CATOXFEN 100 mg/2ml IM Enjeksiyonluk Çözelti

Endikasyon Bilgisi :

CATOXFEN 100 mg/2ml IM Enjeksiyonluk Çözelti, steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ)’dan iltihap giderici ve ağrı kesici özelliği olan ketoprofen adlı etken maddeyi içinde bulundurur. CATOXFEN 100 mg/2ml IM Enjeksiyonluk Çözelti, kireçlenme (osteoartrit) , iltihaplı eklem romatizması (romatoid artrit) ve ağrılı ve ilerleyici bir iltihabi hastalık olan ankilozan spondilit semptomlarının giderilmesi, ürik asit kristallerinin eklemde birikmesi ile meydana gelen iltihabi durum (akut gut artriti), ani gelişen kas iskelet sistemi ağrıları, postoperatif ağrı (ameliyat sonrası ağrı) ve adet sancılarının (dismenore) giderilmesinde endikedir.

 

CATOXFEN 100 mg/2ml IM Enjeksiyonluk Çözelti ‘ nin Kullanım Şekli

  1. CATOXFEN’in dozu kullanım nedenine göre günde 1-2 ampul arasında değişir. Günlük doz 2-3 enjeksiyonda uygulanmalıdır.
  2. CATOXFEN’le tedavi süresi  iki veya üç gündür. Daha sonra CATOXFEN’le tedaviye ağızdan veya makattan devam edilebilir. Bu ilacı, muhakkak hekiminizin tavsiye ettiği gibi kullanmalısınız.
  3. CATOXFEN, sadece kas içine derin enjeksiyon yolu ile kullanılır. Hijyenik koşullara azami dikkat gösterilerek, kalçanın üst dış kadranına derin ve yavaş intramüsküler enjeksiyon şeklinde uygulanmalıdır. Enjeksiyon tekrarlandığında, uygulanan taraf her enjeksiyonda değiştirilmelidir. İğnenin ucunun kan damarı içine girmediğinden emin olmak için, enjeksiyon öncesinde aspirasyon yapılmalıdır. Enjeksiyon sırasında şiddetli ağrı olması halinde, enjeksiyon hemen durdurulmalıdır. Kalça protezi olanlarda, enjeksiyon karşı tarafa uygulanmalıdır.
  4. Böbrek ve karaciğer yetmezliğiniz varsa doktorunuz CATOXFEN’in  başlangıç dozunu düşürecek ve sizi yakından takip edecektir.
  5. Ağır karaciğer ve böbrek bozukluğu olan hastalarda CATOXFEN kullanılmamalıdır.
  6. Kullanmanız gerekenden daha fazla CATOXFEN kullandıysanız derhal hekiminizi arayınız ya da en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz. Kullanmanız gerekenden daha fazla CATOXFEN kullandığınızda aşağıdaki belirtileri görebilirsiniz: Nefes almada zorlanma, güçlükle ve gürültülü bir şekilde soluma, göğüste daralma hissi, sıkışma; kan basıncınızın düşmesi sebebiyle bayılma, mide ağrısı, kanlı dışkı; sersemlik hissi, hasta hissetme

 

CATOXFEN 100 mg/2ml IM Enjeksiyonluk Çözelti Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. CATOXFEN 2 ml’lik şeffaf ampul içerisinde, renksiz berrak, saydam enjeksiyonluk çözelti şeklindedir. 6 adet 2 ml’lik ampul içeren ambalajlarda sunulmaktadır. Her bir ampul içinde 100 mg ketoprofen bulunur.
  2. Ketoprofene veya CATOXFEN’in içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine ya da ketoprofene karşı alerjiniz var ise; bu ilacı kullanmanız önerilmemektedir.
  3. CATOXFEN’e ve aspirin ya da diğer steroid olmayan iltihap gidericiler gibi benzer ilaçlara karşı daha önce astım, burun boşluklarında iltihaplanma (rinit), ürtiker gibi aşırı hassasiyet reaksiyonları geçirdiyseniz. Daha önce böyle bir alerji öyküsü olan hastalarda, nadiren ölümle sonuçlanabilen ciddi anafilaktik reaksiyonlar (eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudakların şişmesi ya da özellikle ağız veya boğazın yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmesi) bildirilmiştir.
  4. Daha önce kullandığınız ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlardan biri sizde mide-bağırsak kanamasına veya delinmesine neden olduysa; halen aktif veya tekrarlayan mide ve on iki parmak bağırrsağı kanamanız var ise;
    mide-bağırsak kanamanız ya da ülseriniz, beyin kanamanız veya vücudunuzun başka bir yerinde kanamanız var ise; ağır böbrek, karaciğer ya da kalp yetmezliğiniz var ise; pıhtılaşma bozukluğunuz varsa veya herhangi bir kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız (CATOXFEN kas içine uygulandığı için kanama riski);  cildinizde vurmaya bağlı morarma normalden daha kolay gerçekleşiyorsa ve uzun süren kanamanız oluyor ise; emziriyorsanız veya hamileliğinizin son 3. evresindeyseniz; CATOXFEN ilacı kullanmamalısınız.
  5. Kalp damarlarının değiştirilmesi (koroner arteriyel by-pass) ameliyatı öncesi ve sonrasındaki ağrılarda;
    benzil alkol içermesi nedeniyle, prematürelerde veya yenidoğanlarda kullanılmaz.
  6. CATOXFEN, 15 yaşından küçüklere verilmemelidir. Yalnızca yetişkinler kullanabilir.
  7. Diğer ağrı, ateş ve iltihaba etkili ilaçlar ile olduğu gibi CATOXFEN da, kalp krizi veya inme geçirme riskini artırabilir. Kullanılan doz yüksekse ve kullanım süresi uzunsa risk artar. Kalp hastalığınız varsa, inme geçirdiyseniz veya bu tür bir hastalıkla ilgili risk faktörleriniz olduğunu  düşünüyorsanız (yüksek tansiyonunuz, diyabetiniz (şeker hastalığınız) varsa, kolesterol düzeyiniz yüksekse veya sigara içiyorsanız, karaciğer ve böbreklerinizde herhangi bir sorun var ise, diüretik (idrar söktürücüler) kullanıyor iseniz; hekiminize muhakkak bilgi vermelisiniz.
  8. Hekimin tavsiye ettiği CATOXFEN tedavisindeki süreyi ve dozaj miktarını dikkate alınız.
  9. Hekiminizin CATOXFEN’le tedavinizde bir düzenleme yapabilmesi için, aşağıdaki durumlarda
    hekiminize  bilgi veriniz. 
    a) Astım ve uzun süreden beri devam eden burun boşluğunda iltihaplanma (kronik rinit), sinüslerde iltihaplanma (kronik sinüzit) ve/veya burun polipi gibi hastalığınız var ise; (aspirin ve diğer steroid olmayan iltihap gidericilere karşı alerji gelişme riskiniz daha yüksektir. CATOXFEN kullanımı sizde astım krizine ve bronşlarda daralmaya sebep olabilir)
    b) Geçirilmiş veya şu an var olan ya da geçirmiş olduğunuz kalp rahatsızlığınız (hipertansiyon ve/veya kalp yetmezliği), karaciğer veya böbrek yetersizliğiniz veya vücudunuzda ödem (sıvı tutulması) var ise; şeker hastasıysanız ya da yüksek kolesterolünüz var ise; sigara içiyorsanız; antikoagülan, heparin gibi kan sulandırıcı bir ilaç, aspirin dahil  yangı, iltihap giderici (antiinflamatuvar) bir ilaç, ruhsal bozukluklarda kullanılan lityum; kanser ilacı metotreksat; kan pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan tiklodipin gibi kanama ve ülser riski olan diğer ilaçlar  kullanılıyorsa;
    c) Crohn ve ülseratif kolit gibi iltihaplı bağırsak hastalığınız var ise;
    d) Kanınızda pıhtılaşma bozukluğu var ise;
    e) Geçmişte mide veya oniki parmak bağırsağınızda ülser hikayeniz var ise;
    f)  Mide veya bağırsaklarınızda ülser ya da kanama tehlikesini arttırabilecek, mesela alerji ve iltihap tedavisinde
    kullanılan ilaçlar (glukokortikoidler), depresyon ilaçları (serotonin geri alım inhibitörleri), aspirin gibi pıhtı oluşumunu önleyen ilaçlar veya varfarin gibi antikoagülanlar (pıhtı önleyici ilaçlar) ilaçlar ile tedavi görüyor iseniz;
    g) Güneş ışıklarına veya UV ışınlarına (solaryum) maruz kalma cilt alerjisi öyküsü;
    h) 65 yaşından büyükseniz.
  10. CATOXFEN’le tedaviniz sürerken aşağıdakilerden biri olursa, ilaç alımını kesip hekiminize bilgi veriniz. 
    a) Bulanık görme (görme bozukluğu)
    b) Enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması veya belirtilerde kötüleşme (diğer steroid olmayan iltihap giderici ilaçlar gibi CATOXFEN de, altta yatan bir enfeksiyonun belirtilerini (ateş gibi) maskeleyebilir) ;
    c) Bu ilaca karşı alerjiniz olduğunu gösteren astım krizi, ürtiker, yüzde ve boyunda ani şişlik gibi belirtiler (derhal doktorunuza veya acil servise başvurunuz) ;
    d) Mide bağırsak kanaması (ağızdan kan gelmesi, dışkıda kan bulunması veya dışkının siyah renkte olması) (derhal doktorunuza veya acil servise başvurunuz);
  11. Eğer kadınsanız, CATOXFEN kadınlarda doğurganlığı azaltabileceğinden hamile kalmaya çalışıyorsanız, gebe
    kalmakta güçlük çekiyorsanız veya kısırlık tetkikleri yaptırıyorsanız, CATOXFEN’i kullanmayınız.
  12. Yaşlılar ve zayıf hastalar, başta mide bağırsak kanaması, ülser ve delinme olmak üzere yan etkilere daha duyarlıdırlar. Yaşlı veya zayıfsanız, karaciğer ve kalp fonksiyonlarınızı hekiminizin yakinen takip etmesi gerekebilir. Bu durumda hekiminiz size CATOXFEN’i düşük dozda uygulamaya karar verebilir.
  13. CATOXFEN‘le eş zamanlı başka bir steroid olmayan iltihap giderici ilaç ve/veya aspirin almamalısınız.
  14. CATOXFEN yiyecek ve içeceklerden bağımsız olarak, kas içine derin enjeksiyon şeklinde kullanılır.
  15. Hamileyseniz ya da hamile olduğunuzu düşünüyorsanız bunu hekiminizle konuşunuz. Gebeliğin ilk 3 ayında hekiminiz gerekirse size CATOXFEN reçete edebilir. Hamileliğin 3.-6. ayları arasında CATOXFEN ancak hekimin önerisiyle ve kısa süreli olarak kullanılabilir. Bu dönemde CATOXFEN’i kesinlikle uzun süreli kullanmayınız. Gebeliğin 6. ayından itibaren CATOXFEN’i kesinlikle kullanmayınız çünkü ilaç bebeğinizin
    kalbine, akciğerine ve böbreğine zarar verebilir ve bu zarar tek bir kullanımda bile ortaya çıkabilir. Gebeliğin 6. ayından sonra CATOXFEN’i kullandıysanız, bunu hekiminize bildirin. Böylece hekiminiz gerekli takibi yapabilir.
  16. CATOXFEN benzil alkol içerir. Bu madde yeni doğanlarda ve 3 yaşından küçük çocuklarda zehirlenmelere ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  17. Bebek emziriyor iseniz, CATOXFEN anne sütüne geçebileceğinden emzirme döneminde kullanmamalısınız.
  18. Görme bozukluğu, baş dönmesi, nöbet veya uyku hali yan etki olarak görülebilir. Bu sebeple CATOXFEN’in bu istenmeyen etkilerinden biri sizde görülürse; makine, alet veya araç kullanmayınız.
  19. CATOXFEN baş dönmesine, uyku haline, nöbetlere veya görme bozukluklarına neden olabilir.
    Eğer bu yan etkilerden biriyle karşılaşırsanız, herhangi bir araç, alet veya makine kullanmayınız.
  20. Bazı ilaçlar CATOXFEN’in işlevini etkileyebilir veya CATOXFEN bazı ilaçların işlevini etkileyebilir. Eğer halen  herhangi bir ilaç, özellikle de aşağıda sayılan ilaçlardan birini alıyorsanız veya son zamanlarda aldınızsa –reçetesiz ilaçlar da dahil olmak üzere- lütfen hekiminizi veya eczacınızı bunlar hakkında bilgilendiriniz:
    • İbuprofen veya aspirin gibi diğer steroid olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar (NSAİİ)
    • Diüretikler (idrar miktarını arttıran ilaçlar)
    • Kalp yetmezliği veya yüksek kan basıncı (tansiyon) için kullanılan ilaçlar
    • Digoksin – kalp atışını kontrol eden veya kalp yetmezliğini önlemede kullanılan bir ilaç
    • Kanın pıhtılaşmasını önleyen (kan sulandırıcı) ilaçlar: heparin, varfarin, klopidogrel, tiklopidin gibi
    • Kan pıhtılarını çözmeye yarayan ilaçlar: streptokinaz, alteplaz veya tenekteplaz
    • Enfeksiyonlara karşı kullanılan bazı ilaçlar (antibiyotikler): siprofloksasin, levofloksasin veya ofloksasin
    • Depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar: fluoksetin, sertralin, sitalopram veya paroksetin gibi
    • İltihap gidermede kullanılan ilaçlar (kortikosteroidler): hidrokortizon, betametazon veya prednisolon
    • Siklosporin- organ naklinden sonra vücudunuzun organı reddetmesini önlemek için kullanılan bir ilaç
    • Mifepriston- gebeliği sonlandırmak için kullanılan bir ilaç
    • Mifepriston kullanımı takip eden 8 – 12 gün içerisinde CATOXFEN kullanmayınız.
    • Lityum – bazı zihinsel hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç
    • Metotreksat – kanser ve sedef hastalığında kullanılan bir ilaç
    • Pentoksifilin – Beyindeki limbik sistemdeki kan dolaşımına yardımcı olan bir ilaç
    • Takrolimus – Organ naklinden sonra kullanılan bir ilaç
    • Probenesid – Gut hastalığı için kullanılan ilaç
    • Zidovudin – HIV (AIDS) için kullanılan bir ilaç.

CATOXFEN 100 mg/2ml IM Enjeksiyonluk Çözelti’nin yan etkileri

  1. Aşağıdaki yan etkilerden biri olursa, CEDEPTİN’i kullanmayı durdurunuz veya DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
    a) Nefes darlığı, hırıltılı soluma, kan basıncında (tansiyonda) aşırı düşme, baş dönmesi, denge kaybı, yüz, dil, boğazda şişme (anjiyoödem), ürtiker (kurdeşen) ve kaşıntı, deri döküntüleri
    b Stevens-Johnson sendromu (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik ve kızarıklıkla seyreden iltihap), toksik epidermal nekroliz (deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık), akut jeneralize eksantematöz püstülozis (yaygın kızarık cilt üzerinde, çok sayıda toplu iğne başı büyüklüğünde içi iltihapla dolu kabartılar ve yüksek ateşin eşlik ettiği, sıklıkla ilaç kullanımı sonrası, gelişen bir hastalık)
    c)Eller, ayaklar, bilekler, yüz ve dudakların şişmesi ya da özellikle ağız veya boğazın yutmayı ve nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmesi (anafilaktik şok)
    d) Midenizde açlıkla birlikte hissedilen yanma hissi ve ağrı. Bu belirtiler midenizdeki ülserden veya guttan kaynaklanıyor olabilir.
    e) İdrarda kan, idrar miktarında değişiklik veya özellikle bacak, bilek veya ayaklarda şişlik. Bu belirtiler ciddi bir böbrek sorunundan kaynaklanıyor olabilir.
    f) Kalp ağrısı ve ani ve şiddetli baş ağrısı. CATOXFEN kalp krizi riskinde küçük bir artış ile ilişkilendirilebilir.
    g) Kan kusma, şiddetli mide ağrıları veya koyu renkli dışkılama.
    Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin CATOXFEN’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir. Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.
  2. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:
    Seyrek (1/1000’den az kişide görülen)
    -Ciltte uyuşma, karıncalanma, iğnelenme, yanma veya ürperme (parestezi)
    -Ciltte vurmaya bağlı morarma normalden daha kolay gerçekleşiyorsa ve uzun süren kanama oluyorsa. Bu ciddi bir kan probleminden kaynaklanıyor olabilir.
    -Ciltte solgunluk veya yorgun hissetme, baygınlık veya baş dönmesi. Bu belirtiler kansızlık ile ilişkili olabilir.
    -Bulanık görme
    -Gözde veya ciltte sararma (sarılık). Bu belirti karaciğerle ilgili bir problemin belirtisi olabilir.
    Sıklığı bilinmeyen
    -Crohn hastalığında veya kolitte kötüleşme
    -Işığa veya ultraviyole lambasına karşı cillte reaksiyon (ışığa duyarlılık)
    -Saç dökülmesi
    -Normalden daha fazla enfeksiyon geçirme. Bu belirti ciddi bir kan düzensizliğinden kaynaklanıyor olabilir.
    -Hastalık nöbetleri
    -Gözlerde ağrı
    Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
  3. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
    Yaygın (1/10’dan az kişide görülen)
    -Sindirim güçlüğü, mide ekşimesi, göğüste yanma hissi, mide ağrısı. Bu etkiler ilacın yemekler ile birlikte kullanılmasıyla azaltılabilir.
    -Hasta hissetme (bulantı) ve kusma
    Yaygın olmayan (1/1000’den az kişide görülür)
    -Kabızlık, ishal veya gaz
    -Ciltte döküntü ve kaşıntı
    -Su tutulmasına bağlı olarak kollarda ve bacaklarda şişme
    -Baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşuk veya uykulu hissetme, yorgunluk veya kendini iyi hissetmeme
    Seyrek (1/1000’den az kişide görülür)
    -Kulak çınlaması (tinnitus)
    -Kilo artışı
    -Ağızda iltihaplanma
    Çok seyrek (1/10000’den az kişide görülür)
    -Şiddetli mide ve sırt ağrısı. Bu pankreatit (pankreasta iltihaplanma) belirtisi olabilir.
    Sıklığı bilinmeyen
    -Denge problemleri (vertigo), baş dönmesi
    -Uykulu hissetme veya uyuyamama, ruh hali değişikliği
    -Yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon)
    -Tat almada değişiklik
    -Burunda akma, batma, hapşırma, burunda tıkanıklık
    -Ciltte kızarma
    -Depresyon
    -Zihin bulanıklığı
    -Olmayan şeyleri duyma veya görme
    Kan testleri (Kan testlerinizde karaciğer veya böbreklerinizin çalışmasıyla ilgili değişikler görülebilir).
    Bunlar CATOXFEN’in hafif yan etkileridir.

 

CATOXFEN 100 mg/2ml IM Enjeksiyonluk Çözelti ‘nin saklanması

CATOXFEN’i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
Ampulleri dış ambalajı içinde, 30°C’nin altındaki oda sıcaklığında ışıktan koruyarak
saklayınız.

 

Etken madde: Ketoprofen
Yardımcı maddeler: L-Arjinin, Benzil alkol, Sitrik asit monohidrat, Enjeksiyonluk su
İlaç Marka İsmi : CATOXFEN 100 mg/2ml IM Enjeksiyonluk Çözelti

Ruhsat sahibi:
MS Pharma İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Ulaş OSB Mah. Dı00 Cad. No:28/ı, Ergene 2 OSB
Ergene/TEKİRDAĞ
Tel : (0282) 655 55 05

Üretim yeri:
MS Pharma İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Ulaş OSB Mah., D100 Cad., No: 28/1, Ergene 2 OSB
Ergene/Tekirdağ
Tel: (0282) 655 55 05


FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Farmakodinamik özellikler
Farmakoterapötik grup: Propiyonik asit türevi non-steroidal anti-inflamatuvar
ATC kodu: M01A E03
Ketoprofen, non-steroidal antiinflamatuvar ilaçların propiyonik asit alt grubuna ait olan arilkarboksilik asit türevi bir non-steroid antiinflamatuvardır. Prostaglandin sentezini inhibe ederek; merkezi ve periferik analjezik, antipiretik ve antiinflamatuvar etkinliği vardır; trombosit işlevlerini kısa süreli olarak inhibe eder. Diğer NSAİİ’ler gibi, ketoprofenin de merkezi etkisiyle analjezi ortaya çıkardığı gösterilmiştir.
Farmakokinetik özellikleri
Emilim:
Terapötik dozların uygulaması sonrasında serum düzeylerinde ardışık yapılan ölçümler, ketoprofenin hızla emildiğini ortaya koymuştur. Plazmadaki en yüksek yoğunluklara, intramüsküler enjeksiyon sonrasında 20-30 dakikada ulaşılır.
Dağılım:
Ketoprofen %99 oranında plazma proteinlerine bağlanır. Sinoviyal sıvıda difüze olur ve plasenta bariyerinden ve kan-beyin bariyerinden geçer. Dağılım hacmi yaklaşık 7 litredir.
Biyotransformasyon:
Ketoprofenin biyotransformasyonu iki ana yol ile karakterize edilir; hidroksilasyon (minör yol) ve glukoronik asit ile konjugasyon; konjugasyon insanlarda ana metabolik yoldur. Ketoprofenin idrarla değişmemiş ilaç olarak atılımı %1’den azdır. Uygulanan dozun %65-75’i glukuronid metaboliti olarak atılır.
Eliminasyon:
Esas atılım idrarladır. Uygulama yolu ne olursa olsun, uygulanan dozun %50’si uygulamayı izleyen 6 saat içinde idrarda atılır.
Hastalardaki karakteristik özellikler
Yaşlılar:
Yaşlılarda ketoprofenin emilimi değişmez, buna karşılık eliminasyon yarılanma süresi uzar.
Böbrek yetmezliği:
Böbrek yetmezliğinin ciddiyeti ile ilişkili olarak total klerenste azalma gözlenir.
Karaciğer yetmezliği:
Plazma klerensinde ve eliminasyon yarılanma ömründe belirgin bir değişiklik yoktur. Ancak, bağlanmamış fraksiyon yaklaşık olarak iki katıdır.).
Doz aşımı ve tedavisi
Belirtiler:
Ketoprofen için doz aşımı vakaları 2.5 g’a kadar olan dozlarda raporlanmıştır. Çoğu vakada, gözlemlenen belirtiler benign ve letarji, baş dönmesi, bulantı, kusma, diyare ve karın ağrısı ile sınırlıdır. Baş ağrısı, nadiren diyare, dezoryantasyon, eksitasyon, koma, baş dönmesi, tinnitus, baygınlık, ara sıra konvülziyonlar görülebilir. Hipotansiyon, bronkospazm ve gastrointestinal hemoraji gibi propiyonik asit türevlerinin doz aşımında görülen yan etkiler beklenebilir. Belirgin zehirlenme durumunda, akut renal yetmezlik ve karaciğer harabiyeti olasıdır.
Tedavi:
Ketoprofen doz aşımına spesifik antidot yoktur. Ağır doz aşımından şüphelenildiği durumlarda, hasta acilen semptomatik tedavinin uygulanabileceği bir sağlık kuruluşuna nakledilmelidir. Dehidrasyonu telafi etmek için üriner
atılımı gözlemlemek ve varsa asidozisi düzeltmek için semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.
Renal yetmezliğin mevcudiyeti durumunda, sirküle eden tıbbi ürünün uzaklaştırılması için hemodiyaliz faydalı olabilir.

İstenmeyen etkiler
Klinik çalışmalar ve epidemiyolojik veriler, bazı NSAİİ’lerin kullanımının (özellikle de yüksek dozlarda ve uzun süre kullanılırlarsa) arteryel trombotik olay (miyokard enfarktüsü veya inme) riskinde hafif bir artışa neden olabileceğini göstermektedir. En sık gözlenen yan etkiler gastrointestinal sistemle ilgilidir. Özellikle yaşlı hastalarda, bazen ölümle sonuçlanabilen gastrointestinal perforasyon veya kanama ve peptik ülserler ortaya çıkabilir. NSAİİ uygulaması sonrasında, bulantı, kusma, ishal, gaz, kabızlık, hazımsızlık, ülseratif stomatit, karın ağrısı, melena, hematemez, ülseratif kolit veya Crohn hastalığında alevlenme bildirilmiştir. Daha seyrek olarak gastrit gözlenmiştir. NSAİİ tedavisiyle ilişkili olarak ödem, hipertansiyon ve kalp yetmezliği bildirilmiştir. Çok seyrek olarak büllöz reaksiyonlar (Stevens Johnson sendromu veya Lyell sendromu) gözlenmiştir.

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir