ASELIP 20/75 mg Efervesan Tablet

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Rosuvastatin ve  Asetilsalisilik asit‘ tir. ASELIP 20/75 mg Efervesan Tablet, vücuttaki yağ üretimini (kolesterol) engelleyen,  kolesterol düşürücü bir ilaçtır. Kolesterolün düşmesi  felç, kalp krizi ve  damar sertleşmesinin engellenmesine yardımcı olur. Bu ilaç kandaki toplam kolesterolü, trigliseridi ve kötü kolesterolü düşürür, iyi kolesterolü arttırır.  Ayrıca, kan pıhtılaşmasını engelleyerek kalp ve beyin gibi önemli bölgelere kan akışının tıkanmasını önler. Böylelikle kalp kası ve beyine yetersiz kan gitmesinden kaynaklanan kalp krizi, anjina, göğüs ağrısı veya inme riskini önler. Yüksek kolesterol tedavisinde kullanılır.

ASELIP 20/75 mg Efervesan Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. ASELIP, vücuttaki kolesterol üretimini engelleyen, kolesterol düşürücü bir ilaçtır. Ayrıca, kan pıhtılaşmasını engelleyerek kalp ve beyin gibi önemli bölgelere kan akışının tıkanmasını önler. Yüksek kolesterol tedavisinde kullanılır.
  3. Eğer günde 2 kadehten fazla alkol tüketiyorsanız veya böbrek hastalığınız varsa ya da  düşük tiroidiniz varsa ya da geçmişte veya şu an var olan herhangi bir kas hastalığınız varsa bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza durumunuzu söyleyiniz.  İlacı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için doz ayarlamalarına veya spesifik testlere ihtiyaç duyabilirsiniz.
  4. Kullanımı nadiren de olsa iskelet kas dokusunda bozulmalara yol açabilir. Bu da böbrek yetmezliğine sebep olur. Kaslarda güçsüzlük, ağrı, kolay acıma hissi, ateş veya grip hali ya da koyu renkli idrar durumlarından herhangi birine sahipseniz acilen doktorunuza başvurunuz.
  5. İlacı kullanırken, ilacın vücuda verebileceği zararlı etkilerden  emin olmak için  sık sık kan tahlili yaptırınız ve karaciğer fonksiyonlarınızı da kontrol ettiriniz.
  6. İlacın kullanımından en iyi faydayı görebilmeniz için, ilacınızı düzenli bir şekilde kullanınız. İlacınız bitmeden reçetenize ilacı tekrar yazdırınız.
  7. İlacın kullanımını doktorunuza danışmadan bırakmayınız. İyileşme belirtileri ilacı kullanmaya başladıktan sonra birkaç haftayı bulabilir.
  8. ASELIP, diyet, egzersiz ve kilo kontrolünü içeren  tedavi şeklinin yalnızca bir parçasıdır. Diyet, ilaç tedavisi, egzersiz ve kilo kontrolüne sıkı şekilde uymalısınız.
  9. Tedaviniz sırasında, antiasit  kullanmaktan kaçınınız. Gerektiğinde bu ilacı aldıktan sonraki 2 saat içinde herhangi bir antiasit almayınız.
  10. Tedaviniz süresince kesinlikle alkol almayınız. Alkol ilaçla birlikte alındığında trigliserid seviyelerini yükseltebilir ve karaciğere zarar verebilir.
  11. Yağ ve kolesterol oranı yüksek yiyeceklerden kaçınınız. Mutlaka kolesterol düşürücü bir diyete uymanız gerekmektedir.
  12. ASELIP, ailesel yüksek kolesterol öyküsü olan 10-17 yaş arası çocuklarda da kullanılabilir.
  13. Hamilelik döneminde ya da hamile kalmayı planlıyorsanız bu ilacı kullanmayınız. Eğer ilacın kullanımı sırasında hamile kalırsanız derhal doktorunuza durumu bildirmeli ve ilacın kullanımını durdurmalısınız. Gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanınız. Çünkü bebekte doğum kusurlarına yol açabilir. Emzirme döneminde anne sütüne geçer ve emzirilen bebeğe zarar verebilir.

ASELIP 20/75 mg Efervesan Tablet’ in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz etkiler, sağlığınıza zarar verir.
  2. İlacın her dozunu bir bardak suda çözündürüp, bekletmeden içiniz. Tercihen yemeklerle birlikte veya ayrı olarak  alabilirsiniz. Günde bir defa alınmalıdır. İlacınızı her gün aynı saatte almaya özen gösteriniz.

İlacın Olası Yan Etkileri

  1. Karın ağrısı, nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda acilen doktorunuzu bilgilendiriniz.
  2. Kas ağrısı, kaslarda güçsüzlük, yüksek ateş, grip belirtileri, mide bulantısı, karın ağrısı, kaşıntı, kil renkli dışkı, koyu renkli idrar, sarılık gibi yan etkilerde ilacın kullanımını durdurup, derhal doktorunuza başvurunuz.

 

İlaç Etken Maddesi: Rosuvastatin, Asetilsalisilik asit’tir.
İlaç Marka İsmi: ASELIP 20/75 mg Efervesan Tablet

ASELIP 20/75 mg Efervesan Tablet kullanma talimatı


ASELIP 20-75 mg Efervesan Tablet kullanma talimatı

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir