PK-MERZ 100 mg Tablet

PK-MERZ için kısa bilgi ve prospektüs belgeleri (Endikeleri, PK-MERZ ne ilacıdır; ilaca başlamadan önce uyulması gerekenler, kullanımının emziren veya hamile olanlarda uygun olup olmadığı; etkileşme, sakıncaları; faydaları, saklama koşulları; kullanım şekli; PK-MERZ dozajı, dozu; yan etkisi, istenmeyen etkilerde yapılacaklar ve tavsiyeler gibi PK-MERZ 100 mg Tablet hakkında bilinmesi gereken hususları kapsar.)

PK-MERZ 100 mg Tablet’e ait kullanım talimatı (ilaç prospektüsü)

PK-MERZ  Formülü:
İlacın etken maddesi: amantadin sülfat(100 mg) , yardımcı maddeleri ise,  Kroskarmeloz sodyum, Mikrokristalize selüloz, laktoz monohidrat, patates nişastası, poloidal anhidröz silika, Jelatin, Magnezyum stearat Koloidal anhidröz silika, talk,  polivinilpirolidon. Tablet kaplaması: Magnezyum stearat, Butilmetakrilat-(2-dimetil-aminoetil)-metakrilat-metilmetakrilat-kopolimer,
Titanyum-IV-oksit, Yellow Orange ve talk bileşenlerinden oluşmaktadır. PK-MERZ kutu içerisinde K.T ile 10 tabletlik 3 adet, 9 adet veya 18 adet blister tabakası halinde takdim edilmiştir. PK-MERZ, ağızdan alınır.
1. PK-MERZ 100 mg Tablet ne için kullanılır?
Antiparkinson adıyla bilinen bir ilaç grubunun üyesi olan PK-MERZ Tablet, parkinson tedavisi ile ilaçlara bağlı oluşmuş motor sistemdeki koordine hareket yeteneği kaybı ile Stereotaksik beyin ameliyatı sonrası meydana gelen titreme gibi motor işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
2. PK-MERZ 100 mg Tablet hakkında bilinmesi gereken hususlar:
—İlacın etken maddesine veya yukarıdaki diğer bileşenlere alerjikseniz; bu ilacı kullanmanız önerilmez. PK-MERZ Tablet’i, bradikardi var ise ya da uzun QT aralığı, ağır derecede böbrek hastalığı, düşük magnezyum ve potasyum seviyesi, II. veya III. derece AV-blok, ciddi uzamış ventriküler aritmi, ciddi kalp yetmezliği, kalp kasında iltihaplanma, kalp kasılmalarında bozukluk var ise; kullanmayınız.
—Şiddetli ishal ya da kusmanız var ise veya deliryum sendromu yada eksojen psikoz hikayesi veya kalp pili var ise  ya da böbrek hastalığı, idrar söktürücü ilaç kullanmak, glokom, sodyum diyeti, prostat bezinde büyüme  ya da bilinç bulanıklığı, huzursuzluk gibi bir durum var ise; PK-MERZ almadan önce hekiminize durumunuzu anlatınız.
—PK-MERZ, QT aralığını uzatan ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.
—Memantin etken maddeli bir ilaçla tedavi görüyor iseniz yada aktif mide ülseri veya daha önce geçirdi iseniz ya da dar açılı glokom, iyi huylu prostat büyümesi, emzirme, hamilelik, ağır derecede böbrek hastalığı veya sara hastalığı var ise; PK-MERZ Tablet kullanmayınız.
—Böbrek yetmezliği bulunan kişide intoksikasyon ortaya çıkabileceğinden, şayet idrara çıkmada sorunlar yaşıyorsanız bir hekime başvurmalısınız
—Kullanımı karaciğer enzim düzeylerinde artışa sebep olabileceğinden, karaciğer işlevlerinde bozukluk bulunan kişilerde PK-MERZ dikkatli kullanılmalıdır.
—PK-MERZ, alzheimer tedavisinde kullanılan memantin etken maddeli ilaçlarla beraber kullanılmamalıdır.
—PK-MERZ, parkinson tedavisi için kullanılan antikolinerjikler grubundan bir ilaç
veya levodopa etken maddeli bir ilaç ile beraber alınmamalıdır. Çünkü, mide ve bağırsak rahatsızlığı, kabuslar, bilinç bulanıklığı gibi olası yan etkilerin atmasına sebep olabilir.
—PK-MERZ Tablet’i, psikoz veya şizofrenide kullanılan antipsikotik ilaçlarla beraber kullanmak, psikotik belirtilerin kötüleşmesine sebep olabilir.
—Kalp damar hastalığı riski bulunan hastalarda eğer kalp hızı artarsa, bilinç kaybı ya da sersemlik olursa PK-MERZ hemen bırakılmalıdır.
—PK-MERZ alırken alkol kullanmaktan kaçınınız.
—PK-MERZ, gebelikte kullanılmamalı ve gebe kalmak isteyen kadınlara verilmemelidir. Bu ilacı kullanırken hamilelikten korunmak için etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanılması gerekir.
—Bebek emziren anneler bu ilacı hekime danışmadan kullanmayınız.
—Etkileşim: Kinin, metildopa, bupropion, hidroklorotiyazid, tetrabenazin, antipsikotikler, domperidon, triamteren
3. PK-MERZ 100 mg Tablet kullanım şekli
Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanınız. Tedavi süreci ve PK-MERZ dozu hekim tarafından belirlenmelidir. İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile alınız. PK-MERZ , yemek sonrası tok karına kullanılır.
Parkinsonda; başlangıç günde 2 tablet PK-MERZ
Başka bir hastalığı olan veya yüksek dozda diğer antiparkinson ilaçlarından kullanan hastalarda başlangıçta günde 1 defa 1 tablet PK-MERZ, 1 hafta sonra günde 2 defa 1’er tablet şeklinde kullanılır.
Devam dozu : 200-600 mg
İlaçlarla oluşan motor sistemdeki koordine hareket yeteneği kaybı tedavisinde PK-MERZ dozu: 100-300 mg
PK-MERZ kullanımı aniden bırakılmamalıdır. Doz, haftada bir yarıya indirilerek kademeli olarak azaltılmalıdır.
PK-MERZ, hastalık semptomlarını ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi sunar. İlacın etkileri yavaş yavaş oluşur ve tedavi esnasında ve sonrasında kısa bir süre etki gözlemlenir.
PK-MERZ için özel kullanım uyarıları
Böbrek yetmezliği olan kişilerde doz azaltılmalı veya dozlar arasındaki süre daha uzun olmalıdır .
< 15 Kullanılmamalıdır
15-35 2-3 günde bir 100 mg
> 35 Her gün 100 mg
PK-MERZ, karaciğer yetmezliği bulunan kişilerde kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Karaciğer hastalığı bulunan hastalarda bu ilacın doz ayarlaması gerekmez.
İlacınızı günlük almanız gerekenden fazlasını kullandıysanız; acilen hekiminizle  irtibat kurunuz.
Semptomlar: bulantı, kusma, titreme, hareket bozuklukları, ışığa çok az reaksiyon veren genişlemiş göz bebekleri, idrar çıkarmada zorluk dezoryantasyonla birlikte düşünce ve davranışların bozukluğu (akut psikoz), halüsinasyonlar
ve agresif davranış, bulanık görme, solunum bozuklukları ve kalp ritim bozukluğu.
PK-MERZ alınması unutulduğunda, daha sonraki tablet alma zamanı beklenmeli, ilaç normal
dozda alınmalıdır. Unutulmuş dozu telafi etmek için normal dozun artırılmaması gerekmektedir.
PK-MERZ tablet ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler
PK-MERZ tablet hekime danışmadan bırakılmamalı, azar azar
bırakılmalıdır.  Aksi halde kas sertliği, hareketlerde yavaşlama, yürüme ve denge  problemleri gibi hastalık belirtilerini artırabilir
4.PK-MERZ 100 mg tablet yan Etkileri
PK-MERZ’in istenmeyen yan etkileri sıklıkla hafif ve geçicidir, genellikle tedavinin ilk 2-4 gününde ortaya çıkar
tedaviyi kestikten sonraki 1-2 gün içinde geçer.
PK-MERZ ile yaygın yan etkiler (Tedavi edilen 100 kişide 1’den daha fazla kişiyi etkileyebilir)
• İştah kaybı, kalp çarpıntıları, normalden daha fazla terleme, bilek ve bacak şişmesi, mide bulantısı, ağızda kuruluk, kabızlık, kaygılanma, titreme, konsantrasyon bozukluğu, ani değişkenlik gösteren ruh hali, uyuyamama, uyku bozuklukları, baş ağrısı, baş dönmesi, konuşurken gevelemek
• Livedo reticularis, ortostatik hipotansiyon
Seyrek yan etkiler(Tedavi edilen 10.000 kişide 1’den daha fazla kişiyi etkileyebilir)
• Lökopeni, diyare, görmede bulanıklık, deri döküntüsü, halüsinasyon, benliğini yitirme
• prostat bezi büyümesi olan kişilerde  idrar kaçırma, idrar birikmesi
PK-MERZ ile çok seyrek yan etkiler (Tedavi edilen 10.000 kişide 1 veya 1’den daha az kişiyi etkileyebilir)
• Havale, koordinasyon bozukluğu, malign nöroleptik sendrom (kas sertliği, vücut
sıcaklığında artış, bilinç bozukluğu, nabız ve kan basıncı değişiklikleri, kalp hızı artışı,
kalp ritim bozuklukları, terleme, akut böbrek yetmezliği), kafa karışıklığı, psikoz
• Işık duyarlılığı
5. PK-MERZ Tablet’i saklama koşulları: bu ilacı 25 derecenin altında,  ambalajında ve çocukların göremeyeceği yerde saklayınız.
PK-MERZ üretimini Merz Pharmaceuticals GmbH, Frankfurt/Almanya yapar, ruhsatı ASSOS İLAÇ, KİMYA, GIDA ÜRÜNLERİ’ne  aittir.

PK-MERZ 100 mg Tablet’in kısa ürün bilgilendirmesi

PK-MERZ 100 mg Tablet'in kısa ürün bilgilendirmesi

PK-MERZ de dahil olmak üzere hekimle görüşmeden rastgele ilaç almaktan sakınınız. Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi sürecinde lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz. PK-MERZ ilaç ile tedaviniz yalnızca hekiminizin  kararıyla değiştirilmeli veya son verilmelidir.

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir