Kangren Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kangren yunanca kökenine sahip bir kelimedir, yetersiz kanlanma veya mekanik ya da termal hasarın sebep olduğu dokuda yumuşamanın oluşması, büzülme, kuruma ve kararma ile karakterize kayıp olmasını ifade eder. Bu kayıp neredeyse bütün organlarda gözlenebilir. En sık rast gelinen doku ve organlar bacak, kol, apandis ve ince bağırsak olmaktadır. Halk arasında yanlış bir ifade olan gangren ismi ile anılır.

Kangren özetle kanlanma bozukluğundan kaynaklı oluşan doku ölümü olarak tanımlandırılabilir. Cilt baskın şekilde etkilenme yaşadığından dışarıdan çıplak göz ile kolayca görülür. Kuru veya yaş kangren olarak iki farklı formda meydana gelmektedir. Yaş kangren ile adlandırılan tür, akıntılı bir bacak ülseri olarak da görülür.

Kangren Nedenleri Nelerdir?

Kangren ile sonuçlanmış doku ölümüne, özellikle olayın gelişme gösterdiği kısımlarına yeteri miktarda kan akışının olmayışı sebep olmaktadır. Bu, deri ve diğer dokuların oksijen ve besinler ile beslenemeyeceğini ifade eder.

Kan dolaşımında oluşan bozukluk; kan damarlarındaki tıkanıklık, yaralanmalar, bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ile meydana gelir. Bazı organlarda ortaya çıkan şişkinlikler damarların tıkanmasına, dolayısıyla kan akışının engelleniyor olması da kangrene sebebiyet verir.

Diabetes mellitus, obezite, bazı tümörler, alkol bağımlılığı, periferik damar hastalığı ve HIV gibi bazı hastalık ve durumlar da kangreni oluşturur. Uyuşturucu ilaç kullanılması, sigara kullanılması ve sağlıksız bir yaşam tarzını benimsemek de kangrenin gelişmesinde yardımcı görevi üstlenir.

Kanser sebebi ile başvurulan kemoterapi veya radyoterapi tedavilerinin yan etkisi şeklinde kangren meydana gelebilir. Protein ve vitamin açısından fakir bir beslenme tarzı ise diğer bir sebep olarak ifade edilebilir.

 

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Başlangıç durumunda deride kızarıklık, iltihaplanma ve şişlik ile meydana gelir. İltihap sebebiyle sık sık kötü kokulu bir akıntı olacaktır. Bu belirtilere genel olarak şiddetli ağrılar, cilt kangren nedir neden olur belirtileri ve tedavi yontemleri nelerdirkısmında yabancı bir cisim hissetme ve his kayıpları eşlik etmektedir.

Yaş kangren ince, kırılgan bir deri ile etrafı çevrilmiş siyah renkteki çıban olarak ifade edilir. Bu tür tedavi edilmezse etkilenmiş alanda şiddetli şekilde ağrı, halsizlik ve ateş meydana gelir. Tedavisi yapılmayan yaş kangren halk içerisinde kan zehirlenmesi şeklinde bilinen sepsis ile sonuçlanması muhtemeldir.

Kuru kangren oluştuğunda ayaklarda tüylü bölgeler oluşmaktadır. Üst derinin genel olarak dokununca soğuk ve sert hissettiğimiz bir nasır ile kaplandığını görürüz. Hastalığın son aşaması içinde cilt koyu bir renge dönüş yaparak ölecektir. Başlangıçta ortaya çıkan ağrı şiddeti hafif duruma gelir ve etkilenmiş bölge felçli ve soğuk bir görünüme sahip olur.

Ayaklarda oluşması mümkün kangren belirtilerinde soğuk ve renksiz ayaklar, ayak parmakları içinde ölü hücresel bölgelerin sebep olduğu yaralar ve ciltte akıntılı ülserler olmaktadır. Yaş kangren iltihap ve kaşıntı meydana getirebilir, kuru kangrende kaşıntılar daha şiddetli olacaktır.

Kangren Tanısı Nasıl Konulur?

Kangren tanısı hastanın şikâyetlerinde etkilenmiş alanın muayenesi, anjiyografi ve kan damarlarının doppler incelenmesi ile konulmaktadır.

Kangren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kangren tedavisi, ilk olarak nedenlerin tedavi edilmesi ile gerçekleştirilir. Bunlar; kan şekeri düzeyini ayarlamak, normal kan lipit seviyeleri ve vücut ağırlığına ulaşmak, eğer enfeksiyon varsa tedavi edilmesi gibi uygulamaları içeriyor. Sigara ve alkol tüketimi durdurulur. Kan basıncı yüksek miktardaysa tedavi edilerek sağlıklı bir değerde tutulması sağlanır.

Kangren ya da diyabetik ayak yalnızca bu alanda eğitime sahip sağlık personeli tarafından uygulanmalıdır. Sebebine yönelik tedavinin yanı sıra ölü doku parçaları cerrahi şekilde alınır. İlerleme göstermiş vakalarda ayak parmaklarını, ayağın veya bütün alt bacağı kesmek gerekli olabilir.

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir