Panik Atak Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Panik Atak ani bir şekilde yoğun kaygı ve korku hissedilmesi şeklinde yaşanır. Panik Atak sırasındaki bu korku ve kaygı hali, sıradan bir düzeyde ve doğal bir tepki sonucu gelişmez. Örneğin, sınav öncesi yaşanan hafif bir kaygı hali değildir yaşanan. Öleceğinizi düşündüğünüz, kapana kısıldığınızı hissettiğiniz, nefes alamadığınızı, biraz sonra kalp krizi geçireceğinize inandığınız bir korku ve kaygı halidir. Panik Atak tedavisi olan, ancak tedavi edilmez ise daha ciddi boyutlara ulaşabilen bir bozukluktur. Tedavi ile belirtiler tamamen ortadan kaldırılabilir, kontrol altına alınabilir, ve düzgün bir tedavi sonucunda eskisi gibi rahat bir yaşam sürebilirsiniz.

Panik Atak Belirtileri


Panik atak hiç bir işaret göstermeden ortaya çıkabilir. Aniden ve herhangi bir yerde hiç hesapta yokken gelişebilir; Araba sürerken, diş fırçalarken, otobüsteyken, tiyatrodayken vs. Panik ataklar genellikle 10 dakika içinde en üst seviyeye ulaşır ve 1 saat içinde sonlanır. Çok nadiren bir saatten daha uzun sürer.

Panik Atak belirtileri şunlardır:

  1. Nefes darlığı hissi ve  normalden daha hızlı ve derin bir şekilde nefes alma
  2. Kalp çarpıntısı ve hızlı kalp atışları
  3. Göğüs ağrısı ve rahatsızlık hali
  4. Titreme
  5. Boğulma hissi
  6. Gerçek dışı hissetme, ortama yabancılaşma hali
  7. Terleme
  8. İç bulantısı
  9. Baş dönmesi
  10. Uyuşukluk ve karıncalaşma hissi
  11. Ani vücut soğuması ya da ani sıcaklama
  12. Delirme, ölme, kontrolü kaybetme korkuları

Panik atağın çoğu belirtisi fiziksel hissedilir ve bu belirtiler kalp kriziyle karıştırılabilir. Dolayısıyla bir çok panik atak hastası, kalp krizi geçirdiğini zannederek soluğu acilde alabilir. Eğer sadece bir kaç kez panik atak yaşandıysa, çok endişelenilecek bir durum yoktur. Panik bozukluk panik atakların sürekli hale geldiği, ve beraberinde davranış değişiklikleri meydana getiren ve kalıcı bir kaygı halidir.

Panik Bozukluk Belirtileri Şunlardır:

  1. Panik atakların sürekli hale gelmesi
  2. Sürekli olarak panik atak geçirme korkusu yaşamak
  3. Yaşanan panik ataklardan dolayı davranışlarda farkedilebilir değişikliklerin yaşanması: örneğin, daha önce belli bir yerde yaşanan panik ataktan dolayı, o yerden kaçınmak,

Agorafobili Panik Bozukluk


Agorafobili Panik Bozukluk’ta kişi uzaklaşmanın zor olduğu ya da utanç verici olduğunu düşündüğü yerlerepanik atak krizi gitmekten kaçınır. Örneğin, konserler oldukça kalabalık ve çabuk bir şekilde uzaklaşılması zor yerlerdir ya da tiyatrolar. Dolayısıyla agorafobili panik bozukluk yaşayan kişiler bu tarz yerlere gitmemeye başlarlar ve bu tarz yerlerin sayısı gittikçe artar.

Eğer

  • Evden uzakta olmaktan çekiniyorsanız
  • Güvenilir bir arkadaş ya da partner olmadan herhangi bir yere gitmeye çekiniyorsanız
  • Araba sürmekten çekiniyorsanız
  • Çıkışın zor olduğu alanlara gitmekten çekiniyorsanız

sizde agorafobili panik bozukluk olabilir.

Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedenleri


Panik Atakların ve panik bozukluğun nedenleri net bir şekilde bilinmese de,  panik atak geçirme eğiliminin kalıtsal olduğu gözlenmektedir. Bir ailede birden fazla kişinin panik atak öyküsü olduğu sıklıkla rastlanılmaktadır. Aynı zamanda, hayatta meydana gelen büyük değişimler ile panik atak arasında bir bağlantı olduğu düşünülmektedir. Örneğin, sevilen bir kişinin hayatını kaybetmesi, mezun olup iş dünyasına atılmak, evlenip çocuk sahibi olmak gibi büyük değişim getiren olaylar ile panik atak arasında bir ilişki olabilir.

Ayrıca sağlık durumu ve fiziksel sebepler de panik ataklara neden olabilir.

  • mitral kapak prolapsusu – kalp kapakçıklarından biri doğru düzgün kapanmadığında ortaya çıkar
  • hipertiroidzm tiroid bezinin aşırı faaliyet göstermesi
  • düşük kan şekeri
  • uyarıcı kullanımı – kokain, kafein, amfetamin gibi.

Bütün bunlar panik ataklara sebep olabilir, eğer tıbbi yardım alıyorsanız ve bu maddelerden herhangi biri size uyuyorsa lütfen doktorunuza belirtiniz.

Panik Atak ve Panik Bozukluk Tedavisi


Panik Atak ve Panik Bozukluk tedavi edilebilir rahatsızlıklardır. Kendi kendinize yardım ederek ve terapi seanslarıyla başarılı bir şekilde panik atakları ve panik bozuklukları yenmek gayet mümkündür.

Bilişsel Davranışçı Terapi

Bilişsel Davranışçı Terapi panik atak, panik bozukluk ve agorafobi tedavisi için en başarılı tedavi yollarından biri olarak değerlendirilir. Bu terapi panik atakları tetikleyen düşünme biçimlerini ve davranışları merkeze alır. Kaygı ve korkularınıza daha realist bir açıdan bakmanıza yardımcı olur. Örneğin, otobüste yolculuk yaparken gelen bir panik atak en kötü ne ile sonuçlanabilir? Ölmeyeceğiniz ve aklınızı kaybetmeyeceğiniz çok açık: o halde her gelen panik atağa karşı geliştireceğimiz düşünce yapıları önem taşıyor. Gerçekten kötü şeylerle sonuçlanmadığını görünce, panik ataklar her seferinde azalarak daha az korkutucu ve en sonunda tamamen hayatımızdan silinmiş oluyor.

Maruz Bırakma Terapisi

Bu terapide fiziksel olarak korkulan, kaygı duyulan şeylere maruz bırakılarak panik atağa sebep olan korkuların rasyonel bir temele oturtulması sağlanıyor. Örneğin, nefesi kontrollü ve belli bir süre tutmak ya da agorafobili panik bozuklukta kaçınılan yere maruz kalmak.Bu terapi kapsamında,  her maruz kalışta, duyulan endişede bir azalma ve rahatlama hedefleniyor.

İlaçla Tedavi

Panik atakları, panik bozuklukları kontrol altına almak için ilaçla tedaviye geçici bir süre için başvurulabilir. Ancak bilinmelidir ki ilaç tedavisi tek başına bu rahatsızlığı çözmek için yeterli değildir.  İlaçla tedavi diğer terapi ve yöntemlerle birleştirildiğinde en etkili sonucu verebilir.

Panik bozukluklar için antidepresanlar ve benzodiyazepinler kullanılabilir.

Antidepresanların etki edebilmesi için birkaç hafta geçmesi gerekir ve düzenli ve doktor kontrolünde bir kullanım gerektirir.

Benzodiyazepinler ise 30 dakika içinde etki gösteren ilaçlardır. Panik atak sırasında alınması hızlı bir rahatlama ve belirtileri hafifleştirmeye yardımcı olur. Ancak, benzodiyazepinler oldukça alışkanlık yapan ve alınmadığında ciddi yoksunluk belirtileri gösteren ilaçlardır, bu sebeple muhakkak doktor kontrolünde ve dikkatli bir şekilde alınması gerekir.

 

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir