DYNDION 15 mg Tablet

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Pioglitazon hidroklorür‘ dür. DYNDION 15 mg Tablet, insüline bağımlı olmayan (Tip 2) şeker  hastalığı (diyabet Tip 2) tedavisinde kullanılan antidiyabetik bir ilaçtır. Vücuttaki kan şekerini dengelemek için pankreas tarafından insülin adı verilen bir hormon üretilir. Şeker hastalığı olan kişilerde pankreas yeterli insülini üretmiyor veya hiç üretmiyordur ya da vücut üretilen insülini düzenli kullanamıyordur. Yeterli miktarda insülün hormonu salgılanamadığında glukoz (şeker) hücrelere gidemez ve kanda toplanır. Bu durum, kanda glukoz (şeker) düzeyini yükseltir. Kandaki glukoz (şeker) düzeyinin yükselmesi kalp hastalığı, böbrek hastalığı, körlük, amputasyon (organ kesilmesi, organ kopması) gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kan şekerinin kontrol edilmesi ve yüksek kan şekerinin düşürülmesi şeker hastalığına bağlı sağlık sorunlarını önlemek veya geciktirmek açısından önemlidir. DYNDION , insüline bağımlı olmayan Tip 2 şeker  hastalığı bulunan hastalarda vücudun kendi ürettiği insülini daha iyi kullanmasını sağlayarak,  kandaki şeker seviyesini kontrol altına alır. İnsüline bağımlı olmayan şeker  hastalığı (diyabet Tip 2) durumunda yalnızca ağızdan verilen diğer diyabet ilaçları ile kontrol altına alınamayan hastalarda tek başına veya diğer ağızdan verilen diyabet ilaçları ile birlikte kullanılır. Ayrıca insülin ile birlikte, sadece metformin etken maddeli şeker hastalığında kullanılan diğer bir ilacın kullanılmaması gerektiği durumlarda çok sıkı kontrol altında kullanılabilir.

 

DYNDION 15 mg Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. DYNDION, insüline bağımlı olmayan şeker  hastalığı (diyabet Tip 2) tedavisinde kullanılan antidiyabetik bir ilaçtır.
  3. Eğer, karaciğer yetmezliği veya  kalp yetmezliği tedavisi görüyorsanız veya kalp krizi öyküsü, karaciğer yetmezliği ya da idrarınızda kan varsa, mesane kanseri iseniz veya mesane kanseri öykünüz varsa; kullanmadan önce durumunuzu doktorunuza söyleyiniz. İlacın kullanımı sizin için uygun değildir.
  4. Bazı durumlarda DYNDION Tablet kullanımı özel dikkat gerektirir. Bundan dolayı herhangi bir sağlık sorununuz  özellikle kalp   rahatsızlığınız veya kalp yetmezliği geçmişiniz, karaciğer yetmezliğiniz varsa ya da  hamile kalmayı planlıyorsanız veya emziriyorsanız, yumurtlama probleminiz (polikistik over sendromunuz) varsa  ya da şekere bağlı herhangi bir göz hastalığınız varsa;  kullanmadan önce durumunuz hakkında doktorunuzu bilgilendiriniz.
  5. Eğer diyabetik ketoasidoz ( belirtileri: hızlı kilo kaybı, bulantı ve kusma) durumuna sahipseniz bu ilacı kullanmayınız.
  6. Tedaviniz sırasında idrarınızda kan görülürse, zor ve  ağrılı idrar yapma veya sıkışma hissi gibi diğer belirtiler gelişirse, acilen doktorunuza başvurunuz.
  7. Yaşlı hastalarda insülinle birlikte kullanımı, kalp yetmezliği riskinde artışa sebep olabilir. Yaşlılarda dikkatli kullanılmalıdır.
  8. İlacın (Pioglitazon) kullanımı sırasında bayan hastaların el, kol ve ayaklarında kırık oluşma riski erkeklere oranla daha yüksektir.
  9. İlacın içeriğinde laktoz bulunur. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksızlığınız olduğu söylenmişse bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza söyleyiniz.
  10. Rifampisin (tüberküloz ve diğer enfeksiyonların tedavisinde kullanılır) ve gemfibrozil (kolesterolü düşürmek için kullanılır) içeren ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız; DYNDION ile tedaviye başlamadan önce kullandığınız ilaçları doktorunuza söyleyiniz. Doz ayarlaması gerekebilir.
  11. Alkol kullanma, çok fazla egzersiz yapma, aşırı stres ve öğün atlama gibi durumlar kan şekerinizin normalin altına düşmesine yol açar. Bundan dolayı günlük yaşamınızda bunlara dikkat etmeniz gerekmektedir. Kan şekeri seviyesinin düştüğünün belirtileri olan açlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, aşırı hassaslık, uyuşukluk hali, güçsüzlük, halsizlik, baş dönmesi, titremeler, terleme, hızlı kalp atışları, nöbet (istem dışı kasılmalar), bayılma veya koma durumları için yanınızda daima şeker ya da şeker içeren bir yiyecek bulundurmalısınız.
  12. Aşırı susuzluk, açlık ve sık idrara çıkma durumları  kan şekeri seviyesinin çok fazla yüksekliğinin belirtileridir. Derhal doktorunuza başvurunuz.
  13. Düzenli bir şekilde atlamadan kullanınız. İlacınız tamamen bitmeden doktorunuza tekrar  reçete ettiriniz.
  14. •18 yaşından küçük hastalarda kullanımı önerilmemektedir.
  15. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılmamalıdır.

 

DYNDION 15 mg Tablet’ in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. Yemekle birlikte, yemekten sonra veya aç karnına alınabilir.

 

İlacın Olası Yan Etkileri :

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuza başvurunuz.
  2. Görme bozukluğu , kilo alımı, uyuşukluk ve solunum yolu enfeksiyonu yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi: Pioglitazon hidroklorür
İlaç Marka İsmi: DYNDION 15 mg Tablet

DYNDION 15 mg Tablet kullanma talimatı


DYNDION 15 mg Tablet kullanma talimatı

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir