SYNJARDY 12,5 MG/1000 MG FİLM KAPLI TABLET

Endikasyon Bilgisi :

SYNJARDY 12,5 MG/1000 MG FİLM KAPLI TABLET‘in etken maddesi  empagliflozin ve metformin’dir. Kandaki glukoz düzeyinin yüksek olduğu durumlarda bu iki etken madde kombine etkileşim göstererek kan şekerini mümkün olduğunca normal seviyeye düşürmek için kullanılmaktadır.

—Vücuttaki kan şekerini dengelemek için pankreas bezi tarafından insülin adı verilen bir hormon üretilir. Pankreas insülin hormonunu düzenli olarak salgılayamadığında şeker hücrelere gidemez ve kanda birikir. Dolayısıyla kandaki şeker oranının yükselmesine sebep olur. Kandaki şeker oranının yükselmesi böbrek, kalp hastalığı, amputasyon (organ kesilmesi, organ kopması), körlük gibi ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Kan şekerinde yükselmeyi önlemek, şeker hastalığına bağlı bu  rahatsızlıkların oluşumunu geciktirmek veya engellemek açısından önemlidir.

 

SYNJARDY 12,5 MG/1000 MG FİLM KAPLI TABLET Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. SYNJARDY  her gün günün aynı saatlerinde ve atlamadan kullanılmalıdır. Tamamen bitmeden hekiminize tekrar reçete ettiriniz.
  2. SYNJARDY tabletin faydalı etkilerinden emin olabilmek için belirli aralıklarla kan testleri yaptırınız. Ayrıca böbrek fonksiyonlarınızı da kontrol ettiriniz.
  3. Uzun süreli veya şiddetli ishal ya da kusma veya yeterli olmayan miktarda sıvı alımı gibi sebeplere bağlı vücutta şiddetli derecede sıvı kaybı durumu, böbrek veya karaciğer problemleri,  ağır herhangi bir enfeksiyon veya kalp yetersizliği, kalp krizi öyküsü ya da çok miktarda alkol tüketimi durumlarından biri ya da bir kaçı var ise; SYNJARDY kullanılmamalıdır.
  4. SYNJARDY tabletin kullanımı sırasında bazı hastalarda laktik asidoz durumu gelişmiştir. Laktik asidoz belirtileri ile kendini gösteren  güçsüzlük, halsizlik, artan uykusuzluk, düşük kalp hızı, üşüme hissi, kas ağrısı, nefes darlığı, mide ağrısı, baş dönmesi hissi ve bayılma gibi rahatsızlıklardan  herhangi biri ile karşılaşırsanız acilen hekiminizi  arayınız ya da bir sağlık kuruluşunun acil servisinden tedavi desteği isteyiniz.
  5. Eğer damardan enjeksiyon ile renkli tomografi veya herhangi bir x-ray taramasından geçecekseniz ya da büyük bir cerrahi operasyon geçirecekseniz; bu ilacı ne kadar zamandır kullandığınızı hekime söylemeniz gerekmektedir.  İşlemler öncesi ve sonrası bir süreliğine SYNJARDY kullanımına ara verilmelidir.
  6. Hızlı kilo kaybı, mide bulantısı veya kusma, mide ağrısı, aşırı susama, hızlı ve derin nefes alıp verme, kafa karışıklığı, olağan dışı uyku hali veya yorgunluk, nefesinizde tatlı bir koku hissi, ağzınızda tatlı veya metalik bir tat duyusu veya idrarınız veya terinizde değişik bir koku farketmeniz halinde, vakit kaybetmeden hekime ve bir sağlık kuruluşuna müracaat ediniz. Bu şikayetler, “diyabetik ketoasidoz” adı verilen bir tıbbi durumu göstergesi olabilir. Diyabetik ketoasidoz, diyabet hastalığında, kanınızda veya idrarınızda düzeyleri yükselen ve laboratuvar testleriyle saptanan “keton cisimcikleri” nedeniyle yaşayabileceğiniz, seyrek görülen ancak ciddi, bazen de yaşamı tehdit eden bir sorundur. Diyabetik ketoasidoz gelişme riski, uzun süreli açlık, aşırı alkol tüketimi, vücudun susuz kalması, insülin dozunda ani azaltmalar veya majör cerrahi veya ciddi hastalık nedeniyle daha yüksek insulin ihtiyacı nedeniyle artabilir.
  7. Ağır böbrek yetmezliğiniz var ise hekiminiz farklı bir ilaç kullanmanızı tavsiye edebilir.
  8. Eğer 75 yaşından büyük iseniz ilaca bağlı olarak sık idrar yapmanız, vücudunuzun sıvı dengesini etkileyebilir ve vücudunuzun susuz kalması riskini arttırabilir. Susuz kalma belirtileri spesifik değildir, ancak aşağıdaki belirtileri içine alabilir: Olağan dışı susuzluk hissi, ayakta dururken baş dönmesi veya sersemleme hissi, bayılma veya bilinç kaybı. Eğer kusuyorsanız, ishal veya ateşiniz var ise veya yemek yiyemiyor veya bir şey
    içemiyorsanız. Bu durumlar, vücudunuzun susuz kalmasına yol açabilir. Hekiminiz , vücut sıvınızdan çok fazla kaybetmenizi engellemek için, iyileşinceye kadar bu ilacı kesmeniz gerektiğini söyleyebilir.
  9. Böbrek veya idrar yollarınızda ateşli, ciddi bir enfeksiyon varsa. Hekiminiz durumunuz düzelene kadar SYNJARDY ’ı kullanmayı bırakmanızı önerebilir.
  10. Acil idrar yapma hissi veya daha sık idrara çıkma SYNJARDY ’ın etkisini gösterme şekline bağlı olabilir. Ancak bu belirtiler idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri de olabilir. Dolayısıyla, eğer bu belirtiler artarsa hekiminizi arayınız.
  11. Alkol kullanma, çok fazla egzersiz yapma, aşırı stres ve öğün atlama gibi durumlar kan şekerinizin normalin altına düşmesine yol açar. Bundan dolayı günlük yaşamınızda bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Kan şekeri seviyesinin düştüğünün belirtileri olan açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassaslık, uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler, terleme, hızlı kalp atışları, nöbet (istem dışı kasılmalar), bayılma veya koma durumları için yanınızda daima şeker ya da şeker içeren bir yiyecek bulundurmalısınız.
  12. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde bu ilacın kullanılması öngörülmemektedir.

 

SYNJARDY 12,5 MG/1000 MG FİLM KAPLI TABLET’ in Kullanım Şekli :

  1. SYNJARDY ilacı hekiminiz nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız faydalı olur.  Tedavi süresince mutlaka hekiminizin direktiflerine tamamıyla uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığınız üzerinde zararlı etkiler oluşturur. Hekim tarafından belirlenen doz miktarını ve süreyi dikkate almalısınız.
  2. SYNJARDY tabletin her bir dozunu 1 bardak dolusu su ile beraber içiniz. SYNJARDY aç veya tok karnına alınabilir. Midenize verebileceği rahatsızlığı önlemek için yemek esnasında veya yemekten hemen sonra almanız öngörülmektedir. İlacı alıp almadığınızı hatırlamak için günün aynı saatlerinde almaya özen gösteriniz.
  3. Hekiminizle konuşmadan ilacınızı almayı kesmeyiniz. SYNJARDY ’ı kullanmayı bırakırsanız, kan şekerinizde yükselme olabilir.
  4. Eğer hekimin tavsiyesinden daha fazla SYNJARDY tablet  kullandıysanız acilen hekiminizle irtibata geçiniz veya bir sağlık kuruluşuna gidiniz. Hastaneye giderken ilacı yanınızda bulundurunuz.

 

SYNJARDY 12,5 MG/1000 MG FİLM KAPLI TABLET’ in Yan Etkileri :

  1. Nefes almada güçlük, şiddetli karın ağrısı , kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi alerjiyi işaret eden bir durumda hiç vakit kaybetmeden hekiminizi haberdar ediniz.
  2. Kan şekerinde düşme çok yaygın görülen yan etkilerdir. Kan şekerinin düşmesine neden olabilecek başka bir ilaçla birlikte alırsanız, kan şekeri düzeyinizin düşük olması riski daha yüksektir. Kan şekeri düzeyi düşükse, görülebilecek belirtiler arasında şunlar bulunur: Titreme, terleme, çok endişeli olma veya kafa karışıklığı duygusu, kalp atışlarının hızlı olması,  aşırı açlık hissi, baş ağrısı. Hekiminiz size düşük kan şekeri düzeylerini nasıl tedavi edeceğinizi ve yukarıdaki belirtilerden herhangi birini hissettiğinizde ne yapacağınızı anlatacaktır. Eğer kan şekerinizin düştüğünü gösteren bir belirtiniz varsa, bir parça şeker yiyiniz, şeker miktarı yüksek küçük bir şey atıştırınız veya meyve suyu içiniz. Mümkünse kan şekerinizi ölçünüz ve dinleniniz.
  3. Deride döküntü, kaşıntı, kabartı, bulanık idrar, idrar yolları enfeksiyonu, genital bölge mantar enfeksiyonu, susuzluk, normalden çok idrar yapma ve çok sık idrar yapma isteği, kanda kolesterol düzeylerinde değişiklikler SYNJARDY ’ın yaygın olarak rastlanan yan etkileridir.

İlaç Etken Maddesi: Empagliflozin, Metformin
İlaç Marka İsmi: SYNJARDY 12,5 MG/1000 MG FİLM KAPLI TABLET
SYNJARDY 12,5MG/850 MG FİLM KAPLI TABLET (60 ADET)
SYNJARDY 5MG/1000 MG FİLM KAPLI TABLET (60 ADET)
SYNJARDY 5MG/850 MG FİLM KAPLI TABLET (60 ADET)

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir