirmelisiniz.
  6. Tedaviyi doktorunuza danışmadan bırakmayınız ve doz atlaması yapmayınız. İlacın kullanımını aniden durdurursanız  gözünüzdeki basınç kontrol edilemez ve bu durum görme kaybına sebep olabilir.
  7. İlacın kullanımı gözün renkli kısmının (iris) rengini değiştirebilir.  Bu değişiklik tedavi sonrasında da kalıcı olabilir. Kirpiklerde uzunluk, kalınlık, renk ve sayı artabilir. Göz kapağınızda olağandışı kıl gelişimine neden olabilir.
  8. Kontakt lens kullanıyorsanız, ilacın kullanımı yumuşak kontakt lenslerin rengini değiştirebileceğinden, ilacınızı uygulamadan önce lensinizi çıkarınız. İlacınızı uyguladıktan sonra en az 15 dakika beklemelisiniz. Daha sonra lensinizi takabilirsiniz.
  9. Damlalığın ucunu eller ve göz de dahil olmak üzere hiç bir yüzey ile temas ettirmeyiniz. Eğer damlalık kirlenirse gözde enfeksiyon oluşabilir ve bu durum görme kaybına kadar varacak ciddi hasarlara sebebiyet verir.
  10. Eğer şiddetli veya kontrol altına alınamayan astım hastalığı ya da KOAH gibi bir solunum hastalığınız varsa ya da gözde iltihap oluşumuna yatkınlığınız varsa; gözlerinizden ameliyat olduysanız veya olacaksanız; göz kuruluğu ya da göz ile ilgili diğer rahatsızlıklar; gözlerinizde bir enfeksiyon veya şişme varsa ya da katarakt ameliyatı geçirdiyseniz, bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza durumunuzu söyleyiniz.
  11. •18 yaşından küçük hastalarda kullanılmamalıdır.
  12. İlacı uyguladığınızda geçici görme bulanıklığı meydana gelebilir. Araç veya makine  kullanımı gibi dikkat gerektiren aktiviteler için, görmenizin netleşmesini bekleyiniz.
  13. Hamilelik döneminde kullanımı önerilmemektedir. İlacın kullanımı sırasında hamile kalırsanız derhal doktorunuza durumu bildirmelisiniz. Gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız. Eğer bebek emziriyor sanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Emzirme döneminde anne sütüne geçer ve  emzirilen bebeğe zarar verebilir.

 

TRAVAPRESS DUO Göz Damlası’ nın kullanım Şekli:

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. Başınızı arkaya doğru hafifçe kaldırınız, alt göz kapağını aşağıya doğru çekip, yukarıya bakınız. Damlayı damlatınız ve göz kapağınızı kapatınız. Damlayı damlatırken parmağınızı gözünüzün iç kenarına hafifçe bastırınız. Yaklaşık bir dakika böyle beklemelisiniz. Böylece damlanın gözyaşı kanalından içeri akması engellenmiş olacaktır. Eğer aynı göze birden fazla damla damlatacaksanız, bu işlemi beş dakika ara ile tekrarlayınız. Damlayı iki gözünüz içinde uygulayacaksanız aynı işlemi diğer gözünüze de aynı şekilde uygulayınız. Gözünüzün mikrop kapmaması için damlalığın ucunun steril bir yerde korunması gerekir.
  3. İlacın ambalajı açıldıktan sonra 4 hafta içinde tüketilmelidir.
  4. Günlük önerilen doz: Sabah veya akşam günde bir defa 1 damla damlatılır. Her gün aynı saatlerde uygulamaya özen gösteriniz.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuzu bilgilendiriniz.
  2. Nefes darlığı, solunum yetmezliği hissi, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması, görüş değişimleri, geçmeyen görme bozukluğu, göz içinde veya çevresinde şişme, kızarıklık, kaşıntı, yanma durumlarında ilacın kullanımını durdurup tıbbi yardım için derhal doktorunuza başvurunuz.
  3. Gözde tahriş ve kızarıklık çok yaygın görülen yan etkidir.

 

İlaç Etken Maddesi:  Travoprost, Timolol maleat
İlaç Marka İsmi: TRAVAPRESS DUO Göz Damlası

TRAVAPRESS DUO Göz Damlası, Çözelti kullanma talimatı

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir