EXTAL 900 mg efervesan tablet (20 tablet)

Endikasyon Bilgisi :

EXTAL 900 mg efervesan tablet, suda eritildikten sonra içilerek kullanılan bir ilaçtır. Asetilsistein, bir amino asit olan sistein türevi bir maddedir ve balgam söktürücü özelliğine sahiptir. EXTAL 900 mg, yoğun kıvamlı balgamın tılması, azaltılması, yoğunluğunun düzenlenmesi ekspektorasyonun (Balgamın atılabilmesi) kolaylaştırılması gereken durumlarda, bronkopulmoner (Bronş ve akciğer) hastalıklarda, bronşiyal sekresyon (Solunum yolu salgısı) bozukluklarının tedavisinde kullanılan mukolitik (Balgamı, mukusu parçalayan) bir ilaçtır. Ayrıca yüksek doz parasetamol altınına bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yetmezliğinin önlenmesinde kullanılır.

EXTAL 900 mg efervesan tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

 

  1. EXTAL 900 mg Efervesan Tabletin içindeki yardımcı maddelerden birisine ya da asetilsisteine karşı hassasiyetiniz varsa; EXTAL’i kullanmanız önerilmemektedir.
  2. Sara (Epilepsi) ya da siroz hastasıysanız veya karaciğer rahatsızlığı, böbrek bozukluğu, , astım ve bronkospazm (Bronşlarda daralma) öyküsü, mide veya bağırsak ülseri ya da  yemek borusunda toplardamar genişlemesi varsa; hekiminizle görüşmeden EXTAL’i kullanmamalısınız.
  3. EXTAL 900 mg Efervesan Tablet’le tedaviniz sürerken cildinizde ve göz çevresinde herhangi bir değişiklik (mesela kızarıklık, kaşıntı, içi sıvı dolu kabarcıklar, kan oturması) gözlemlerseniz acilen hekiminizi haberdar ediniz.
  4. EXTAL 900 mg Efervesan Tablet’i kullanırken, sıvı gıda alımını artırınız. Bol sıvı alımı EXTAL’in balgam söktürücü (Mukolitik) etkisini güçlendirir.
  5. Hamilelik döneminde EXTAL’in  anneye veya bebeğe herhangi bir zararlı etkisinin olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Gebeyseniz veya gebe kalmayı planlıyorsanız, EXTAL’i kullanmadan önce hekiminize sorunuz.
  6. Emzirme döneminde Asetilsistein’in anne sütüne geçip geçmediği tam olarak bilinmediğinden, tıbbi gereklilik olmadıkça EXTAL kullanılmamalıdır. Emzirmeye devam edip etmemeniz gerektiği konusunu hekiminizle konuşunuz.
  7. Hekiminiz EXTAL’le tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken bırakmayınız, çünkü EXTAL tedavisini durdurmak rahatsızlığınızın  daha kötüye gitmesine neden olabilir. Hekiminize sormadan EXTAL alımını durdurmayınız.

 

EXTAL 900 mg efervesan tablet (20 tablet)’in diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı :

 

  1. EXTAL’in öksürük kesici ilaçlarla eş zamanlı kullanılması halinde, öksürük refleksinin azaltılmasına bağlı olarak solunum yollarındaki salgılamada belirgin artış olabilir.
  2. EXTAL bazı antibiyotiklerle (Tetrasiklinler, sefalosporinler, aminoglikozitler, penisilinler, makrolidler ve amfoterisİn B) aynı anda alınmamalı, zorunlu hallerde kullanımları arasında en az 2 saat ara olmalıdır.
  3. Nitrogliserin (Kalp hastalıklarının tedavisinde damar genişletici olarak kullanılır) ve Karbamazepin (Sara hastalığının tedavisinde kullanılır)

 

EXTAL 900 mg efervesan tablet (20 tablet)’in yan etkileri

 

  1. Alerjik reaksiyonlar (Kaşıntı, kurdeşen, cilt kızarıklıkları, soluk alma güçlüğü, kalp atışında hızlanma ve kan basıncının düşmesi (Tansiyon düşmesi)).
  2. Şoka kadar gidebilen aşırı duyarlılık yanıtlan (Anafilaktİk reaksiyonlar-döküntü, kaşıntı, terleme, baş dönmesi, dil, dudak ve soluk borusunda şişme, hava yolunun tıkanması, bulantı, kusma gibi belirtiler görülebilir). Aynca çok seyrek olarak aşırı duyarlılık reaksiyonlan kapsamında asetilsistein kullanımına bağlı kanama oluşumu bildirilmiştir. Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir. Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin EXTAL’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
  3. Aşağıdaki kategori kullanılarak istenmeyen etki sıklığı belirtilmektedir.
    Seyrek    : 1000 hastanın birinden az görülebilir.
    Bronşların daralması (Nefes darlığı, nefes almada güçlük yaşanabilir.), ağız içinde iltihap, mide bulantısı,  kusma, mide yanması, ishal, ateş. Bunlar EXTAL’in hafif yan etkileridir.

 

EXTAL 900 mg efervesan tablet (20 tablet)’in Kullanım Şekli :

  1. EXTAL yemeklerden sonra bir bardak suda eritilerek içilir. Suda eritilerek kullanıma hazırlanan ilaç bekletilmeden içilmelidir. Efervesan tabletler çiğnenmemeli ve yutulmamalıdır.
  2. Hekim tarafından başka tavsiye edilmedikçe  öngörülen doz aşağıdaki gibidir:
    —14 yaş üzerindeki ergenlerde ve yetişkinlerde; Solunum yollarını ilgilendiren hastalıklarda artmış sekresyonu azaltmak ve atılımı kolaylaştırmak amacıyla günde 1 defa 1 efervesan tablet uygulanır.
    —Parasetamol zehirlenmesinde; yükleme dozu 140 mg/kg, idame dozu ise 4 saatte bir 70 mg/kg (Toplam 17 doz ) olarak tavsiye edilir.
  3. EXTAL kullanırken her zaman hekiminizin direktiflerine uyunuz. Emin olmadığınızda hekiminizeveya eczacınıza sorunuz.
  4. EXTAL hekim tarafından aksi tavsiye edilmedikçe 4-5 günden daha uzun süre kullanılmamalıdır.
  5. Tedaviye vereceğiniz cevaba göre, hekiminiz EXTAL’in dozajını daha yüksek ya da daha düşük doz şeklinde  önerebilir. Önerilen dozu aşmayınız. hekiminizle konuşmadan dozu değiştirmeyin veya tedaviye son vermeyin.
  6. Antibiyotik tedavisi gören hastaların EXTAL antibiyotiği aldıktan 2 saat önce veya sonra almaları gerekmektedir.
  7. EXTAL, parasetamol zehirlenmesinde yüksek dozlarda hekim gözetiminde kullanılabilir.
  8. EXTAL daha fazla nitrojenli maddenin sağlanmasından kaçınmak amacıyla karaciğer ve böbrek yetmezliği olan kişilerde uygulanmamalıdır. Eğer karaciğer ya da böbreklerinizde fonksiyon bozukluğunuz var ise; EXTAL’i almadan önce hekiminize sorunuz.
  9. EXTAL’in etkili olduğundan emin olabilmek için düzenli hekim kontrollerinde, hekimin gelişimi takip etmesi önemlidir.

 

EXTAL 900 mg efervesan tablet’in saklanması

EXTAL 900 mg efervesan tablet’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız. 25 °C altındaki oda sıcaklığında saklanmalıdır. Etiketteki son kullanma tarihine bakmadan kullanmayınız.

İlaç Marka İsmi : EXTAL 900 mg efervesan tablet (20 tablet)

Ruhsat sahibi :
TERRA ILAÇ VE KIMYA SAN. TIC.A.Ş.


Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir