FAXIPAR 25000 IU/5 ml I.V. / S.C. enjeksiyonluk çözelti

Endikasyon Bilgisi :

FAXIPAR 25000 IU/5 ml I.V. / S.C. enjeksiyonluk çözelti’nin etken maddesi heparin sodyumdur. Kanda pıhtılaşmayı önleyerek çalışan FAXIPAR, kan akımının verimli bir halde devam etmesini sağlamaktadır. FAXIPAR, her türlü kan pıhtılaşma bozukluğunda; toplardamarlar ve atardamarlarda zararlı kan pıhtılarının oluşumunun önlenmesinde; hemodiyalizde, kalp ameliyatında ve stabil olmayan angina pektoris tedavisinde ayrıca kalp krizi sonrası tekrar oluşabilecek kalp krizlerinin önlenmesinde etki gösterir.
Not: vücuttaki kan pıhtıları bacağın uyluk kısmında ya da dizaltı bölgesindeki damarlarda (Derin ven trombozu),  akciğere kan taşıyan damarlarda (pulmoner emboli) oluşabilir. Aşırı kilo, gebelik veya kan hastalığı olgularından birine sahipseniz ve daha önce pulmoner emboli veya DVT geçirdiyseniz; kalp krizi, felç durumu veya uzun süreli hareketsizlik pıhtı tehlikesini artırır.

 

FAXIPAR I.V./ S.C. enjeksiyonluk çözelti’ nin Kullanım Şekli

  1. FAXIPAR, deri altı ya da damar içine uygulanmak üzere tasarlanmıştır.
  2. FAXIPAR’ın heparin konsantrasyonu 5.000 IU/ml’dir. FAXIPAR size bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanacaktır. Hekiminiz rahatsızlığınıza bağlı olarak FAXIPAR dozunuzu belirleyecek ve reçetenize yazacaktır. FAXIPAR herhangi bir diğer ilaçla karıştırılarak enjekte edilmemelidir.

 

FAXIPAR I.V./ S.C. enjeksiyonluk çözelti Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. FAXIPAR, heparin sodyum olarak adlandırılan antikoagülan (pıhtılaşmayı önleyici) ilaçlardan biridir.
  2. FAXIPAR, flakon içerisinde 5 ml renksiz, berrak çözelti halinde 25.000 IU heparin sodyum içerir. Kutu içinde l adet flakon bulunur.
  3. Bu ilaçta bulunan aktif maddeye (heparin sodyum) veya yardımcı maddelerden herhangi birine (benzil alkol) karşı aşırı hassasiyetiniz var ise; FAXIPAR’ın sizde kullanılması uygun bulunmaz.
  4. FAXIPAR’ın prematüre bebekler ve yeni doğanlara uygulanmaması gerekir. Bebeklerde ve 3 yaşına kadar olan çocuklarda toksik reaksiyonlara ve alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Eğer hamile iseniz FAXIPAR’ı kullanıp kullanmayacağınızı hekiminiz belirleyecektir.
  5. Eğer epidural veya spinal anestezi altında iseniz; herhangi bir anestezik almadan önce, FAXIPAR’la tedavi gördüğünüzü veya hamileyseniz bunları hekiminize bildiriniz.  İleride yapılacak bir ameliyat durumunda size narkoz uygulayan diş hekimi de dahil hekiminizi, FAXIPAR kullandığınız hususunda bilgilendirmeniz önemlidir. Anestezi aldıktan sonra ilgili sağlık personeli düzenli kontrollerinizi yapacaktır. Omurganız etrafında herhangi bir morluk veya kanamanın olup olmadığı kontrol edilecektir. Bunların olması geri dönüşümü olmayan felce neden olabilir. Bu, bacaklarınızda veya vücudunuzda titreme (ürperti), halsizlik veya uyuşukluk, sırt ağrısı veya tuvalete çıkma sorunları şeklinde ortaya çıkabilir. Ancak bu durum, çok seyrek görülür. Anesteziden sonra hekiminiz size ne zaman ilaç alabileceğinizi bildirecektir.
  6. Şimdi veya daha önceden kanınızdaki pıhtılaşma hücrelerinde (trombositler) heparinin herhangi bir tipinden kaynaklanan büyük bir düşüş meydana geldi ise (heparin tarafından uyarılan trombositopeni (HIT) olarak adlandırılan reaksiyon); hemofili gibi ciddi kanamaya sebebiyet verdiği bilinen bir kan hastalığınız var ise; çok yüksek tansiyonunuz; ciddi karaciğer sorunlarınız; mide ülseriniz; bilinen endokardit (kalbin iç yüzeyini örten tabakanın ve kalp kapaklarının iltihaplanması) hastalığınız; omurga, kafa, gözler veya kulaklarınızla ilgili bir ameliyat geçirdiyseniz veya yakında böyle bir ameliyat geçirecekseniz ya da  omurga, kafa, gözler veya kulaklarınızda bir yaralanma var ise; daha önce beyin kanaması geçirdiyseniz; ciddi karaciğer sorunlarınız var ise; bunlardan herhangi birisinin varlığında FAXIPAR’ın sizde kullanılması uygun bulunmamaktadır.
  7. Tinzakaprin, enoksaparin veya deltaparin gibi düşük molekül ağırlıklı heparinlere aşırı hassasiyetiniz var ise; böbrek veya karaciğerinizde sorunlar varsa; gözleriniz ile ilgili (retina) bir rahatsızlık, yüksek tansiyon (kan basıncı ile ilgili sorunlar), diyabet, belinizden sıvı alındıysa (Lomber ponksiyon); Metabolik asidoz denilen bir durum sözkonusuysa; Amilorid ve spirinolakton gibi potasyum koruyucu diüretikler grubundan bir ilaçla tedavi görüyorsanız; kanama olasılığını kolaylaştıran bir durumunuz varsa veya emin değilseniz, gebeyseniz veya gebe kalmayı planlıyorsanız; kan pıhtılaşmasını etkileyebilecek başka bir ilaç kullanıyorsanız; kanınızda yüksek potasyum düzeylerine (hiperkalemiye) sebep olabilecek bilinen bir sağlık sorununuz var ise; FAXIPAR’la  tedaviye başlamadan önce sözü edilen rahatsızlıklardan herhangi biri varsa hekiminize söyleyiniz.
  8. 1 ila 3 yaşları arasındaki çocuklara hekime danışmadan uygulanmamalıdır.  FAXIPAR, 1 aylıktan küçük bebeklere uygulanmaz.
  9. Yaşlılarda, doz azaltılması ve aPTT (aktive parsiyel tromboplastin zamanı) pıhtı oluşumunun izlenmesi
    tavsiye edilir.
  10. Hekiminiz FAXIPAR’ı size uygulamadan önce ve kullandığınız süre içinde kan testlerinizi yapacaktır. Böylece hekiminiz size doğru doz verdiğini kontrol edebilecektir. Bu testler, pıhtılaşma hücrelerinin (trombosit) ve potasyumun kanınızdaki seviyesini kontrol etmek içindir. Bu ilaç daha kolay kanama yapabilir. Hekiminiz ya da hemşireniz size başka enjeksiyonlar veya işlemleri uygulayacakları zaman çok dikkatli olmalıdırlar.
  11. FAXIPAR kullanırken alkol ve alkollü içeceklerden uzak durunuz. k
  12. Lüzum halinde hekim tavsiyesiyle hamilelik döneminde FAXIPAR kullanılabilir. Kullanım sonrasında, bilhassa doğum esnasında epidural anestezi uygulanmamalıdır.
  13. FAXIPAR’la tedavi esnasında bebeğinizi emzirebilirsiniz.
  14. FAXIPAR’ın genellikle araç veya makine kullanıma yeteneği üzerinde çok az etkisi olabilir. Bununla birlikte sizi araç kullanmadan alıkoyabilecek bir yan etki hissettiğinizde hekiminize başvurmalısınız.
  15. FAXIPAR her dozunda 23 mg’dan daha az sodyum ihtiva eder, yani esasında sodyum içermez.  FAXIPAR koruyucu olarak benzil alkol (10 mg/ml) içermektedir. Şüpheli hastalara reçete edilirken dikkat edilmelidir.
  16. Eğer karaciğerinizde veya böbreklerinizde bir sorun varsa, hekiminiz sizin daha düşük miktarda FAXIPAR kullanmanız gerektiğine karar verebilir.
  17. Hekiminiz veya hemşireniz size bu ilacı uygulayacağından; kullanmanız gereken dozdan daha fazla FAXIPAR uygulanması beklenmez. Eğer daha fazla doz verildiğini düşünüyorsanız hemen hekiminize veya hemşirenize söyleyiniz. Sizde hemoraji (ciddi kanama) başlayabilir ve tedavide Protamin sülfat isimli ilaç başka bir enjeksiyonla size uygulanabilir.
  18. FAXIPAR size her zaman için bir sağlık profesyoneli tarafından uygulanacaktır. Bu nedenle dozların unutulması pek olası değildir ancak unutulduğunu hissediyorsanız hemen hekiminize veya hemşirenize haber veriniz.

 

FAXIPAR I.V. / S.C. enjeksiyonluk çözelti ’nin diğer ilaçlarla etkileşimi:

 

  1. Sigara, FAXIPAR’ın antikoagülan etkisini kısmen önleyebilir. FAXIPAR dozu sigara içenlerde artırılabilir.
  2. Ağrı ve iltihabın azaltılması için veya zararlı kan pıhtılarının oluşmasını engellemek için aspirin gibi salisilatlardan bir ilaç kullanıyorsanız, daha kolay kanama ihtimali olabilir.
  3. Kan pıhtılarını eritmek için streptokinaz gibi trombolitik ilaçları kullanıyorsanız, kanama olasılığınız daha fazladır.
  4. Zararlı kan pıhtılarını durdurmak için varfarin gibi vitamin K antagonistini kullanıyorsanız, kanama olasılığınız daha yüksektir.
  5. Aktive edilmiş protein C (kan pıhtılarını yok etmek için): Daha kolay kanama olasılığı olabilir.
  6. Kan hacminizin artması için dekstranlardan kullanıyorsanız, daha kolay kanama olasılığı olabilir.
  7. Zararlı kan pıhtılarının oluşmasını durdurmak için, klopidogrel gibi trombosit agregasyon inhibitörlerini kullanıyorsanız, daha kolay kanama olasılığı olabilir.
  8. Yüksek tansiyon ve kalp problemlerinizin tedavisi için; anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri veya enalapril, losartan veya valsartan gibi anjiyotensin II reseptör blokerlerini kullanıyorsanız, kanınızdaki potasyum miktarı çok artabilir (hiperkalemi).
  9. Sefalosporinler: FAXIPAR’la beraber eş zamanlı uygulandığında bazı sefalosporinler, mesela sefaklor, sefiksim ve seftriakson koagülasyon gelişimini etkilerler ve bu nedenle de kanama riskini artırabilirler.
  10. Artrit için veya diğer ağrılar veya sancı için ibu profen veya diklofenak gibi nonsteroid anti-enflamatuvar ilaçları kullanıyorsanız, daha kolay kanama olasılığı olabilir.
  11. Kortikostereoidler (gluko-): Addison hastalığının tedavisinde yerine koyma tedavisi olarak kullanılan hidrokortizon dışında.
  12. Anjina tedavisi için gliseril trinitrat infüzyonu FAXIPAR’ın etkisini zayıflatabilir.

Eğer bu ilaçlardan herhangi birini FAXIPAR ile beraber kullanıyor iseniz; hekiminiz sizden kan tahlilleri yaptırmanızı isteyebilir.

 

FAXIPAR I.V./ S.C. enjeksiyonluk çözelti ‘nin yan etkileri

  1. Soluk almada güçlük,  yüzde ağız içinde şişme, deride kırmızı döküntüler, enjeksiyon bölgesinde tahriş durumunda hemen hekimizle irtibat kurunuz.
  2. Epidural anestezi veya spinal anesteziden sonra sırt ağrısı, tuvalete çıkma problemleri, karıncalanma,  belden aşağı, bacaklarda  uyuşukluk ve halsizlik durumları felcin habercisi olabilir acilen bir sağlık kuruluşuna müracaat ediniz.
  3. Kanamayı işaret eden kanlı idrar, siyah dışkı, alışılmadık morarma; burnunuzda, ağzınızda veya ameliyat yarasında durmayan kanama durumlarında hemen hekimle görüşülmelidir.
  4. Döküntü,  kaşıntılı kabarık döküntü (kurdeşen), saç dökülmesi FAXIPAR’ın yaygın yan etkileridir.
  5. FAXIPAR’ın yaygın olmayan yan etkiler : Kemik yoğunluğunun azalması (osteoporoz). Uzun süre FAXIPAR kullanan hastaların kemiklerinde güç kaybı oluşur ve kolay kırılabilir.
  6. FAXIPAR’ın seyrek sıklıkta görülebilecek yan etkileri :
    • Kolay morarma veya çok kolay kanama. Kanınızda daha zararlı pıhtılar da oluşabilir. Kanınızdaki pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin (trombosit) çok azalması, bu belirtileri gösterebilir. Hekiminiz bu hususta daha detaylı açıklama yapabilir.
    • Çeşitli aşırı duyarlılık belirtileri ile her tür ve şiddetli alerjik reaksiyonlar (konjonktivitgözü koruyan zarın iltihaplanması, rinit-nezle, astım, taşikardi-kalp atış hızının artması,
    ateş), anafilaktik reaksiyonlar ve anafilaktik şok (çok ciddi alerjik reaksiyonlar, özellikle yüz ve ellerde deri altı dokusunda büyük şişlikler).
    • Kan testi sonuçlarınızda değişiklik olabilir. Potasyum miktarı artabilir. Eğer ciddi ağır böbrek problemleriniz veya şeker hastalığınız varsa kan testi sonuçlarının değişme olasılığı daha yüksektir. Hekiminiz bu hususta daha detaylı açıklama yapabilir.
    • Yükselmiş transaminaz, gamma-GT, LDH ve lipaz düzeyleri görülebilir. Genellikle FAXIPAR tedavisi bittikten sonra düzelirler.
    • Fazla miktarda FAXIPAR kullanımı sonucu kanama oluşabilir.
    • FAXIPAR kullanırken deride doku ölümü ortaya çıkabilir. Bu durumda tedavi derhal durdurulmalıdır.
  7. Erkeklerde uzun süreli, ağrılı ereksiyon. FAXIPAR’ın çok nadir görülebilecek yan etkisidir.

İlaç Etken maddesi: heparin sodyum
Yardımcı bileşenler: Benzil alkol, sodyum klorür, sodyum hidroksit veya hidroklorik asit, enjeksiyonluk su.
İlaç Marka İsmi : FAXIPAR 25000 IU/5 ml I.V. / S.C. enjeksiyonluk çözelti (1 flakon)

Ruhsat sahibi: Farmako Eczacılık A.Ş.
Bağlarbaşı Gazi Cad. Görümce Sok. No:6 Üsküdar / İstanbul
Tel: 0(216) 310 47 63-Faks: 0(216) 492 38 86

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir