ROLADOL Kapsül

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi  Tramadol hidroklorür‘ dür. ROLADOL 50 mg Kapsül, beyin ve omurilikte belirli sinir hücrelerini etkileyerek çalışan ağrı kesici bir ilaçtır.  Orta şiddette veya şiddetli ağrıların tedavisinde kullanılmaktadır.

 

ROLADOL 50 mg Kapsül Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. İlacın etkin maddesi Tramadol, beyin ve omurilikte belirli sinir hücrelerini etkileyerek çalışan ağrı kesici bir maddedir. Oral yoldan alınan tablet, kapsül veya damlalar alınan doza bağımlı olsa da, normalde 1 saat içinde etkisini göstermeye başlar. Etki süresi 4-5 saattir. Ancak ampul olarak kullanıldığında çok kısa süre içinde etkisini göstermeye başlar.
  3. Düzenli olarak kullanılmalı, ağrı iyice şiddetlenmeden doz uygulanmalıdır.
  4. ROLADOL, fiziksel ve psikolojik bağımlılığa sebep olabilir. Uzun süre kullanıldığında etkisi azalabilir. Bu sebepten dolayı daha yüksek doz alma ihtiyacı doğar. İlaç kullanmaya meyilli ve bağımlılığı olan hastalarda tedavi doktor gözetiminde ve sadece kısa sürelerde kullanılmalıdır. Doktorunuzun size tavsiye ettiği süreden daha fazla kullanmayınız. İlacın dozunu arttırmadan önce muhakkak doktorunuza danışınız.
  5. Uyuşturucu madde yoksunluğunda uyuşturucu madde yerine kullanılmamalıdır.
  6. Eğer, uyku hapları, ağrı kesiciler veya diğer psikotropik (duygu durumunu etkileyen ilaçlar) ilaçlar alıyorsanız veya epilepsi (sara) hastasıysanız ve nöbetleriniz tedavi ile yeterince kontrol edilemiyorsa ya da alkol aldıysanız ; ROLADOL kullanmayınız.
  7. Eğer Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri denen ilaçlar (depresyon veya Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç türü) alıyorsanız veya son 14 gün içerisinde aldıysanız  bu ilacı kullanmayınız. Eğer MAO inhibitörü vücudunuzdan tamamen temizlenmeden bu ilacı kullanırsanız, hayati tehlikeler yaratabilecek yan etkilere maruz kalabilirsiniz.
  8. Eğer karaciğer hastalığınız veya böbrek hastalığınız varsa bu ilacı kullanmadan önce durumunuzu doktorunuza söyleyiniz.
  9. ROLADOL, kafa travmaları, nedeni bilinmeyen bilinç kaybı ve şokta; solunum merkezi ve solunum fonksiyonlarındaki bozukluklarda  kullanılmamalıdır.
  10. İlacı aldıktan sonra bulantı, kusma, sersemlik hali  veya baş dönmesi başladığında bu belirtiler geçene kadar oturmalı veya bir yere uzanmalısınız.
  11. Oturur veya yatar durumda iken ayağa kalkarken hızlı hareket etmekten kaçınınız. İlacı aldıktan sonra baş dönmesi, sersemleme ve düşme riskine karşı bir müddet oturur veya yatar pozisyonda kalınız. Oturur veya yatar durumda iken ayağa kalkarken hızlı hareket etmekten kaçınınız. Yavaşça ve tutunarak kalkmaya özen gösteriniz.
  12. İlacı kullanırken alkol almaktan kaçınınız. Alkol ilacın olası yan etkilerini daha da arttırabilir.
  13. Kullanımı uyuklama hali, bulanık görme ve baş dönmesine sebep olabileceğinden, araç ya da makine kullanmak gibi dinç ve uyanık olmayı  gerektiren aktivitelerden kaçınınız.
  14. •12 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.
  15. Hamilelik döneminde ve emzirme dönemlerinde kullanımı önerilmemektedir.

 

ROLADOL 50 mg Kapsül’ün Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacın her dozunu bir bardak dolusu su ile alınız. Aç veya tok karnına alınabilir.
  3. Ağrının şiddetine ve hastanın verdiği yanıta göre doz ayarlaması yapılmalıdır. Ağrıyı giderecek en düşük doz seçilmelidir.
  4. Yetişkinlerde ve 12 yaşından büyük çocuklar ve ergenlerde bir bardak sıvı ile 1 kapsül alınır. Bir defada uygulanan doz 2 mg/kg ‘ ı geçmemelidir. Ağrının şiddetine göre gerekirse bir defada 2 kapsül alınabilir.
  5. Günlük doz 400 mg’ ı (8 kapsülü) aşmamalıdır.
  6. İlaç bağımlılığını engellemek ve yoksunluk sendromu yaşanmaması için tedavi süresi kısa tutulmalıdır.

 

İlacın Olası Yan Etkileri

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuzu bilgilendiriniz.
  2. Döküntü, kaşıntı, nefes almada zorluk, hırıltı, idrar yapamama, ani kasılmalar ve  baygınlık gibi yan etkilerde, ilacın alımını durdurup, tıbbi yardım için durumunuzu derhal doktorunuza bildiriniz ve acilen en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz
  3. Baş dönmesi, sersemlik hali, baş ağrısı, bulantı, kusma, ağız kuruluğu, kabızlık, aşırı terleme,  uyku hali, yorgunluk yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi:  Tramadol hidroklorür
İlaç Marka İsmi: ROLADOL 50 mg Kapsül

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir