KETAP 50 mg Film Kaplı Tablet

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi  Ketiapin fumarat‘tır. KETAP 50 mg Film Kaplı Tablet, beyindeki bazı kimyasalların etkilerini değiştirerek ruhsal bozuklukların düzeltilmesini sağlayan (antipsikotik) bir ilaçtır. Şizofreni (dış dünyadan kendini soyutlama, kendini yalnız hissetme, halüsinasyonlar görme, gerçeklerden uzaklaşma, garip ve korkutan düşüncelere sahip olma,zihin karışıklığı ve zihinsel yeteneklerin kaybı ile belirtili duygu ve düşüncelerin görüldüğü ruhsal bozukluk hali) hastalığının idame tedavisinde ve nükslerinin önlenmesinde; bipolar bozukluğa   eşlik eden mani ataklarının (normalden daha az uyuma, normalden daha konuşkan ve gergin olma, aşırı heyecanlı olma, ara sıra depresyon  dönemleri yaşama, suçluluk duygusu, iştahsızlık, enerji kaybı, uykusuzluk hissetme ile belirti gösteren duygudurum bozukluklarının görüldüğü psikiyatrik rahatsızlık ) tedavisinde ve majör depresif  atakların tedavisinde kullanılır. Bipolar bozukluktaki manik veya depresif atakları ketiapin tedavisine cevap vermiş hastalarda hastalığın tekrarının önlenmesinde faydalıdır. Majör depresif nöbet tedavisinde,  diğer antidepresan tedavilere cevap alınamayan durumlarda kullanılır.

KETAP 50 mg Film Kaplı Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. KETAP, şizofreni hastalığının idame tedavisinde ve bipolar bozukluğa eşlik eden mani ataklarının ve  majör depresif  atakların tedavisinde kullanılmaktadır.
  3. Bunama ile ilgili  rahatsızlıkları olan ileri yaştaki hastalarda kullanılmaz. Çünkü yaşlılarda bu ilacın kullanımı  ani ölüm, inme ve kalp yetmezliği gibi sonuçları beraberinde getirebilir.
  4. Tedaviye başladıktan sonra kendinizi iyi hissetseniz bile ilacın kullanımını doktorunuza danışmadan bırakmayınız ve doz atlaması yapmayınız. Kullanımını aniden durdurmak durumunuzu kötüleştirebilir.
  5. Doktorunuza danışmadan ilaç kullanımını kesmeyiniz ve doz miktarını değiştirmeyiniz.
  6. Antidepresan kullanan kişilerdeki özellikle 24 yaşın altındaki hastalardaki kullanımlarının intihar düşünce ve davranışlarını arttırma olasılığına karşı, tedaviye başladıktan en az 1-2 hafta süresince  hastanın gerek ailesi gerekse doktoru tarafından yakinen izlenmesi gereklidir.
  7. Yüksek tansiyon; kalp ritm bozukluğu; geçmişte kalp krizi veya felç öyküsü;  prostat büyümesi ve idrar yapma problemi;  göz tansiyonu hastalığı;  kemik iliği hastalığı; aile geçmişinde veya kişisel şeker hastalığı; nöbetler ve epilepsi; karaciğer hastalığı  ve böbrek hastalığı durumlarından herhangi birine sahipseniz bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza durumunuz hakkında bilgi veriniz ve kullandığınız ilaçları söyleyiniz.
  8. Eğer şeker hastası iseniz ilacın kullanımı sırasında kan şekerinizi düzenli aralıklarla kontrol ettiriniz. İlacın kullanımı kan şekerinizin yükselmesine sebep olabilir. Susama isteği, idrar yapımında artış, aşırı açlık, halsizlik gibi kan şekerinizin yükseldiğini işaret eden belirtiler var ise doktorunuza başvurunuz.
  9. İlacın kullanımı düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sahip olduğundan, araba veya makine kullanmak gibi dinç ve uyanık olmayı gerektiren aktivitelerde dikkatli olunuz.
  10. Tedaviniz sırasında greyfurt suyu tüketmeyiniz. İlacın etkisini değiştirebilir.
  11. Tedaviniz süresince kesinlikle alkol almayınız. Alkol ilacın yan etkisi olan baş dönmesi ve uyuşukluk halini daha da arttırabilir.
  12. Hamile iseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz. Hamilelik döneminde kullanımı doğmamış bebeğe zarar verebilir. Tedaviniz süresince bebeğinizi emzirmeyiniz.

 

KETAP 50 mg Film Kaplı Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. Tercihen yemeklerle birlikte veya öğün aralarında alınabilir.

 

İlacın Olası Yan Etkileri

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuzu bilgilendiriniz.
  2. Uyuklama, baş dönmesi, göz kararması, ağız kuruluğu, yorgunluk hali, halsizlik, kabızlık, hazımsızlık, kalp atışlarında hızlılık , çarpıntı, iştah artışı ve kilo alma en yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi: Ketiapin fumarat
İlaç Marka İsmi:  KETAP 50 mg Film Kaplı Tablet

KETAP 50 mg Film Kaplı Tablet kullanma talimatı


KETAP 50 mg Film Kaplı Tablet kullanma talimatı

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir