PRENORM MR 15/850 mg Film Kaplı Tablet

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Metformin hidroklorür ve Pioglitazon hidroklorür‘ dür. PRENORM MR 15/850 mg Film Kaplı Tablet, insüline bağımlı olmayan (Tip 2) şeker  hastalığı (diyabet Tip 2) tedavisinde kullanılan antidiyabetik bir ilaçtır. Vücuttaki kan şekerini dengelemek için pankreas tarafından insülin adı verilen bir hormon üretilir. Şeker hastalığı olan kişilerde pankreas yeterli insülini üretmiyor veya hiç üretmiyordur ya da vücut üretilen insülini düzenli kullanamıyordur. Yeterli miktarda insülün hormonu salgılanamadığında glukoz (şeker) hücrelere gidemez ve kanda toplanır. Bu durum, kanda glukoz (şeker) düzeyini yükseltir. Kandaki glukoz (şeker) düzeyinin yükselmesi kalp hastalığı, böbrek hastalığı, körlük, amputasyon (organ kesilmesi, organ kopması) gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kan şekerinin kontrol edilmesi ve yüksek kan şekerinin düşürülmesi şeker hastalığına bağlı sağlık sorunlarını önlemek veya geciktirmek açısından önemlidir. PRENORM MR, kan şekeri düzeyinin normal seviyede tutulamadığı  tip 2 diyabet hastalarında vücudun kendi ürettiği insülini daha iyi kullanmasını sağlayarak, kandaki glukoz (şeker) düzeyini normal seviyeye düşürür.

 

PRENORM MR 15/850 mg Film Kaplı Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. PRENORM MR, Tip 2 şeker  hastalığı bulunan hastalarda vücudun kendi ürettiği insülini daha iyi kullanmasını sağlayarak, kandaki glukoz (şeker) düzeyini  normal seviyeye düşürür.
  3. Eğer, böbrek yetmezliği veya böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa ya da kalp yetmezliği tedavisi görüyorsanız veya kalp krizi öyküsü, solunum yetmezliği, karaciğer yetmezliğiniz varsa ya da çok miktarda alkol kullanıyorsanız veya ciddi bir enfeksiyon geçiriyorsanız; bu ilacı kullanmayınız.
  4. Bazı durumlarda PRENORM MR Film Kaplı Tablet kullanımı özel dikkat gerektirir. Bundan dolayı herhangi bir sağlık sorununuz  özellikle kalp rahatsızlığınız veya kalp yetmezliği geçmişiniz, karaciğer yetmezliğiniz varsa ya da  hamile kalmayı planlıyorsanız veya emziriyorsanız, yumurtlama probleminiz (polikistik over sendromunuz) varsa  ya da şekere bağlı herhangi bir göz hastalığınız varsa;  kullanmadan önce durumunuz hakkında doktorunuzu bilgilendiriniz.
  5. Eğer diyabetik ketoasidoz ( belirtileri: hızlı kilo kaybı, bulantı ve kusma) durumuna sahipseniz bu ilacı kullanmayınız.
  6. Uzun süreli veya şiddetli ishal ya da kusma veya yeterli olmayan miktarda sıvı alımı nedenlerinden dolayı şiddetli derecede dehidrasyonunuz (vücudun çok miktarda sıvı kaybı) varsa; kullanmayınız.
  7. Diyet, egzersiz ve kilo kontrolünü içeren  tedavi şeklinin yalnızca bir parçasıdır. Diyet, egzersiz ve kilo kontrolüne sıkı şekilde uymalısınız.
  8. Eğer damardan enjeksiyon ile renkli tomografi veya herhangi bir x-ray taramasından geçecekseniz ya da büyük bir ameliyat geçirecekseniz; bu ilacı ne kadar süredir kullandığınızı doktorunuza söyleyiniz. İşlemler öncesi ve sonrası bir süreliğine kullanımına ara verilmelidir.
  9. İlacın kullanımı sırasında bazı kişilerde laktik asidoz durumu gelişmiştir. Laktik asidoz belirtileri ile kendini gösteren  güçsüzlük, halsizlik, artan uykusuzluk, düşük kalp hızı, üşüme hissi, kas ağrısı, nefes darlığı, mide ağrısı, baş dönmesi hissi ve bayılma gibi rahatsızlıklardan  herhangi biri ile karşılaşırsanız acilen doktorunuzu arayınız ya da bir sağlık kuruluşunun acil servisinden  yardım isteyiniz.
  10. İlacın, durumunuzu  iyileştirdiğinden emin olabilmek için belirli aralıklarla kan tahlilleri yapılması gerekmektedir. Ayrıca böbrek fonksiyonlarınızı da kontrol ettiriniz.
  11. 65 yaş üstü hastalarda böbrek fonksiyonlarında azalma olabileceğinden, yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır.
  12. Düzenli bir şekilde atlamadan kullanınız. İlacınız tamamen bitmeden doktorunuza tekrar  reçete ettiriniz.
  13. •18 yaşından küçük hastalarda kullanımı önerilmemektedir.
  14. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.
  15. Alkol kullanma, çok fazla egzersiz yapma, aşırı stres ve öğün atlama gibi durumlar kan şekerinizin normalin altına düşmesine yol açar. Bundan dolayı günlük yaşamınızda bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Kan şekeri seviyesinin düştüğünün belirtileri olan açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassaslık, uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler, terleme, hızlı kalp atışları, nöbet (istem dışı kasılmalar), bayılma veya koma durumları için yanınızda daima şeker ya da şeker içeren bir yiyecek bulundurmalısınız.
  16. Aşırı susuzluk, açlık ve sık idrara çıkma durumları  kan şekeri seviyesinin çok fazla yüksekliğinin belirtileridir. Derhal doktorunuza başvurunuz.

 

PRENORM MR 15/850 mg Film Kaplı Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. Yemekle birlikte, yemekten sonra veya aç karnına alınabilir.
  3. Mide-bağırsak sistemi rahatsızlıklarına maruz kalmamak için yemek esnasında veya yemekten sonra almanız önerilir.
  4. Düzenli bir şekilde atlamadan kullanınız. İlacınız tamamen bitmeden doktorunuza tekrar  reçete ettiriniz.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuza başvurunuz.
  2. Baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, hasta hissetme, bulantı, kusma, karın ağrısı, hazımsızlık, tat almada bozukluk gibi yan etkiler tedavinin başlangıcında görülebilir. Daha sonra bu şikayetler azalır.

 

İlaç Etken Maddesi: Metformin hidroklorür, Pioglitazon hidroklorür
İlaç Marka İsmi: PRENORM MR 15/850 mg Film Kaplı Tablet

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir