İbanos Film Kaplı Tablet

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi  İbandronik asit monosodyum tuzu monohidrat (İbandronat sodyum)  ‘dir. İbanos Film Kaplı Tablet, kemiğin çözünüp azar azar kan dolaşımına karışarak kaybolmasını ve bu şekilde ortaya çıkan kemik kaybını önleyici  bir ilaçtır. Ayrıca tümörle alakalı kanında yüksek derecede kalsiyum bulunan (hiperkalsemi) hastalarda, tümöre bağlı olarak oluşan, kemik dokusunun giderek erimesi ve yok olmasını engelleyerek kandaki kalsiyum seviyesinin normal değerlere dönmesini sağlar. İbanos, kırık oluşma riski bulunan menopoza giren kadınlarda ve yaşlı erkeklerde görülen kemik miktarının azalmasına ve iskelet dokusunun küçülüp işlevini yitirmesi ile birlikte görülen  kemik erimesine (osteoporoza) karşı kemiklerdeki kaybı önleyici/ yavaşlatıcı bir tedavi sunar.

 

İbanos 150 mg Film Kaplı Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. Kemiğin çözünüp azar azar kan dolaşımına karışarak kaybolmasını ve bu şekilde ortaya çıkan kemik kaybını önleyici  bir ilaçtır.
  3. İlacı sabah aç karnına alınız . İlacı içtikten  sonra midenize zarar vermemesi için 1 saat  yatmayınız, uzanmayınız. Ayakta veya oturur vaziyette  durmanız gerekiyor. Bu süre içerisinde su harici hiçbir şey yeyip, içmeyiniz.
  4. Eğer yemek borusunda darlık veya yemek borusunun boşalmasını geciktiren herhangi bir yemek borusu probleminiz varsa ya da kanınızdaki kalsiyum seviyesi aşırı düşük ise bu ilacı kullanmayınız.
  5. Bu ilacı kullanan bazı kişilerde çene kemik kaybı diğer adıyla çene osteonekrozu meydana gelmiştir. Çene osteonekrozu’nun belirtileri, çenede ağrı, şişlik, diş kaybı, diş eti yaralarının veya enfeksiyonlarının çabuk iyileşmemesidir. Eğer kanser hastasıysanız ya da kemoterapi, radyasyon veya steroid tedavisi gördüyseniz çene osteonekrozu (kemik dokusunun canlılığını yitirmesi)  gelişme riski daha yüksektir.
  6. Bu ilaç diyet, egzersiz ve kalsiyum veya vitamin takviyeleri kullanımının oluşturduğu komple bir tedavi programının sadece bir parçasıdır. Diyetinize, ilaç kullanımınıza ve egzersizlerinize sıkı bir şekilde uyunuz.
  7. Eğer kanınızda kalsiyum seviyesinin düşük olması, midede  ve yemek borusunda ülser,  mineral eksikliği ,  böbrek hastalığı,  D vitamini eksikliği ve yutmada güçlük gibi rahatsızlıklarınız var ise doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınız.
  8. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde doktorunuza danışmadan bu ilacı kullanmayınıız.

İbanos 150 mg Film Kaplı Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen doktorunuzun direktiflerine uyunuz.
  2. İlacı bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. İlacı aldıktan sonra 1 saat  boyunca yatmayınız ve uzanmayınız. Bu süre içerisinde sudan başka hiçbir şey yeyip içmeyiniz.

İbanos 150 mg Film Kaplı Tablet’in  Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuzu bilgilendiriniz.
  2. Sırtta  ve karın  boşluğunda ağrı ve yanma,   mide yanması ,  göğüs ağrısı, yutkunma sırasında zorluk ve ağrı  gibi şikayetlerden herhangi biri yan etki olarak görülüyorsa derhal ilacı kesip doktorunuza başvurunuz.

 

İlaç Etken Maddesi:  İbandronik asit monosodyum tuzu monohidrat
İlaç Marka İsmi: IBANOS 150 Film Kaplı Tablet

IBANOS 150 Film Kaplı Tablet kullanma talimatı

IBANOS etken madde olarak 150 mg İbandronik asit. Diğer bileşenler:  Povidon, mikrokristalin selüloz,
silikon dioksit, gliserol dibehenat (Tablet çekirdeği) ve Hipromelloz, laktoz monohidrat, titanyum dioksit (E171), Makrogol/PEG 4000 (tablet kaplama)
1. İBANOS Film Tablet nedir ve ne için kullanılır
İBANOS tablet, bisfosfonatlar olarak bilinen ilaç grubunun bir üyesi olan ibandronik asit ihtiva eder. İBANOS hormon içermemektedir. 1 ve 3 film kaplı tabletlik ambalaj boyutlarında satışa sunulur.  Tabletler beyaz renkte, yuvarlak, bikonveks biçimdedir.
İBANOS tablet (İbandronik), kırık riskinin artmış olduğu osteoporoz tedavisi için reçete edilir. Yapılan çalışmalarda, omurga kırıkları riskinde bir düşüş olduğu görülmüştür. Ancak kalça kırıklarıyla alakalı bir çalışma yapılmamıştır.
Osteoporoz, menopoz sonrasında bayanlarda yaygın olan, kemiklerdeki zayıflama ve incelmedir. Menopozda kadın yumurtalıkları, iskelet yapısını sağlıklı tutmaya yardımcı olan kadınlık hormonu östrojenin üretimini durdurur. Erken menopoza giren bayanlarda, bu risk daha yüksektir. Kırık riskini tetikleyen diğer unsurlar : ailede osteoporoz  hikayesi, beslenme düzeninde yeterli derecede Vitamin D ve kalsiyum bulunmaması, yeterince yürümeme , ağırlıklı kaldırma egzersizi yapmama, sigara tüketimi, aşırı alkol kullanımı.
İBANOS, osteoporoza bağlı meydana gelen kemik kaybınının önlenmesi ve kemiğin yenilenmesine destek olmak suretiyle kemiğin kırılma olasılığını azaltmış olur. Sağlıklı yaşam tarzı bu ilaçla tedaviden en iyi yararı sağlamanıza destek olacaktır. Sağlıklı yaşam biçimine  D vitamini ve kalsiyum  açısından zengin dengeli bir beslenme, yürüyüş yapma, ağırlık kaldırma egzersizi yapma, sigara kullanmama, aşırı alkol tüketmeme dahildir.
2. İBANOS Tableti kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler
Oral bifosfonat (İBANOS’un da dahil olduğu bir grup ilaç) alımı ile yemek borusu kanseri riskinde artış olabileceğini gösteren bazı çalışmalar olmakla birlikte bu ilişkinin kanıtlanması netlik kazanmamıştır. Dolayısıyla, Barett özofagusu (yemek borusunu etkileyen bir hastalık) veya gastroözofageal reflü (mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması) gibi bir rahatsızlığınız var ise  İBANOS ve benzer yolla etkili diğer ilaçların (ağızdan alınan bifosfonatların) kullanımından sakınılmalıdır.  Bifosfonatlar ile tedavi gören hastalarda olağan dışı uyluk kemiği kırıkları gelişebilir. Bu kırıklar genellikle travma olmaksızın ya da minimal travma ile gelişmektedir. Bifosfonat kullanan ve uyluk ya da kasık ağrısı ile başvuran hastalar olağan dışı kırık şüphesi ile değerlendirilmelidir. Bu hastalarda bireysel zarar/fayda durumuna göre bifosfonat tedavisinin durdurulması gündeme gelebilir.
•Aşağıda belirtilen durumlarda İBANOS Tableti kullanmamalısınız.
—İbandronik aside veya İBANOS’taki diğer bileşenlerden herhangi birine karşı alerjik reaksiyonunuz var ise. Damar içine uygulanan (intravenöz) ibandronik asit ile tedavi edilen hastalarda ciddi ve bazen ölümcül olabilen alerjik reaksiyonlar rapor edilmiştir. Alerjik reaksiyon oluşması halinde İBANOS tedaviniz hemen durdurulmalı ve uygun tedaviye geçilmelidir.
—Kandaki kalsiyum seviyeniz düşükse veya düşük olabileceğini düşünüyorsanız. Lütfen hekiminize danışınız.
—Minimum 60 dakika ayakta duramıyor iseniz veya dik durumda oturamıyor iseniz
—Yemek borunuzda darlık veya yutkunma güçlüğü gibi, yemek borusunun boşalmasını yavaşlatan yemek borusu ile ilgili sorunlarınız mevcut ise.
•Aşağıda sözü edilen durumlarda İBANOS Tableti dikkatli kullanınız.
Osteoporoz için İBANOS kullanan hastalarda pazarlama sonras ı koşullarda çok nadiren de olsa çene osteonekrozu (çenede kemik hasarı ) olarak isimlendirilen bir yan etki bildirilmiştir. Çene osteonekrozu tedavinin bitiminin ardından da ortaya çıkabilmektedir . Tedavisi zor olabilen ağrılı bir durum olması sebebi ile, çene osteonekrozunun önlenmesi için çaba gösterilmesi önemlidir. Çene osteonekrozunun gelişme olasılığını azaltmak için bazı önlemler almanız gerekmektedir.
•İBANOS Tabletle tedavi almadan önce, aşağıdaki durumlar söz konusuysa bunları hekiminize söylemelisiniz:
—diş sağlığınızın kötü olması , dişeti hastal ığınız var ise veya dişinizi çektirecekseniz;
—düzenli diş bakımı yaptırmıyor iseniz ya da uzun süredir diş muayenesine gitmediyseniz
— sigara içiyor iseniz  (bu durum di ş problemleri riskini arttırabilir)
—Geçmişte bifosfanat tedavisi gördüyseniz (kemik hastalıklarını tedavide veya önlemede uygulanır)
—prednisolon veya deksametazon gibi kortikosteroidlerle tedavi görüyorsanız;
—kanser hastasıysanız
Hekiminiz, İBANOS tablet tedavisine başlamadan önce diş muayenesi olmanızı isteyebilir.
Tedaviniz sürerken, düzenli diş fırçalama dahil ağız sağlığınıza özen göstermeli, diş kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz . Protez diş kullanıyor iseniz, düzgün şekilde oturduğundan emin olmalısınız . Diş tedavisi görmekte iseniz veya diş çektirme gibi diş cerrahisi uygulanacaksa; diş doktoruna İBANOS tablet kullandığınızı mutlaka bildiriniz.
Dişlerde sallanma, ağrı veya şişme gibi ağız veya di ş problemleri veya ağzınızda iyileşmeyen yaralar ya da iltihaplanma çene osteonekrozunun semptomları olabilir; eğer bunlardan birine sahipseniz acilen hekiminizle irtibat kurunuz. Bazı bireyler, İBANOS tablet kullanırken özellikle dikkatli olmalıdırlar. Hekiminizle görüşerek aşağıdaki durumların size etkisini kontrol ediniz:
– Üst sindirim sistemi sorunlarınız var ise;
– D vitamini eksikliği gibi herhangi bir mineral metabolizma bozukluğunuz var ise;
– Böbrekleriniz normal işlevlerini yapamıyor ise.
•Emzirme ve hamilelik dönemlerinde İBANOS tablet kullanılmamalıdır.
•İBANOS tablet’in diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı
–Kalsiyum, magnezyum, demir veya alüminyum içeren takviyeler al ı yorsan ı z hekiminizi bilgilendirmelisiniz.
–Aspirin/diğer nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar (NSAID’Ier) ve Bisfosfonatlar mide ve bağırsaklarda tahrişe yol açabilir. Bu sebeple İBANOS tablet kullanırken ağrı kesici veya antienflamatuvar ilaçlar kullanıyorsanız bilhassa
dikkatli olmalısınız.( İ buprofen, diklofenak sodyum ve naproksen içeren NSAID’ler).
–Aylık İBANOS ilacınızı yuttuktan sonra, hazımsızlık ilaçları, kalsiyum takviyeleri veya vitaminler de dahil olmak üzere başka herhangi bir ilaç kullanmadan önce bir saat kadar beklemelisiniz.
3. İBANOS tablet nasıl kullanılır?
– İBANOS tableti her zaman tam olarak hekiminizin tavsiye ettiği gibi kullanmalısınız.
–Olağan İBANOS dozu ayda 1 defa 1 tablet şeklinde kullanılır.
– Ay içinde kolay hatırlanacak bir gün belirleyiniz ve ilacınızı almak için aynı tarihi (her ayın 1’i gibi) veya aynı günü (her ayın ilk Pazar günü gibi) seçebilirsiniz. Düzeninize en iyi uyan tarihi belirleyiniz.
İBANOS’u, içme suyu hariç bir şey yiyip içtikten en az 6 saat sonra kullanınız.
– İBANOS tableti sabah kalktıktan hemen sonra bir şey yemeden veya içmeden önce (boş mideye) alınız.
– İlacınızı 1 bardak suyla (en az 180 ml) içiniz. Tabletinizi maden suyu, meyve suyu veya başka içeceklerle beraber almamalısınız.
– İlacınızı  çiğnemeden, ezmeden ve ağzınızda eritmeden bir bütün halinde yutunuz.
– Bu ilacı kullandıktan sonraki bir saat (60 dakika) süresince yatar vaziyette uzanmayınız, eğer dik vaziyette durmaz iseniz (ayakta veya otururken) bazı ilaçlar yemek borunuza geri sızabilir. Bu süre içerisinde bir şey yememeli,  su hariç bir şey içmemeli ve başka ilaçlar kullanmamalısınız. İlacınızı yatarken veya sabah yataktan kalkmadan önce kullanmamalısınız.
–Hekiminiz size İBANOS tableti önerdiği sürece, her ay düzenli olarak almaya devam ediniz. Tedaviye başladıktan 5 yıl sonra, bu ilaçla tedavinin sürdürülüp sürdürülmeyeceğine hekiminiz karar verecektir.
–Bu ilaç 18 yaşından küçüklerde kullanılmamalıdır.
–Hekiminiz İBANOS ile tedaviye ne kadar devam edeceğinizi hekiminiz belirleyecek ve size bildirecektir. Hekim tavsiyesi dışında kendi kendinize ilacın alımını zamanından önce bırakmayınız zira beklenen sonuç elde edilemez.
•Kazara  bir tabletten fazla kullandıysanız, hemen bir bardak süt içiniz ve acilen hekiminizle görüşünüz.
•İBANOS tableti almayı unutursanız:
Seçtiğiniz günün sabah ı nda tabletinizi almayı unutursanız, tableti gün içinde ilerleyen saatlerde almayınız. Bunun yerine, aşağıdaki direktifleri takip ediniz.
Planlanan sonraki dozunuzun ne zaman alınması gerekiyor?
• Planlanan bir sonraki dozunuza 7 günden fazla var ise (veya unuttuğunuz doz 3 haftadan daha az gecikmişse)
– hatırladığınız günün ertesi sabah ı bir tablet alınız.
– ardından, tabletlerinizi takviminizde işaretlediğiniz planlı günlerde kullanmaya devam ediniz.
• Planlanan sonraki dozunuza yalnızca 1 ila 7 gün varsa (veya unuttuğunuz doz 3 haftadan daha fazla gecikmişse)
– sonraki planl ı dozunuzu alman ı z gereken zamana kadar bekleyiniz ve normal şekilde alınız.
– ardından, tabletlerinizi takviminizde i şaretledi ğiniz planlı günlerde almaya devam ediniz. Aynı hafta içerisinde asla 2 İBANOS tableti almayınız.
4.İBANOS tableti olası yan etkiler nelerdir?
Tüm ilaçlarda olduğu gibi, İBANOS’un içeriğinde bulunan maddelere alerjisi olan kişilerde yan etkiler gelişebilir.
Aşağıdakilerden biri olursa, İBANOS tablet kullanmayı sonlandırınız ve acilen hekiminize haber veriniz.
İBANOS tabletin yaygın olmayan yan etkileri (100 hastanın 1’inden az görülebilir)
• Şiddetli göğüs ağrısı, yemek veya içecek yutkunduktan sonra şiddetli ağrı, şiddetli bulantı ve kusma, yutkunma güçlüğü. Yemek borusunda olası yara ya da daralma ile birlikte şiddetli iltihaplanma belirtileri yaşayabilirsiniz.
İBANOS tabletin seyrek görülebilecek yan etkileri (1000 hastanın 1’inden az görülebilir):
• Kaşıntı, dilin, boğazın, dudakların ve yüzün şişmesi ile birlikte güç nefes alıp-verme.
• Gözde ağrı veya iltihaplanma (uzun süreli)
• Uylukta, kalçada ya da kasıklarda ağrı , güçsüzlük ya da rahatsızlık hissi. Uyluk kemiği kırığının erken belirtileri olabilir.
İBANOS tabletin çok seyrek görülebilecek yan etkileri ( 10.000 hastanın 1’inden az görülebilir):
• Ağızda ya da çenede ağrı ya da yara. Şiddetli çene rahatsızlıklarının (çene nekrozisi (ölü kemik dokusu) denilen) erken belirtileri olabilir.
• Kulağınızda ağrı , akıntı veya bir kulak enfeksiyonu yaşarsanız hekiminizle irtibat kurunuz.  Bunlar kulak içindeki kemik hasarının belirtileri olabilir.
• Ciddi, potansiyel olarak hayat ı tehdit eden alerjik reaksiyonlar
• Deride ciddi yan etki reaksiyonları
İBANOS tabletin diğer olası yan etkileri
İBANOS tabletin yaygın görülebilecek yan etkileri(10 hastanın en az 1’inde görülebilir): Baş ağrısı, mide ekşimesi, yutkunmada güçlük, mide ya da karın ağrısı (gastrit gibi), hazımsızlık, mide bulantısı, ishal, ciltte kırmızı döküntüler, kaşıntı, eklem ve kaslarda ya da sırtta  katılık veya ağrı
• Gribal enfeksiyon belirtiler (ateş, titreme, rahatsızlık hissi, yorgunluk, kemik ağrısı ve kaslarda ve eklemlerde ağrı ) Bu etkilerden her hangi birisi şiddetlenirse ya da bir kaç günden daha uzun sürerse hekiminizi arayınız.
İBANOS tabletin yaygın olmayan yan etkileri: sırt ağrısı, yorgunluk, bitkinlik, astım atakları, sersemleme, gaz (şiş hissetme, gaz çıkarma).
İBANOS tabletin seyrek görülebilecek yan etkileri: kurdeşen, mide ağrısına sebep olan yemek borunun iltihabı
Ruhsat sahibi: GENERİCA ILAÇ SAN. VETİC. A. Ş .
Maslak-Sarı yer/İ STANBUL
Tel: O 212 376 65 00-Faks: O 212 213 53 24
Üretici firma: İlko İlaç San. ve Tic. A.Ş
3. Organize Sanayi Bölgesi Kuddusi Cad. 23. Sok. No: 1 Selçuklu / KONYA

IBANOS 150 Film Kaplı Tablet kısa ürün bilgisi


IBANOS 150 Film Kaplı Tablet kısa ürün bilgisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir