LUMIGAN RC Göz Damlası

Endikasyon Bilgisi :

İlacın Etken Maddesi  Bimatoprost‘ tur. LUMIGAN RC Göz Damlası, göz içindeki yüksek basıncı düşüren göz tansiyonu ilacıdır. Gözün iç kısmını besleyen sıvı sürekli olarak gözden boşalır ve yerine yeni sıvı oluşur. Göz içindeki sıvının dışarıya akışının azaldığı veya fazla sıvı oluşumu durumlarında göz içi basıncı yükselir ve bu da görmemizde hasar meydana getirir. LUMIGAN RC, gözden akan sıvının dışarıya akışını arttırıcı etkisiyle göz içi yüksek basıncını azaltır. Gözün iç kısmındaki yüksek basıncı azaltmak için tek başına ya da beta blokörler denilen göz içi basıncını azaltıcı diğer  göz damlaları ile birlikte reçete edilebilir. LUMIGAN RC, görme yeteneğini etkileyen kronik açık açılı göz tansiyonu (glokom)  ve oküler hipertansiyonu olan hastalarda artan göz içi basıncını düşürmek için kullanılır.
•oküler hipertansiyon : Göz içi basıncının 21 mm Hg’nın üzerinde olduğu ve gözde herhangi bir hasarın oluşmadığı ancak yakından takip edilmesi gereken klinik durum.

 

LUMIGAN RC Göz Damlası Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar:

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. LUMIGAN RC, kronik göz tansiyonu (glokom) ve oküler hipertansiyon rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır.
  3. Tedaviden iyi sonuç alabilmeniz için ilacınızı düzenli bir şekilde her gün aynı saatlerde kullanınız ve doz atlaması yapmayınız. Doktorunuza danışmadan kullanımını durdurmayınız. İlacın kullanımını aniden durdurursanız  gözünüzdeki basınç kontrol edilemez hale gelir ve bu durum görme kaybına sebep olabilir.
  4. Diğer göz damlaları veya göz merhemi  ile birlikte aynı zamanda kullanılacaksa, iki ilaç kullanımı arasında en az 5 dakikalık bir süre olmalıdır. Göz merhemi veya göz jeli en son sürülmelidir.
  5. Kontakt lens kullanıyorsanız, ilacın kullanımı yumuşak kontakt lenslerin rengini değiştirebileceğinden, ilacınızı uygulamadan önce lensinizi çıkarınız. İlacınızı uyguladıktan sonra en az 15 dakika beklemelisiniz. Daha sonra lensinizi takabilirsiniz.
  6. Kullanımı kirpik uzamasına, kirpik renginin koyulaşmasına, göz kapağı çevresindeki derinin koyulaşmasına, gözün renkli kısmının (iris) koyulaşmasına sebep olabilir. Bu değişiklikler tedavi sonrasında kalıcı olabilir ve yalnızca tedavi edilen gözde ve kirpiklerde  renk değişimi olabilir, diğer gözle fark oluşabilir.
  7. Tedaviniz sırasında, gözünüzde yaralanma oluşursa  veya göz enfeksiyonu meydana gelirse ya da göz ameliyatı olmanız gerekiyorsa hemen doktorunuza bildiriniz.
  8. Damlalığın ucunu eller ve göz de dahil olmak üzere hiç bir yüzey ile temas ettirmeyiniz. Eğer damlalık kirlenirse gözde enfeksiyon oluşabilir ve bu durum görme kaybına kadar varacak ciddi hasarlara sebep olabilir.
  9. Eğer şiddetli veya kontrol altına alınamayan astım hastalığı ya da KOAH gibi bir solunum hastalığınız varsa , daha önceleri bu hastalıkları geçirdiyseniz; karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa ya da gözlerinizde iltihap veya gözde iltihap oluşumuna yatkınlığınız varsa; gözlerinizden ameliyat olduysanız veya olacaksanız; göz kuruluğu ve göz ile ilgili diğer rahatsızlıklarınız varsa veya daha önceden katarakt ameliyatı geçirdiyseniz; bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza durumunuzu ve kullandığınız ilaçları söyleyiniz.
  10. •18 yaşından küçük hastalarda kullanılması önerilmemektedir.
  11. İlacı uyguladığınızda geçici görme bulanıklığı meydana gelebilir. Araç veya makine  kullanımı gibi dikkat gerektiren aktiviteler için, görmenizin netleşmesini bekleyiniz.
  12. Hamilelik döneminde ilacın kullanımına doktor tarafından risk/yarar oranı değerlendirilierek karar verilmelidir. Aksi takdirde hamilelik döneminde kullanımı önerilmemektedir. İlacın kullanımı sırasında hamile kalırsanız derhal doktorunuza durumu bildirmelisiniz. Gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız. Eğer bebek emziriyor sanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Emzirme döneminde anne sütüne geçer ve  emzirilen bebeğe zarar verebilir.

LUMIGAN RC Göz Damlası’nın kullanım Şekli:

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. Başınızı arkaya doğru hafifçe kaldırınız, alt göz kapağını aşağıya doğru çekip, yukarıya bakınız. Damlayı damlatınız ve göz kapağınızı kapatınız. Damlayı damlatırken parmağınızı gözünüzün iç kenarına hafifçe bastırınız. Yaklaşık bir dakika böyle beklemelisiniz. Böylece damlanın gözyaşı kanalından içeri akması engellenmiş olacaktır. Damlayı iki gözünüz içinde uygulayacaksanız aynı işlemi diğer gözünüze de aynı şekilde uygulayınız. Şişeyi kapatınız.
  3. Günlük önerilen doz : Etkilenen gözünüze veya her iki gözünüze günde 1 kez (akşamları) 1 damla damlatınız.
  4. Damlayı her gün aynı saatlte uygulamaya özen gösteriniz.
  5. İlacın ambalajı açıldıktan sonra 4 hafta içinde tüketilmelidir.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuza başvurunuz.
  2. Kirpiklerde uzama, gözde hafif  kızarıklık, kaşıntı yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi: Bimatoprost
İlaç Marka İsmi:  LUMIGAN RC Göz Damlası

LUMIGAN RC Göz Damlası kullanma talimatı


 

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir