Diş Çürükleri, Belirtileri, Engelleme Yolları

Dişlerin çürümesi dünyada hemen herkesin başına gelen bir hastalıktır. Bu çürükler dişlerin üzerindeki siyahlaşma ile anlaşılmaktadır ve  fazlasıyla ağrı verici boyutlara gelebilmektedir.

Dişlerimizin Çürümesine Neler Neden Olur?

Dişlerin çürümesinde 3 önemli ana neden vardır, bunlardan birincisi bakteri plağı, diğer adıyla diş plağı, ikincisi karbonhidratlı besinler – şeker ya da un benzeri – ve son olarak bünyesel faktörler dişlerin çürümesine neden olan etkenlerdir.

Bakteri plakları ağızdaki bakteriler tarafından oluşur ve karbonhidratlı besinlerden arta kalan parçalar ile asit oluşumuna neden olur.

Diş Çürüklerinin Belirtileri Nelerdir?

Diş çürükleri genellikle çok kolay anlaşılabilmektedir. Diş çürümeye başlar başlamaz; dişin çürüdüğü yerde siyahlaşma meydana gelir, dişteki asitler dişin erimesine neden olabilir.

Bazı çürükler ise tam olarak anlaşılmayabilir. Genellikle iki diş arasında meydana gelen bu çürüme;  diş röntgeni vasıtasıyla tespit edilebilmektedir. Bu tip gizli çürümelerde, genellikle yemek yerken dişin bir bölümü kopabilmektedir.

Çürüyen diş en sonunda ağrı verici boyuta ulaşır, kimi ağrılar düzensiz aralıklar ile kendini gösterir, ancak çürümüş diş tedavi edilmezse bu ağrılar sürekli hale gelir. Bu noktada muhakkak doktora başvurmanız gerekmektedir.

 Diş Çürüğü’nün İlerlemesi Nasıl Olur?

Çürüğün başlama noktası dişin yüzeyidir, çürüme bu yüzeyden başlar ve dente kadar ulaşır. Dentin içinde fazlaca organik madde bulunduğundan dolayı çürüme hızlıca ilerler ve sonunda dent tabakası delinir. Dent dişin savunma mekanizmasıdır, dent odontoblast olarak tabir edilen yapım ve onarım hücrelerini barındırır; bu yapım ve onarım hücreleri kimi zaman çürük karşısında yeterli olmayabilir ve çürüğün ilerlemesini durduramayabilir.

Diş Çürümesini Nasıl Engelleriz?

Her öğün sonrası dişlerin fırçalanması ve düzenli bir şekilde diş ipi kullanımı çürük oluşumu riskini en aza indirecektir. Dişlerimizi fırçalarken oval hareketler ile dişin iç ve dış yüzeyleri fırçalanmalıdır; ayrıca dilimizin yüzeyi de fırçalanmalıdır. Diş aralarına giren besin artıklarının çürüğe neden olmaması için diş ipi muhakkak kullanılmalıdır. Sonrasında diş fırçalama yapamayacağınız  ya da diş ipi kullanamayacağınız için öğünler arası şekerli besinler tüketmek yerine öğün içinde şekerli besinler tüketmek diş çürümesini engelleyebilir. Ayrıca diş hekiminize düzenli olarak görünmeniz, dişlerinizin durumuna dair erken bilgi almanızı sağlar.

Çürüklerden Korunmak İçin Nasıl Bir Diş Macunu Seçmeliyiz?

Çürüklerden korunmak için florürlü bir macun kullanmanız tavsiye edilir.

Diş Çürükleri ile İlgili Videolar

Çürümüş Diş

Çürümüş Diş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir