ANAFRANIL SR 75 mg Bölünebilir Tablet

Endikasyon Bilgisi :

İlacın etken maddesi Klomipramin Hidroklorür’dür. ANAFRANIL SR 75 mg Bölünebilir Tablet, depresyon ve duygu durum bozukluklarının tedavisinde kullanılan antidepresan bir ilaçtır. ANAFRANIL SR, yetişkinlerde sebepleri ve belirtileri farklı  depresyonların (endojen, organik, psikojenik, kişilik bozuklukları ve kronik alkolizme eşlik eden depresyon dahil) tedavisinde; panik ataklar, fobiler, Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri, narkolepsiye eşlik eden katapleksi ve kronik ağrılı durumların tedavisinde kullanılmaktadır.
Depresyon, panik ataklar, fobiler, narkolepsiye eşlik eden katapleksi ve kronik ağrılı durumların tedavisinde 18 yaşından küçük çocuk ve ergenlerde kullanılmamalıdır.
10-17 yaş arası çocuklar ve ergenlerde  Obsesif kompulsif bozukluk belirtilerinin tedavisinde kullanılabilir.

•Obsesif – Kompülsif Bozukluk (OKB) : Mantık dışı düşüncelerin ve korkuların (takıntıların) insanı sürekli tekrar eden davranışlar sergilemesine zorlayan psikolojik bir hastalıktır.
Obsesyon (takıntı) kisiyi tedirgin eden, irade disi gelisen ve engellenemeyen, yinelenen dusuncelerdir.   Kompulsiyon (zorlantı) ise bu takıntılı dusunceleri yok etmek için irade dışı gelişen tekrarlanan davranışlardır. Örneğin kişinin dokunduğu herşeyin kirli olduğunu devamlı ve engellenemez bir sekilde düsünmesi takıntı;  dokunduğu herseyden elinin kirlendiğini düşünmesi sonucu devamlı ellerini yıkaması zorlantıdır.
Obsesif-kompülsif bozukluğu olan kişiler  takıntılarının gerçek dışı veya mantıksız olduğunun farkındadırlar, fakat kendilerini durduramazlar. Bu tekrarlanan düşünceler  ve alışkanlığa dönüşmüş davranışlar kişinin gününden saatler çalarak günlük işlerini yapmasını engeller.
Panik atak: Kişide hiç beklenmedik bir zamanda veya hiç beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan, aniden bastıran endişe, korku, sıkıntı duygularını içinde bulunduran,  nöbetler şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Agorafobili panik bozukluk: sıkıntı ve baş dönmesi ile beliren açık alan hastalığı, yabancı ve kalabalık yerlerden, boşluktan, yükseklikten korkma gibi.

ANAFRANIL SR 75 mg Bölünebilir Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. İlacın etken maddesine karşı bir alerjiniz varsa bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  2. ANAFRANIL SR, depresyon ve duygu durum bozukluklarının tedavisinde kullanılan antidepresan bir ilaçtır.
  3. Depresyon, panik ataklar, fobiler, narkolepsiye eşlik eden katapleksi ve kronik ağrılı durumların tedavisinde 18 yaşından küçük çocuk ve ergenlerde kullanılmamalıdır.
  4. 10-17 yaş arası çocuklarda Obsesif kompulsif bozukluk belirtilerinin tedavisinde kullanılabilir.
  5. Antidepresan kullanan kişilerdeki özellikle 24 yaşın altındaki hastalardaki kullanımlarının   intihar düşünce ve davranışlarını arttırma olasılığına karşı, tedaviye başladıktan en az 2-4 hafta süresince  hastanın gerek ailesi gerekse doktoru tarafından yakinen izlenmesi gereklidir.
  6. Tedaviniz sırasında  kendine zarar verme ile ilgili düşüncelere sahip olma, davranışlarda ve ruh halinde değişiklikler, panik ataklar, uyku sorunları, alıngan, telaşlı, heyecanlı, sarılgan, huzursuz, agresif, ruhsal ve fiziksel olarak kendini hiperaktif hissetme gibi rahatsızlıklarda derhal doktorunuza başvurunuz.
  7. Tedavinizin 2-4  haftasında depresyonda iyileşme belirtileri görülmeyebilir. Bu süre zarfında ailenizin ve çevrenizdekilerin ruh halinizdeki değişimler konusunda  dikkatli olmaları ve doktorunuzla olan randevularınızı düzenli olarak takip etmeniz önemlidir.
  8. Eğer, karaciğer veya böbrek hastalığınız varsa veya kan ile ilgili herhangi bir hastalığınız, kalp atışlarınızda düzensizlik, sara (epilepsi) nöbetleriniz, şizofreni rahatsızlığınız, göz içi basıncının artma (glokom) durumu, prostata bağlı idrara çıkma güçlüğü veya tiroid bezinin normalden fazla çalışması,  sık sık kabızlık yaşıyorsanız ya da  intihar düşüncesi varsa; bu ilacı kullanmadan önce durumunuz hakkında  doktorunuzu muhakkak  bilgilendiriniz.
  9. İlacın kullanımı diş çürüğü riskini arttırabilen ağız kuruluğuna yol açabilir. Düzenli olarak dişlerinizi muayene ettiriniz.
  10. Eğer herhangi bir bir ameliyat olma durumunuz varsa veya diş tedavisi görmeniz gerekiyorsa, ANAFRANIL  kullandığınızı ameliyattan veya diş tedavisinden  belirli bir süre önce doktorunuza veya diş hekimine   söylemelisiniz. İlacı kullanmayı belirli bir süre durdurmanız gerekebilir.
  11. Tedaviniz süresince doktorunuz ilacın yan etkilerini azaltmak amacıyla doz ayarlamaları yapabilir.
  12. Eğer yakın bir zamanda kalp krizi geçirdiyseniz ya da ciddi bir kalp hastalığınız varsa veya son 14 içinde Monoamin oksidaz inhibitörü (MAO) olarak bilinen bir antidepresan türü kullandıysanız, ANAFRANIL‘i kullanmadan önce doktorunuza kullandığınız ilaçlar hakkında bilgi veriniz.
  13. Tedaviniz süresince alkol almaktan kaçınınız. Alkol  ilacın yan etkilerini daha da arttırmaktadır.
  14. Düşünce ve reaksiyonlarınızı bozabilecek yan etkilere sahiptir. Araç ya da makine kullanmak gibi dinç ve uyanık olmayı gerektiren aktivitelerden kaçınınız.
  15. Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanımı önerilmemektedir.

ANAFRANIL SR 75 mg Bölünebilir Tablet’in Kullanım Şekli :

  1. Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen doktorunuzun direktiflerine uyunuz.
  2. İlacın her dozunu bir bardak dolusu su  ile birlikte alınız. Her gün aynı saatte almaya özen gösteriniz.

İlacın Olası Yan Etkileri

  1. Karın ağrısı , nefes almada güçlük, kurdeşen, yüzde , dudaklarda , dilde ve boğazda şişlik gibi bir durumda doktorunuzu bilgilendiriniz.
  2. İştah artışı veya azalması, huzursuzluk, baş ağrısı, sersemlik, uyuklama hali, hafıza bozukluğu, dikkat bozukluğu, tat duyusunda bozukluk, kas güçsüzlüğü, bulanık görme, kulak çınlaması, sıcak basması, esneme, yorgunluk, kilo artışı, bulantı, ağız kuruluğu, kabızlık, ishal, cinsel isteksizlik, sertleşme bozukluğu ve idrar yapma bozukluğu yaygın görülen yan etkilerdir.

 

İlaç Etken Maddesi: Klomipramin Hidroklorür
İlaç Marka İsmi: ANAFRANIL SR 75 mg Bölünebilir Tablet

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir