Notidin 40 mg Film Tablet

Endikasyon Bilgisi :

Notidin 40 mg Film Tablet’ in etkin maddesi Famotidin, asidin mideye salınımını uyaran histamin adlı kimyasalı bloke etmek suretiyle  midede üretilen asit miktarını azaltan bir maddedir.  Famotidin, asit salınımına karşı ileri derecede güçlü ve uzun süreli etkisi sayesinde mide-gastrik ülseri ve ince bağırsağın ilk bölümündeki-duodenal ülserlerin (Peptik ülser) kısa süreli tedavisinde ve tekrarının önlenmesinde kullanılır.  Aşırı mide asidinin meydana getirdiği gastroözofajeal reflünün (kusma ya da zorlama olmaksızın asit ve mide içeriğinin yemek borusundan ağıza gelmesi) kısa süreli tedavisinde, gastroözofajeal reflü ile birlikte görülen mide veya göğüs alt bölgesinde rahatsızlık hissi, ağrı ve yanma gibi şikayetlerin giderilmesinde ve tekrarlarının önlenmesinde ayrıca midenin aşırı asit salgılamasına bağlı gelişen Zollinger Ellison Sendromu ve multipl endokrin adenoma gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

 

Notidin 40 mg Film Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. Famotidin, midede üretilen asit miktarını azaltıcı, ileri derecede güçlü uzun etki süreli bir histamin 2 reseptör antagonistidir.
  3. Midenizde kötü huylu tümör veya şüphesi varsa bu ilacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza durumunuzu söyleyiniz. Tedaviye başlamadan önce tetkiklerinizin yapılması gerekebilir.
  4. Eğer böbrek fonksiyon bozukluğunuz var ise Notidin‘ i kullanmadan önce doktorunuza durumunuz hakkında bilgi veriniz. Doz ayarlamalarına ihtiyaç duyulabilir.
  5. Tedaviniz tamamlanmadan da hastalık belirtilerinizde iyileşmeler görülebilir. Ancak ilacınızı doktorunuzun size reçete ettiği süre boyunca kullanmaya devam ediniz. Doktorunuz söylemedikçe ilacın kullanımını kesmeyiniz.
  6. Tedavi sırasında mide ekşimesi ve göğüste ağrılı yanma hissi sıklıkla kalp krizinin erken belirtileriyle karıştırılır. Eğer göğüs ağrısı ya da ağırlık çökmesi hissi, baş dönmesi, kola veya omuza yayılan ağrı, terleme, bulantı, kusma, genel olarak hasta hissetme gibi belirtilere sahipseniz  tıbbi yardım için acilen doktorunuza başvurunuz.
  7. •18 yaşından küçük çocuklarda kullanılması önerilmemektedir.
  8. Tedaviniz sırasında alkol almaktan kaçınınız. Alkol midenizin zarar görme riskini daha da arttırmaktır.
  9. Hamilelik döneminde ancak doktorunuzun tavsiye ettiği durumlarda kullanılabilir. Emzirme döneminde anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir. Emziriyor sanız kullanmayınız.

 

Notidin 40 mg Film Tablet’ in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız.
  3. Mide-gastrik ülseri ve ince bağırsağın ilk bölümündeki-duodenal ülserlerin (Peptik ülser) tedavisinde : Günlük önerilen doz 40 mg dır. Gece yatmadan önce tek doz olarak 1 defada alınır. Tedavi süresi yaklaşık 4 ila 8 hafta olup, bu süre hastanın tedaviye verdiği yanıta göre değişiklikler gösterebilir. Ülserlerin nüksünü önlemek için günde 1 defa gece yatmadan önce 20 mg lık  dozla  tedaviye devam edilir.
  4. Gastroözofajeal reflü tedavisinde: Hafif belirtilerde günlük önerilen doz sabah 20 mg ve akşam 20 mg lık doz olmak üzere günde 2 defa alınır. Tedavi süresi yaklaşık 6 ila 12 haftadır.                                                                          Daha ciddi belirtilerde günlük önerilen doz sabah 40 mg ve akşam 40 mg lık doz olmak üzere günde 2 defa kullanılır. Tedavi süresi yaklaşık 6 ila 12 haftadır.
  5. Zollinger Ellison Sendromu ve multipl endokrin adenoma gibi patolojik aşırı salgılama durumlarında : Önerilen başlangıç dozu 6 saatte bir 20 mg lık doz uygulanır.

 

Notidin Film Tablet’ in Diğer ilaçlar ile etkileşimi :

Bazı ilaçlar Notidin‘ in etkilerini zayıflatabilir. Tedaviniz sırasında aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanırken doktorunuza danışınız:

  1. Antasitler Notidin’ in etkilerini zayıflatabilir. Eğer antasitlerle birlikte kullanımı gerekiyorsa, Notidin antasitlerden 1 – 2 saat önce alınmalıdır.
  2. Probenesid (gut tedavisi ilaçları) Notidin’ in etkisini geciktirebilir. Probenesid ile Notidin aynı anda kullanılmamalıdır.
  3. Ketokonazol ve itrakonazolün emilimi azalabilir. Eğer Ketokonazol ya da itrakonazol ile birlikte kullanılması gerekiyorsa Notidin’ den en az 2 saat önce alınmalıdır.
  4. Sukralfat (mide ve oniki parmak bağırsağı ülseri ilaçları) ile birlikte kullanılması gerekiyorsa, Notidin’ den en az 2 saat önce veya 2 saat sonra kullanılmalıdır.
  5. Atazanavir ( HIV tedavisi ilaçları) içeren ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuza başvurunuz.
  2. Kalp atımlarında hızlılık ya da çarpıntı, halüsinasyon, ve sarılık  durumlarından herhangi biri veya bir kaçı görülürse ilacın kullanımını durdurup, derhal tıbbi yardım için doktorunuza başvurunuz.
  3. Baş ağrısı, sersemlik hissi, kabızlık, ishal yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi:   Famotidin
İlaç Marka İsmi: Notidin 40 mg Film Tablet

Notidin 40 mg Film Tablet kullanma talimatı


Notidin 40 mg Film Tablet kullanma talimatı

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir