ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet

Endikasyon Bilgisi

İlacın aktif maddesi siklofosfamid (50 mg) ‘dır. Kan ve bağışıklık sistemi üzerinde etkileri olan ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet, kan kanseri (lösemi); küçük hücreli akciğer kanseri; Ewing tümörü ( Çoğu zaman 20 yaş öncesi ortaya çıkan ve sıklıkla kol ve bacak kemiklerini tutan kötü huylu tümör.); yumurtalık kanseri, testis kanseri ve meme kanseri durumlarında kanserli hücreleri öldürmek suretiyle kemoterapi (sitotoksik) olarak etkinliğini göstermektedir.  ENDOXAN, aynı zamanda kanser dışında,  ilerleyici otoimmün hastalıklarda ve organ nakillerinde bağışıklık baskılayıcı tedavide de kullanılabilir. Bunlar progresif iltihaplı eklem romatizması; vücuttaki kan damarlarının duvarlarının iltihaplanması; sedef hastalığı ve eklem iltihabının bir arada görüldüğü durumlar ve  çizgili kas zayıflığı (miyastenia gravis); iltihabi bir bağ dokusu hastalığı; skleroderma (Cilt altındaki bağ dokunun şişme ve kalınlaşmasının neden olduğu cilt kalınlaşması.); glomerülonefrit ( Bir hastalığa bağlı olarak gelişen böbrek glomerüllerinin iltihaplanması ile karakterize böbrek hastalığı.) ve otoimmün hemolitik anemi (Hastanın kendi vücudunun oluşturduğu antikorların, kendi kırmızı kan hücrelerini parçalanması sonucu oluşan kansızlık )

 

ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet Hakkında Bilinmesi Gereken Hususlar :

  1. Bileşimi: Bir tablette siklofosfamid (50 mg) etken madde bulunur. Yardımcı maddeler ise; Kalsiyum karbonat, Makrogol 35000, Kolloidal susuz silika, Polividon, Mısır nişastası, Laktoz monohidrat, Kalsiyum hidrojen fosfat dihidrat, Talk, Sodyum karboksimetil selüloz, Polisorbat 20, Montan glikol mumu, Magnezyum stearat, Jelatin, Gliserol (%85), Sukroz ve Titanyum dioksit bileşenlerinden oluşur.
  2. ENDOXAN’ın etken maddesine ya da diğer bileşenlere karşı bir alerjiniz var ise; bu ilacı kullanmanız önerilmez.
  3. Eğer idrar yolu tıkanıklığı,  ağrılı idrar yapma  ya da daha önceden alınan ışın veya kemoterapiye bağlı böbrekler veya idrar torbasında bir rahatsızlık durumu var ise;  ya da hamilelik, kemik iliği fonksiyonlarında bozukluk söz konusuysa; ENDOXAN’ı kullanmadan önce hekiminizi bilgilendirmelisiniz. Bu ilacın sizde kullanılması uygun bulunmayabilir.
  4. Böbrek üstü bezlerinin aldırılmış olması, yakın zamanda x-ışını terapisi görmüş olmak, herhangi bir enfeksiyon varlığı,  iyileşmeyen yaralar, karaciğer ya da böbrek hastalığı, kanda düşük seviyede trombosit  ya da akyuvar (kan tahlili ile tespit edilmiş), ameliyat ihtiyacının olması; kalp hastalığı öyküsü; yakın zamanda yapılan bir aşı, emzirme durumlarından herhangi biri ya da birkaçına sahipseniz; ENDOXAN’a başlamadan önce hekiminizle bunları konuşmalısınız.
  5. Çok yaşlılar ya da sağlığı  iyi olmayanlar, karaciğer, kalp, böbrek hastalığı, diyabeti olanlar ve şu anda ya da geçmişte ışın veya  kemoterapi  tedavisi alanlar; bu konuları hekimle görüşmeden ENDOXAN kullanılmamalıdır.
  6. ENDOXAN yaralarda iyileşmeyi yavaşlatabilir. Vücudunuzda herhangi bir kesik ya da sıyrık olursa
    burayı temiz ve kuru tutunuz ve normal bir şekilde iyileşip iyileşmediğini gözlemleyiniz.
  7. Kan hücrelerinden eritrositler (vücuttaki bütün bölümlere oksijen taşıyan alyuvarlar), trombositler (Kanamaların önlenmesinde rol oynayan pıhtılaşmaya yardımcı pulcuklar) ve lökositler (Enfeksiyona karşı savaşan akyuvarlar) olmak üzere bu üç değişik kan hücresi kemik iliğinde üretilir. ENDOXAN aldıktan sonra eritrosit, lökosit ve trombosit sayısında azalmalar görülür. Bu, ilacın kaçınılmaz istenmeyen yan etkisidir. ENDOXAN’a başlatıktan sonra 5-10 gün içerisinde bu hücrelerin sayısı en düşük değerlere iner ve tedavi bittikten sonra da birkaç gün düzeylerde kalmaya devam eder. Hastaların çoğunda kan sayımı 21-28 gün içinde normal  değerlere yükselir. Daha  önce bir çok defa kemoterapi uygulanan hastalarda, kan sayımı sonuçlarının normale dönmesi biraz daha uzun zaman
    alabilir.
  8. ENDOXAN kan değerlerinin düşmesine bağlı olarak enfeksiyon kapma riskiniz arttırabileceğinden, soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyonlu kişilerden uzak durunuz. Ayrıca ENDOXAN ile ağzınızın içinde oluşabilecek  iltihap ve yaraların önlenmesi için ağız hijyenine her zamankinden daha fazla önem veriniz.
  9. Işın tedavileri ve kullanılan kanser ilaçları, diğer kanserlerin oluşabilme ihtimalini arttırmaktadır; bu durum
    tedaviniz sonlandırıldıktan birkaç yıl sonra da ortaya çıkabilir. ENDOXAN tablet, mesane bölgesinde görülen kanserlerin oluşma riskini arttırır. Hekiminiz ile ENDOXAN kullanımından doğacak riskler  ve yararları hakkında ayrıntılı bir şekilde görüşmelisiniz.
  10. ENDOXAN ile tedavi akciğerlerinizde iltihabi rahatsızlıklara ve nedbeleşmeye sebep olabilir. Bu tedaviden 6 ay sonra görülebilen bir durumdur. Şayet solunumla ilgili sıkıntılarınız olursa: hiç vakit kaybetmeden hekiminizle irtibat kurunuz.
  11. ENDOXAN kullanırken ani kilo alma, sarılık ve üst sağ karın bölgesinde ağrı gibi karaciğer ile ilgili problemleri işaret eden belirtiler  veya kanlı idrar görüldüğünde, bu konular hekimle görüşülmelidir.
  12. Kullanımı kalpte çalışma ritmini bozabilir. Bu risk ENDOXAN’ın yüksek dozlarda uygulandığı durumlarda, ışın ya da diğer kemoterapi ilaçlarıyla tedavi görmüşseniz veya yaşla birlikte daha da artmaktadır. Tedavi boyunca hekiminiz kalp fonksiyonlarınızı yakınen takip edecektir.
  13. ENDOXAN kullanırken saç dökülmesi ve saç tellerinde incelme ile baş derisinde açıklıklar görülebilir. Ancak farklı kalınlıkta ya da renkte de olsa saçlar tekrar çıkacaktır.
  14. Kullanımı mide bulantısına sebep olabilir. Bulantı, ENDOXAN kullandıktan sonraki 24 saat boyunca sürebilir. Bulantı önleyici ilaç almaya ihtiyaç duyarsanız hekiminize danışınız.
  15. ENDOXAN idrar kesesinin iç yüzeyine zarar verebileceğinden idrarınızı yaparken kanama veya ağrıya sebep olabilir.  Hekiminiz  ENDOXAN’ın bu etkisini bildiğinden eğer gerekli görürse idrar kesenizi korumak amacıyla mesna isimli bir başka ilacı da kullanmanızı önerebilir.
  16. ENDOXAN size damar yoluyla yavaş enjeksiyonla veriliyorsa, bu enjeksiyon çözeltisiyle birlikte Mesna da verilebilir. Mesna kısa süreli bir enjeksiyonla ya da tablet olarak ilacınızdan ayrı olarak da kullanılabilir.
  17. Bu ilacı Mesna etken maddeli ilaçla ile birlikte kullanan hastaların bir çoğunda idrar kesesi sorunu görülmemesine karşın, hekiminiz sizde bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için idrar tahlili yaptırmanızı isteyecektir.
  18. ENDOXAN’ı alkolle birlikte kullanmak, mide bulantısını daha da şiddetlendirir.
  19. İlacın kullanımı sırasında veya tedavi sonrasında bir başka kanserin oluştuğu gözlenmiştir. Doktorunuz ile bu ilacın kullanımından doğacak riskler  ve yararları hakkında ayrıntılı bir şekilde görüşmelisiniz.
  20. Kullanımı, ileride çocuk sahibi olabilme yeteneğinizi etkileyebileceğinden, ileride çocuk sahibi
    olmayı düşünüyorsanız yumurta ve sperm saklama konusunda hekiminizden bilgi alabilirsiniz.
  21. Siklofosfamid (ENDOXAN) kullanan erkek ya da kadınlar, tedavi sonrası en az 6 ay ila 12 ay süresince çocuk sahibi olma girişiminde bulunmamalıdırlar.
  22. ENDOXAN kullanırken bebek emzirilmemeli ve hamile kalınmamalıdır. Anne sütüne geçer ve emzirilen bebek için zararlı olabilir.  Gebeliği önlemek için etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Çünkü düşük yapmanıza ve bebekte doğum kusurlarına yol açabilir.
  23. Etkileşim :Aprepitant, Bupropion, Busulfan, Tiyotepa ,  Siprofloksasin, Kloramfenikol, Flukonazol, İtrakonazol, Prasugrel ve Sulfonamidler ENDOXAN’ın etkinliğini azaltır.
  24. ENDOXAN kullanırken, böbrek ve karaciğer fonksiyonlarınızı düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekmektedir.
  25. İdrar torbasında tahrişi engellemek için tedavi esnasında ve tedavi sonrasındaki 48 saat içerisinde bol bol sıvı tüketmelisiniz.  2-3 saatte bir idrara çıkarak idrar torbasının boşaltılmasını sağlayınız.

ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet’in kullanma şekli:

  1. Hekiminiz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir. Tedavi süresince lütfen hekiminizin direktiflerine uyunuz.
  2. İlacınızın her dozunu bir bardak dolusu su ile yutunuz.

İlacın olası yan etkileri:

  1. ENDOXAN kullanırken şiddetli karın ağrısı, nefes alıp vermede güçlük, kurdeşen, yüzde, dudaklarda, boğaz ve dilde şişlik gibi  bir durumda hekimle irtibata geçiniz.
  2. Beklenmedik  kanama ve çürük oluşumu, idrar yapmada zorluk ya da hiç idrar yapamama, sistit, kanlı idrar, sarılık, yüksek ateş, boğaz ağrısı, titreme, damarlarda pıhtılaşma, kemik iliği ve bağışıklık sisteminde baskılanma; ENDOXAN’ın çok yaygın görülen yan etkileridir.

İlaç Etken Maddesi :Siklofosfamid
İlaç Marka İsmi: ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet
ENDOXAN sırasıyla; Antineoplastik ve İmmünomodüler Ajanlar, Antineoplastikler, Alkilleyici Ajanlar,  Nitrojen mustard analogları ve
Siklofosfamid şeklinde sınıflandırılmış olup, L01AA01  ATC koduyla İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundaki ruhsatlı ilaçlar arasında yer alır. Eczaneden normal reçeteyle temin edebileceğiniz ENDOXAN, BAXTER TURKEY RENAL HİZMETLER  firmasının ürünüdür .

ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet’e ait kullanım talimatı (ilaç prospektüsü)

ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet'e ait kullanım talimatı (ilaç prospektüsü)

ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet’in kısa ürün bilgilendirmesi

ENDOXAN 50 mg Kaplı Tablet'in kısa ürün bilgilendirmesi

Ayrıca dex forte ilacı hakkında bilgi edinebilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir