SAYFREN 1 mg/ml Oral Çözelti

Endikasyon Bilgisi :

SAYFREN 1 mg/ml Oral Çözelti içinde Aripiprazol (antipsikotik) adlı etken maddeyi ihtiva eder. Bu madde beyindeki bazı kimyasalların etkilerini değiştirmek suretiyle ruhsal bozuklukların düzeltilmesini sağlamaktadır.  SAYFREN, 13 yaşından büyük çocuklar ve erişkinde; anormal ve korkutan düşüncelere sahip olma, gerçeklerden uzaklaşma, içe kapanma, dış dünyadan kendini soyutlama, devamlı şüphe duygusu, saçmalama, zihinsel yeteneklerde yavaşlama veya zihin karışıklığı gibi belirtilerle kendini gösteren ruhsal bozukluk (şizofreni) halinin sürekli tedavisi ve ani atakların önlenmesi, bipolar bozuklukta ani gelişen manik nöbetlerin tedavisi ve tekrarının önlenmesi; SAYFREN ayrıca 6 ila 17 yaşlarındaki çocuklarda hafif uyarılara aşırı tepki gösterme, huzursuzluk gibi otistik bozukluğa bağlı belirtilerde kullanılabilir.

 

SAYFREN 1 mg/ml Oral Çözelti Hakkında Bilinmesi Gereken Noktalar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir hassasiyetiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. SAYFREN beyindeki bazı kimyasallar üzerine etki ederek ruhsal bozuklukların düzeltilmesini sağlayan bir antipsikotiktir.
  3. Eğer sigara alışkanlığınız var ise SAYFREN dozajında ayarlama gereği duyulabilir. Bundan dolayı hekiminize tütün kullandığınızı söylemelisiniz.
  4. Yüksek tansiyon; kalp ritm bozukluğu, herhangi bir kalp rahatsızlığı yada damarlarınızda kanın pıhtılaşması riski varsa; daha önce kalp krizi veya inme öyküsü;  yüzde istemsiz  ve tekrarlayan tikler varsa;  yakınlarınızdan birinde  veya kişisel diyabet,  epilepsi; uykuda kısa aralıklarla solunum kesilmesi rahatsızlıklarından herhangi birine sahipseniz SAYFREN ilacı almadan önce kullandığınız ilaçları ve rahatsızlıklarınızın tümünü eksiksiz olarak hekiminize anlatınız.
  5. Eğer diyabet hastası iseniz bu ilacı kullanırken kan tahlillerinizi düzenli aralıklarla yaptırmalısınız. Çünkü  bu ilaç kandaki şeker seviyesinde artışa sebep olabilir. Susama isteği, idrar yapımında artış, aşırı açlık, halsizlik gibi kan şekerinizin yükseldiğini işaret eden belirtiler var ise; hekiminizle görüşmelisiniz.  Dozaj ayarlamalarına ihtiyaç duyulabilir.
  6. Oturur veya yatar durumda iken ayağa kalkarken hızlı hareket etmemeye dikkat ediniz.  Hızlı bir şekilde doğrulurken veya ayağa kalkarken baş dönmesi gelişebileceğinden, kazalara sebebiyet vermemek için yavaşça ve tutunarak ayağa kalkınız.
  7. İlacı kullanırken bol bol sıvı ve sulu gıdalar tüketmeniz tavsiye edilir.  Aşırı hareketle birlikte vücut ısısının artması ve aşırı su kaybına uğramaktan kaçınınız.
  8. Hekiminize sormadan ilacınızın dozaj miktarında değişiklik yapmayınız ve ilaç alımını aniden durdurmayınız.
  9. Düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilerinden dolayı, araba ve makine kullanımı gibi dikkat gerektiren işler yapmamanız öngörülmektedir.
  10. Tedavi sürerken, bu ilacı  HIV enfeksiyonu ilaçları, antidepresan ilaçlar, mantar ilaçları, sara ilaçları  ve kalp atışlarını düzenleyen ilaçlarla beraber alınmamalıdır.
  11. İlacı kullanırken kesinlikle alkollü içeceklerden uzak durulmalıdır. Alkolü içecekler, ilacın yan etkisi olan baş dönmesi ve uyuşukluk halini daha da arttırabilir.
  12. Hamile iseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer ilacın kullanımı sırasında hamile kalırsanız hiç vakit kaybetmeden haber verilmeli,  ilaç alımının devam edip etmeyeceği hususunda hekiminiz karar verecektir. Emzirme döneminde, anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir.

 

SAYFREN 1 mg/ml Oral Çözelti’nin Kullanım Şekli :

  1. SAYFREN ilacı hekiminiz nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanınız, ilaçtan tam fayda görmek için tedavi süresince hekiminizin direktiflerine tamamıyla uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığınız üzerinde zararlı etkiler oluşturur. Hekim tarafından belirlenen dozaj miktarını ve kullanma süresini dikkate almalısınız.
  2. SAYFREN, tercihen aç veya tok karnına içilebilir.
  3. Erişkinlere günde 1 defa 15 ml tavsiye edilir. 13 yaşından büyük çocuklar ve gençlere; günde toplam 10 ml şeklinde kullanılır. Ancak hekim tavsiyesiyle bu dozlar en fazla 30 ml ye kadar yükseltilebilir.

 

SAYFREN 1 mg/ml Oral Çözelti Yan Etkileri

  1. SAYFREN kullanırken soluk alamama, kurdeşen, ağız içi ve dudaklarda, boğazda şişlik, el ve ayak bileklerinde ödem, hipertansiyon, şiddetli karın ağrısı, terleme, titreme bilinç kaybı gibi bir durumda tedavi desteği için hemen bir sağlık kuruluşuna müracaatta bulununuz.
  2. Uyuma isteği, sersemleme, başağrısı, kabızlık, ishal, midede ekşime, bulanma,  görme zayıflığı, konuşma bozukluğu, endişe, yorgunluk, sinirlilik hali, dikkat dağınıklığı, oturur durumda kalamama ve sürekli hareket etme dürtüsü sıklıkla rastlanan yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi: Aripiprazol
İlaç Marka İsmi: SAYFREN 1 mg/ml Oral Çözelti

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir